Do Zdounek s Hurvínkem a Dakarem

6.5.2023 8:00 Stanislav Plachý

Do Zdounek s Hurvínkem a Dakarem

S „Hurvínkem a Dakarem“ nejen na modelářskou akci do Zdounek! Kroměřížská dráha, z. s. si dovoluje pozvat širokou veřejnost na jízdy zvláštních vlaků z Kroměříže do Zdounek. Třetí květnový víkend lokálka z Kroměříže do Zborovic opět ožije jízdami zvláštních motorových vlaků.

Po oba víkendové dny na trať vyrazí místní motorový vůz M131.1454.  Hurvínek se během soboty představí poprvé při veřejných jízdách na této trati s vyhlídkovým vozem „DAKAR“. Výletní vůz znají cestující z letních jízd z Kroměříže do Tovačova z akce „Hanácké léto na kolejích“.  V sobotu 20. května proběhne tradiční pohádkový les v Divokách nedaleko Zdounek. Letos proběhne již 43. ročník této významné regionální akce. Jedná se o jeden z nejstarších pohádkových lesů v České republice s dlouholetou tradicí, která započala už v roce 1978. Od roku 2002 je akce spjata tradičně s jízdami motorových či parních vlaků na trati Kroměříž – Zborovice. Mezi lesem Boří, kde se tradiční akce odehrává a vlakovým nádražím Zdounky, zajistí přepravu cestujících kyvadlová autobusová doprava. Ta bude pro všechny cestující zdarma!  Autobusy jsou návazné ke všem vlakům přijíždějícím z Kroměříže. Odpoledne je zajištěna i návaznost zpět k vlakům se zajížďkou na zámek Zdounky. Pořadatelé akce se tak snaží již léta bojovat s kolonami aut, které při této akci vznikají a blokují tak zbytečně přístupovou cestu k pohádkovému lesu. Organizátoři pohádkového lesa doporučují nechat auta ve Zdounkách a využít kyvadlovou dopravu na akci.

V letošním roce si během květnového víkendu přijdou na své i fandové modelové železnice.  Na místním zámku ve Zdounkách bude po oba víkendové dny připravena výstava modelových kolejišť různých rozchodů.  
Těšit se můžete na:
• Železniční modeláře Slovácko
• Digitální modelové kolejiště RK Model
• Modelové kolejiště Davida Bernatíka  
• Stanice mladých techniků – Železniční modeláři Brno
• Papírové modely Lukáše Vykydala a Matouše Horáka
• Výstavu o regionální železnici
• Výstavu železničních fotografií Milana Vojtka
• Výstavu železničních tužkokreseb Matouše Horáka
• Prodej modelářských potřeb a suvenýrů s železniční tématikou

Chybět nebude ani občerstvení a přátelská atmosféra. Akce se koná i za nepříznivého počasí!  Termín modelářské výstavy na zámku: 20. – 21. 5. 2023  Otevírací doba výstavy: sobota 8 – 18h, neděle 9 – 16h Vstupné: dobrovolné!

Úvodní foto - Hurvínek s vozem Dakar.