ČD Body prodělaly jednorázovou inflaci

15.2.2023 8:00 Libor Peltan

ČD Body prodělaly jednorázovou inflaci

Věrnostní program Českých Drah ČD Body umožňuje pravidelným cestujícím sbírat body za každých 10 Kč utracených na e-shopu, a později je proměnit ve volnou jízdenku nebo slevu na vstupenku do vybraných muzeí a divadel. Zatímco ceny jízdenek se v poslední době čím dál rychleji zvyšovaly v souvislosti se všeobecnou inflací, bodové “ceny” věrnostních odměn byly dlouho neměnné, až se staly pro ČD neudržitelnými. Nyní se tudíž jednorázově zvyšují o desítky procent.

Cestující, který si pravidelně kupuje jízdenky přes e-shop Českých drah nebo mobilní aplikaci Můj vlak, se může už od roku 2014 snadno zaregistrovat ve věrnostním programu ČD Body, stačí na to odsouhlasit marketingové podmínky. Body se pak automaticky přičítají při nákupu vnitrostátních jízdenek (cena vydělená deseti a zaokrouhlená dolů), mezinárodních (10 nebo 20 bodů v závislosti na délce trasy) a příležitostně také slevových aplikací (podmínky se měnily). Za body se pak dají “koupit” různé benefity, přičemž poměr jejich peněžní ceny a bodové “ceny” se výrazně různí.

Například železniční muzeum v Lužné u Rakovníka jsem mohl navštívit za pouhých 50 bodů, i když obyčejné vstupné činilo bezmála dvě stovky. To je evidentně výhodný poměr, ale málokdo bude chodit do stejného muzea opakovaně. Podobně levná byla vstupenka do jednoho z pražských divadel, ale jedině za podmínky, že se koupila společně s jednou plnocennou.


Lužná u Rakovníka: sekce parních lokomotiv u rotundy někdejšího depa, 3. 10. 2020 © Libor Peltan

Nejlogičtějším benefitem bylo pořízení jednorázové jízdenky “odkudkoli kamkoli” za 200 bodů, což se pochopitelně vyplatilo tím více, čím dále se jelo. Bodová cena jedné cesty se ještě dala snížit pořízením zpáteční za 300 bodů (tato možnost byla později zrušena) nebo Celodenní Víkendové za týž obnos (platí pro dva dospělé síťově na celý den, pokud je o víkendu).

Já jezdím nejčastěji v kratších trasách (100 – 200 km) a tak se mi vyplatilo na těchto vzdálenostech body jen sbírat – po menších počtech, ale zato často – a prakticky nikdy, když mě čekal delší výlet po Česku, jsem pak nepotřeboval sáhnout po platební kartě. Nebyl pro mě přitom problém nahromadit vyšší stovky až nižší tisíce bodů, neboť když už jedu daleko, zpravidla je to zároveň do zahraničí, kam už marketingové prsty ČD nesahají. Body jsem utrácel tak, aby ušetřené jízdné bylo někde mezi jedno- a dvojnásobkem jejich počtu, průměrně si tak bod cením zhruba na korunu padesát. Zpětně tím vlastně získávám jakoby 15% slevu na původní jízdenky, jimiž jsem body nastřádal. Jistým tlakem na průběžné utrácení bodů je, že po dvou letech expirují.


Brno-Královo Pole: Zátopek ČD veze slovenskou soupravu k Budapešti, 29. 12. 2022 © Libor Peltan

V souvislosti se všeobecnou inflací – a zdražováním vstupů souvisejících s dopravou obzvlášť – není divu, že i národní dopravce přikročil ke zdražování jízdného, a to jak formou zvyšování kilometrických tarifů, tak podstatně méně nápadnou redukcí v nabídkách Včasných a Flexi zvýhodněných jízdenek a jejich cenovému přibližování obyčejnému jízdnému. Viditelně se to projevilo i v souvislosti s ČD Body: zatímco dříve se vyplatilo (s ohledem na výše deklarovaných ~1,50 Kč/bod) pořizovat benefitní jízdenky jen při cestách na Moravu – a to jen mimo největší města, kam byly dost levné Včasné – v poslední době jsem “za odměnu” z Prahy cestoval několikrát i do severozápadních Čech.

Čím více se marketingový program vyplatil cestujícím, tím méně pochopitelně samotnému dopravci, a tak logicky přikročil k jeho úpravě, a sice jednorázovým výrazným “zdražením” nabízených benefitů. Nejoblíbenější jednosměrná jízdenka bez ohledu na relaci nově vyjde na 300 bodů, Skupinová víkendová na 500. Jakožto střadateli s nezanedbatelnými “úsporami” se mě změna dotýká, ale mám pro ni pochopení. Diskutabilní snad je jen to, že inflace bodů nebyla a není nějak postupnější, nebo že bodová “cena” jízdenky neroste s ujetou vzdáleností.


Jindřichův Hradec: funglnový Panter přebral výkony od Plecháčů, 18. 4. 2022 © Libor Peltan

Tak či onak, můžu být rád, že díky věrnostnímu programu občas ušetřím na jízdném. Na druhou stranu vnímám vliv marketingového programu na mou osobu tím, že se kvůli němu někdy při podobné nabízené ceně rozhodnu nevyužít jiného dopravce. Což je přesně cílem ČD. Rozjímání nad tím, jestli jsem v této situaci vítězem nebo obětí bych pominul, místo toho nabízím prostor v diskuzi třeba pro informace o podobných věrnostních akcích jiných, i zahraničních dopravců, a jejich porovnání a zhodnocení.

Úvodní snímek: Chomutov: reklamní Eso v čele Krušnohora míjí soupravu pracovnědenních osobáků s Peršingem, 7. 5. 2022 © Libor Peltan