Brigáda v Zubrnicích 16.4.2023

29.4.2023 8:00 Helmut Böhme

Brigáda v Zubrnicích 16.4.2023

ČD mi poslaly podivný e-mail, že prý došlo k změně jízdního řadu vlaku z Zürichu. Nevěřil jsem tomu, protože na internetu DB o tom vůbec nebyla řeč a jel jsem bez problémů v 7:01 z nádraží Dresden-Neustadt do Děčína. Na dotaz, proč e-shop ČD najednou tvrdí, že Canopus mezi Lipskem a Děčínem prý zastavuje jenom na výstup, jsem zatím nedostal odpověď. Asi nechtějí, aby cizinci u nich kupovali jízdenky a mají koupit dražší jízdenky u DB. No nic, cílem mé cesty byla Zubrnická muzeální železnice, která na 16. dubna vyzvala k účasti na brigádě. Zároveň jsem chtěl i něco dělat proti nadváze, co mi diagnostikoval domácí lékař.


Děčín hl.n.

Oproti slunečnímu počasí v Drážďanech mě uvítala typická severočeská mlha. Zleva Regiojet do Ústí nad Labem-Střekova, žralok z Rumburku, EC do Německa a Canopus do Prahy. Sice bych mohl jet i autobusem, ale aby Regiojet měl aspoň jediného cestujícího, jel jsem s nimi do Malého Března.


Děčín východ

V Děčíně nastoupila žena, a to bylo vše. Průvodčí se ani nenamáhal kontrolovat jízdenky.


Malé Březno

U zastávky mají dokonce rozcestník k místu, odkud odjíždí Zubrnický motoráček. Ten by odjel ale až za víc než hodinu, a tak jsem šel k autobusové zastávce.


Vzpomínka na staré časy

Tam jsem objevil starší foto zastávky.


Příprava na akci

V Zubrnicích jsem po vystoupení z autobusu šel nahoru na nádraží, kam už dorazila některá auta. Pozdravil jsem se s Petrem Tomanem ze spolku ZMŽ, který mně potom odvezl autem tam, kde momentálně končí koleje.


Jeden z účastníků přijel dokonce ze Žiliny


Úklid

Motorovou pilou někteří řezali popadané stromy, klády jsme nahromadili na stranu a menší větve spálili.


Přijdou nápoje


Opékání buřtů

Po robotě třeba se posílit …


Pokažený bagr

Petr Toman potom ještě chtěl zjistit, co dělá bagr v úseku, kde ještě nejsou koleje. Bylo těžké v lese vůbec chytit mobilní signál. Dozvěděl se, že bagr má pokažený motor a jinak že se obec Lovečkovice jako majitel lesa snaží se starat o to, aby už nepadaly další stromy na trať.


Velké Březno

Pan Toman mě potom odvezl na nádraží ve Velkém Březně, kde jsem fotil křižování Zubrnického motoráčku s Regiojetem. Manželé s jízdními koly kvůli dešti ukončili jízdu, a protože se netroufali zeptat, zda je motoráček vezme, i když v něm je omezený prostor pro kola, rozhodli se vrátit oklikou přes Děčín do Ústí. Vystoupil jsem v Děčíně na východě a šel jsem nakupovat do Kauflandu. Přitom mě mrzelo, že jsem nezůstal trochu déle, protože jsem potom mohl jenom z dálky sledovat, že krátce za sebou projely nákladní vlaky s cisternami a Brejlovci, druhý dokonce s přípřeží a postrkem.


Děčín hl.n.

Autobusem MHD jsem se potom přesunul na hlavní nádraží , kam přijela mimo jiné málo vytížená turistická linka T2 z Mikulášovic.


Děčín hl.n.

Motoráček KŽC své jízdy z a do Telnic na lince T11 ukončil a jede se ukrýt před případným útokem graffiti „umělců“.


Nadšená rodina pozdravuje nákladní vlak. Strojvůdce pozdravil houkáním zpět.

Úplně přeplněným vlakem Canopus jsem se potom vrátil do Drážďan. Přijeli jsme se zpožděním, takže jsem musel utíkat do přípojného vlaku, měl jsem na to 2 minuty.

Fotogalerie i se staršimi fotkami z roku 2022 je na https://abload.de/gallery.php?key=fgv1psSJ