Setkání parních lokomotiv v Drážďanech

22.4.2023 8:00 Helmut Böhme

Setkání parních lokomotiv v Drážďanech

Jako každý rok se stalo depo v Drážďanech-Staré město místem výstavy hlavně parních, ale i motorových lokomotiv.

 

 

 

 

V tom roce nastaly ale komplikace, protože na ulici Zwickauer Straße před depem našli 250 kg těžkou leteckou bombu. Protože se připravuje rekonstrukce takzvaného Nossenského mostu, kde má mimo jiné i vzniknout nová železniční zastávka a tím i přestupní bod na autobusy a v budoucnosti i na novou tramvajovou trať spojující konečnou linky 8 Nürnberger Platz a zastávku Tharandter Straße, jsou momentálně práce na ulici Zwickauer Straße, která má ještě staré dlažební kostky a má sloužit jako součást objízdní trasy. A právě tam bezprostředně pod povrchem tu bombu našli.

Sice je trochu divné, že ji neodstranili už v roce 1945, ale asi ji přehlédli, když zasypali kráter po bombě. V pátek 14.4. odpoledne policie sice dočasně uzavřela okolí, ale potom už zase otevřeli s tím, že zneškodnění bomby bude až v sobotu dopoledne.


Drážďany hl.n.

Mohla se tak konat okružní jízda Dresden-Nossen – Dresden. Pro deštivé počasí jsem se jízdy nezúčastnil, ale jen natočil návrat na hlavní nádraží, a nákladní vlaky. Všiml jsem si, že na nástupišti 11 jsou odstavené dvě neprovozuschopné lokomotivy, tak jsem tam šel fotit.


Lokomotiva 03.001


Lokomotiva 19.017

Pro jistotu, kdyby ta bomba náhodou explodovala, odvezli i všechny lokomotivy z depa na hlavní nádraží. Zároveň policie a organizátoři oznámili, že plánované dopolední zvláštní jízdy v sobotu nebudou a pro jistotu byly i uzavřené tratě Dresden – Freital a Dresden – Dresden-Neustadt.
V 14:22 h oznámili úspěšné zneškodnění bomby, která byla potom odvezena na centrální úložiště v městě Zeithain.

Protože bylo na internetu oznámeno, že jako náhrada pro zrušené dopolední jízdy bude v 16:00 h vypraven vlak do Pirny a zpět, vyrazil jsem 15:20 h z domova a dorazil na hlavní nádraží v 15:50 h. Na nástupišti č. 14 stál S-Bahn do Schöny, který měl odjet už v 15:29 h. Potom ještě dorazil na 13. nástupiště S-Bahn do Bad Schandau s odjezdem v 15:59 h.


Připravený vlak do Pirny

Fanda se ptal strojvůdce vlaku do Schöny, kdo pojede dřív a dostal odpověď: momentálně nikdo, je uzavřená trat’.  Byl jsem mile překvapený, že ještě existuje kromě automatického ještě živé hlášení, a tak nám oznámil ženský hlas, že ať nastoupíme na nástupišti 14, vlak odjede. Strojvůdce ještě musel hlásit, aby lidé ustoupili od dveří, jinak je nemůže uzavřít.

Potom jsme pomalu míjeli stojící vlak METRANSu s kontejnery. Na jednom vozu ležel nějaký muž, nevím, co tam dělal, možná se chtěl svézt zadarmo. Asi si ho někdo všiml, tak zastavili vlak a už brzy byla slyšet policejní siréna. Protože na zastávce Dresden-Strehlen stálo už dost fotografů, jel jsem dál na zastávku Dresden-Reick, kde jsou provozně ošetřené vlaky před odjezdem z hlavního nádraží.


Zvláštní vlak s 103.113 z Bielefeldu

Kromě zvláštního vlaku, který přijel na setkání lokomotiv, jsem fotil průjezd nákladních vlaků z a do Čech. Brzy projel i ten vlak, kde ležel onen cvok.

Co se ale nestalo, byla jízda parního vlaku. I když organizátoři  měli ústní souhlas k vypravení, našel se potom byrokrat, který jízdu zakázal s tím, že jízda nebyla objednaná v obvyklých úředních hodinách.


Dresden-Klotzsche

Tak mi nezbylo nic jiného, než se přesunout na nádraží Dresden-Klotzsche, a tam natočit a fotit vlak do Bischofswerdy. V čele jela lokomotiva řady 52 a na konci Sergej jako postrk. I tady bylo živé hlášení. Žena opakované buzerovala fotografy, že je zakázáno překročit koleje a že zpoždění vlaku bude asi 45 min. Kromě toho byl můj vlak domů zrušen pro ochoření strojvůdce. DB se ani namáhala zavést NAD. Naštěstí mám alternativy, vrátil jsem se domů linkovým autobusem.

Další fotky jsou v fotogalerii.