Výlet do Baden-Württembergu

6.6.2024 8:00 Helmut Böhme

Výlet do Baden-Württembergu

30. 5. 2024 měly spolkové země s většinou katolické víry svátek Božího těla (Fronleichnam). Na dvou tratích jezdily toho dne turistické vlaky, tak jsem se rozhodl se jimi povozit.

Sice bych mohl použit noční vlak Praha – Curych, cena mi ale přišla příliš vysoká. Když už mám Deutschlandticket, jel jsem regionálními vlaky:

Dresden Hbf   19:52
Hof Hbf          22:31/37
Nürnberg Hbf 0:38/55
Augsburg Hbf 2:28/5:22
Ulm Hbf         6:41/47
Aulendorf 7:23

Prvním zádrhelem byla hned výluka s jednokolejným provozem. Museli jsme čekat na protijedoucí vlak a nabrali 9 min zpoždění, což jsme ale do Hofu skoro dohnali, a vlak stál hned vedle.


Augsburg Hbf

V Augsburgu jsem musel nějak zabít skoro 3 hodiny času, co jsem řešil tak, že jsem jel nočním autobusem do městské části Stadtbergen a zpět, a potom jsem natočil nákladní vlaky, které skoro nepřetržitě projížděly: https://youtu.be/9lrppT9KGPA


Občanské muzeum v Aulendorfu s mechanickým návěstidlem

V Aulendorfu jsem si prohlédl město. V muzeu je sice výstava o železnici, ale mají bohužel otevřeno jen od 14 do 17 hodin.


Aulendorf, vlak dopravce SVG

Před odjezdem mého vlaku ještě překvapil dopravce SVG Stuttgart s lokomotivou řady 218 a staršími vozy do Singen(Hohentwiel). Vlak je propagován jako výletní cyklovlak. Natočil jsem vlaky na nádraží Aulendorf. V 9:13 h byly přistaveny dva vozy Stadler RS1 do města Pfullendorf. Vlak je prodáván jako Räuberbahn (loupežnická dráha) a nachazí se zde. Původně trať pokračovala do Schwackenreute, úsek byl ale 1983 zrušen a 1987 snesli i koleje včetně v nádraží Pfullendorf, kde zůstala jen kusá kolej.

Osobní doprava skončila už 26.9.1971. V roce 2015 ale přilehlé obce trat koupily a kromě výletních vlaků od roku 2017 jezdí i zase nákladní vlaky. Podrobnější informace o trati je zde. Za obcí Althausen žena vydávající kávu a drobné občerstvení dostala správu na Whatsapp, že tam zůstal muž, který měl zajistit nechráněné přejezdy vlajkou. Odešel totiž něco vyzvednout, což ale neoznámil vlakovému personálu, který se domníval, že se nachází v druhém voze. Následovala rozsáhlá debata, zda vrátit se do Althausenu, anebo že to dělá ona žena, která řekla, že sice k tomu byla na to také vyškolena, chce ale souhlas provozního ředitele, že to smí udělat. Nakonec se vydal provozní ředitel sám autem k nejbližšímu přejezdu a nastoupil tam do vlaku.


Zapnutí PZZ

Před přejezdem v Oistrachu pan ředitel zapnul světelné zabezpečovací zařízení a na ostatních přejezdech zajistil průjezd vlajkou. Průvodčí byl ze mě nadšený, že je někdo navštívil z dalekých Drážďan Cestu jsem natočil zde.


Pfullendorf

V Pfullendorfu vlak končí na kusé koleji u městské zahrady. Za ní je vidno kruhový objezd, za kterým kdysi koleje pokračovaly a tam, kde kdysi bylo nádraží, je nyní autobusové nádraží.


Pfullendorf, cesta do centra města

Vlastně jsem měl hodinu času, než mi jel autobus. Protože ale pršelo, šel jsem radši do přístřešku na autobusovém nádraží. Tam se objevil mikrobus se 6 sedadly. Kromě mě cestoval jenom manželský pár. Jeli jsme přes mnoho vesnic v okolí, ale nikdo neměl potřebu se svést.


Přejezd v Messkirchu

V Messkirchu jsem si prohlédl střed města a zámek a za hodinou jsem se vydal na nádraží. Tady zase jezdí Biberbahn, o jejíž historii si můžete podrobněji přečíst zde (mapa zde).


Nádraží Messkirch

Z Messkirchu jsem jel severním směrem do Mengenu. I když většina obcí má zájem o dráhu, starosta Krauchenwiesu je nepřítel železnice a nechce, aby vlaky u obce zastavovaly. Videa jsem natočil Messkirch – Krauchenwies a Krauchenwies – Mengen.


Mengen

V Mengenu je ještě soustava mechanických návěstidel.


Mengen, křižování vlaků

Nicméně zde jezdí moderní vlaky. Když jsem se vrátil z prohlídky města, zastihla mě silná bouřka, po odjezdu vlaku v 14:51 h ale už zase svítilo slunce. Video Messkirch - Radolfzell zde. Naštěstí jsem absolvoval cestu 30. 5. Od 2.6 vlak totiž kvůli povodním po silných deštích nejel.


Stockach

Vlak končí v městě Stockach, odkud jezdí DB do Radolfzellu. Plánuje se ale, že denní provoz bude obnoven v celém úseku Radolfzell – Mengen, přičemž úsek Radolfzell – Stockach má dokonce být elektrifikován. Při cestě zpět jsem si dopřál noční IC Nürnberg – Leipzig za 17,90 €:

Radolfzell       16:47
Friedrichshafen Stadt 17:55/18:09
Ulm Hbf                     19:13/19
Augsburg Hbf             20:34/46
Ingolstadt Hbf            21:46/57
Nürnberg Hbf             22:42/0:26
Leipzig Hbf                4:53/5:00
Dresden-Neustadt       6:36/48
Weixdorf                     7:04

Další fotky jsou na https://postimg.cc/gallery/9HRxkrRy