(Zatím) naposledy vlakem na tratích v severním Maďarsku

9.8.2023 8:00 Helmut Böhme

(Zatím) naposledy vlakem na tratích v severním Maďarsku

Zvažoval jsem, zdali o víkendu kvůli proměnlivosti počasí někam vyrazit. Nakonec jsem v neděli 30. července jel do Prahy a přes noc do Maďarska, abych se před zavedením NAD svezl po dvou tratích.

 

 

 

Sice bych i stihl zpožděný vlak Canopus, cena jízdenky mi ale přišla příliš vysoká. Kromě toho do vlaku nastoupily davy turistů, takže bych asi neměl místo na sezení. Proto jsem volil kombinaci Deutschlandticketu do Bad Schandau, DÚK do Kralup nad Vltavou a PID do Prahy.


Děčín hl.n., vlevo cyklovlak do Mikulášovíc, vpravo rychlík do Prahy, kterým jsem jel


Tramvaj před zastávkou Divadlo

Procházel jsem se po břehu Vltavy až do stanice metra Palmovka, kde jsem natáčel tramvaje.


Trolejbus do Miškovic

Hybridní trolejbus právě nabíjí baterky. Potom jsem se přesunul na sídliště Libuš a prošel jsem Modřanskou roklí.


Stromovka

Tramvají č. 17 jsem potom jel na Výstaviště a dokumentoval stavební ruch pro budoucí zastávku.


Praha-Libeň

Vlakem Arrivy jsem se potom přesunul do Libně, kde jsem dokumentoval vlaky, a potom jsem se vrátil na hlavní nádraží. Tam jsem se z internetu dozvěděl, že na trati z Kralup nad Vltavou do Prahy nastal totální kolaps kvůli „zlým povětrným podmínkám“, poškodila se trolej a vlaky nabíraly až dvojhodinové zpoždění. Tak bylo dobře, že už jsem v Praze byl.


Košice

Kvůli výlukám v Žiline, mezi Vrútkami, Strečnem a Svitem Regiojet sice do Popradu nabral zpoždění, ale do Košic jsme dorazili včas, protože v jízdním řádu je zapracovaný delší pobyt v Popradu.  Momentálně se obnovuje třetí nástupiště.


Nákladní vlak u Rampové

Šel jsem k přejezdu Rampová a natáčel jsem vlaky. Po spuštění závor železničářka vždy mávala žlutou vlajkou. Smysl mi jaksi unikal, možná jsou kvůli stavbě přerušené nějaké komunikační kabely? V 9:10 h jsem potom Eurobusem jel do Hidasnémeti. Nastoupili maďarští manželé a ukázali železniční jízdenky. Maďarsky hovořící Slovenka pak pomohla řidičovi s překladem, že se jedná o linkový autobus, kde železniční jízdenky neplatí. Toho dne totiž byla výluka Košice – Hidasnémeti, tak bloudili po autobusovém nádraží, nenašli NAD, která asi odjela později kolem desáté hodiny. Když viděli autobus s náspisem „Hidasnémeti“, mysleli si, že to je on. Nakonec zaplatili jízdenku a jeli s námi.


Hidasnémeti, vlevo vlak do Miskolce, uprostřed motoráček do Abaújszántó a vpravo tu začínající IC do Budapeštu.

V 10:07 jsem potom pokračoval Bzmotem do Abaújszántó, většinou obsazený fotografy, kteří se přišli rozloučit s železničním provozem. Sice může být romantické, jak motoráček duní po kolejnicích venkovské krajiny, ale stanice jsou daleko od středu obcí a tratě jsou plné pomalých jízd. Cestu z vlaku jsem dokumentoval.


Abaújszántó, vlevo vlak do Hidasnémeti, vpravo do Szerencs

Pokračoval jsem do Szerencs, což jsem též dokumentoval, dokonce stál v stanici Tállya manipulák s bílomodrou M62 a slovenskými vagóny.


Miskolc Tiszai

Po ostrém přestupu v Szerencs jsem pokračoval do Miskolc Tiszai, kde som fotil „náhradní soupravu“ do Tornanádaska. Videa ze stanice jsou na https://youtu.be/wl88gHk5ao0 a https://youtu.be/IhykXci2kz4


Tiszaújváros

Potom jsem natáčel cestu do Tiszaújváros.


Informace o NAD

Na stanicích se oznamuje, že od 1.8. jedou „moderní klimatizované zájezdové autobusy“, ovšem bez přepravy kol.


Tramvaje před stanicí Miskolc Tiszai

Po návratu jsem jel tramvají do středu města a zpět. Na zastávkach se ukazovaly aktuální teploty +34 ˚C. Sice bych mohl jet opět přes Abaújszántó, ale předpokládám jsem, že v motoráčku bude spousta „loučících se“ turistů, a proto jsem jel raději po trati 90.


Hidasnémeti, osobák z Miskolce

Tam odstoupila slovenská 362.009 ...


Hidasnémeti, IC do Košíc

… zatímco vlak do Košíc přijel s maďarskou lokomotivou, a potom byl přepřah. Vrátil jsem se ale zase Eurobusem, a potom Regiojetem do Prahy. Protože zde bylo deštivé počasí, hned jsem se vrátil domů. Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=fssLVEL9.