Depo čmeliakom zasľúbené

30.7.2024 8:00 Sebastián Langhoffer

Depo čmeliakom zasľúbené

Na Slovensku je už len pár služobní, v ktorých majú domov príslušníci rušňových radov 770 a 771. Rušne, známe tiež ako čmeliaky, s charakteristickým zeleno-krémovo-červeným náterom, šiestimi nápravami a spoľahlivým šesťvalcovým spaľovacím motorom. Nájsť ich môžeme v Žiline, Haniske pri Košiciach a Čiernej nad Tisou. Ak však poviem, že dnes ideme aj za somármi radu 773, verím, že nikto nebude na pochybách kam sa ide.

Aj v tomto prípade bolo nutné rozhodnúť, na ktoré depo nákladného dopravcu miniem vzácny deň voľna. V hre bolo depo Bratislava-Východ, ktoré bolo asi prvým depom, na ktoré som si vybavoval vo svojich začiatkoch povolenie a už odhalená Čierna nad Tisou. Nakoniec zvíťazil suchozemský prístav na ďalekom východe našej republiky, práve pre už spomenuté veľké dieselové rušne. Verným priaznivcom Vlaky.net a mojich článkov nebudem opätovne približovať ranné vstávanie ani cestu na stanicu. Pre cestu do Košíc som zvolil najskoršie možné vlakové spojenie, ktorým je prvý ranný Gemeran. Cestu vo vlaku využívam na dopísanie úvah z posledného týždňa, ale aj krátke driemanie.


Už otrepaná scéna, ťažko však vyčarovať niečo iné keď treba nastupovať, 757.013 na R 911 Gemeran mieri do Košíc, 26.7.2024, Detva

Cestou si zase raz všímam oranžové prasiatko v Tornali, ale aj plešivecké depo, v ktorom sa za radmi vozňov dajú stále tušiť strechy niekoľkých ceckaní. Cesta na východ je však svojim spôsobom vždycky romantická. Hlavne juhovýchodné kraje Slovenska pôsobia akousi ospalosťou a nekonečnou rozľahlosťou. Ďalším objektom môjho pozorovania je až oblasť Hanisky pri Košiciach a neskôr areál košického depa, kde stále stoja pri plote zvyšky flotily pantografov. Do Košíc prichádzame len s miernym meškaním. Hneď po opustení súpravy zachytávam zálohu v podobe žehličky a potom sa vydávam na prvé nástupište aby som zachytil nejaké 812-ky. Tie však zakrýva súprava iného vlaku. Fotím tak prichádzajúci osobák od Prešova ktorý pôjde do Čiernej nad Tisou a rýchlym krokom sa vydávam vyfotiť aj sedmičku v čele EN, ktorú už zvečňujú ďalší dvaja fotografi.


Dnes bola na staničnom posune nasadená aj žehlička 110.034, 26.7.2024, Košice

Po bleskovom presune do súpravy, keďže do odchodu ostávalo už len pár minút a z konca nástupišťa je to štreka, si sadám do voľnej štvorky. Zisťujem však, že máme meškanie, pretože čakáme na prípoj od Michaloviec. Po niekoľkých minútach sa pohýname vpred. Rozprávanie sa postupne mení na hutorenie a ja viem, že ideme na východ. Keď sa medzi to zamieša aj ígen a nemtudóm tak viem, že ideme na juhovýchod, smer Čierna nad Tisou. Cestu trávim sledovaním diania v staniciach, snažím sa pátrať hlavne po vozidlách MUV 69, ktorých zoznam dávam dokopy. Pozornému pozorovateľovi pri tejto ceste však určite neuniknú ani mechanické návestidlá a závory, či DGKU-5 v jednej z nácestných staníc, škoda tých neotvárateľných okien. Očkom tiež hodím po depe v Michaľanoch, ktoré sa už dávnejšie zmenilo na opravovňu nákladných vozňov a neostalo tak napospas času.


Depo čmeliakom zasľúbené, 26.7.2024, Čierna nad Tisou

V Čiernej nad Tisou vystupujem na zastávke. Meškanie je len pár minút. Depo už poznám z predošlej návštevy a po malom zorientovaní sa a nasmerovaní nachádzam kanceláriu prednostu depa. Po splnení nutných náležitostí a oboznámení sa so situáciou vyrážame na prehliadku depa. V depe sa v tom čase nachádzajú hlavne somáre radu 773. Prevádzkyschopné čmeliaky sú v drvivej väčšine nasadené v prevádzke, v depe sa nachádza len pár schopných kusov. Stroj 771.021 sa po nedávnom zahorení podrobuje oprave. Ostatné normálnerozchodné rušne radu 770 a 771 čakajú po vyzískaní použiteľných dielov na svoj koniec alebo nepravdepodobný lepší zajtrajšok. Zo širokorozchodných strojov stoja pre nadbytočnosť stroje 770.803 a 771.804, u ktorých je však šanca na oživenie v prípade potreby stále vysoká.


Ale aj rady čmeliakov sa postupne prerieďujú, okrem iných doslúžili aj 771.059 a 771.056 (vzadu),
26.7.2024, Čierna nad Tisou

Areál depa je síce rozľahlý, no väčšina rušňov sa sústreďuje v a okolo haly opráv. Rušne stojace „pri  plote“ sú zozbierané v jednej kolóne, v ktorej sa nachádzajú čmeliaky, rakane aj ceckane. V depe sa takisto nachádza jediná 810-ka inventárneho čísla 674 u nákladného dopravcu, ktorá sa však v tom čase podrobovala údržbe. Za poslednú zmienku možno stoja stroj 773.802, ktorý už je oficiálne prečíslovaný na 773.002 a čaká na vykonanie TBS a stroj 773.803, čakajúci na potrebné formálne náležitosti. V oboch prípadoch ide o rušne, u ktorých došlo k spätnej úprave na normálny rozchod, zámene spriahla SA3 za hák so šróbovkou a vybaveniu nárazníkmi. Dúfajme, že spomenuté stroje sa čoskoro pozrú na trať a nájdu svoje uplatnenie v prevádzke. Po zozbieraní vytúžených záberov, hoci s menším počtom čmeliakov než som dúfal, sa vyberám na cestu domov. Na pešo cez mesto sa dostávam na poštu odkiaľ posielam list. Vedľa budovy stojí nové poštárske Iveco, je vidno, že poštársky vozidlový park sa obnovoval plošne.


Peršing obieha súpravu osobného vlaku popri archaicky pôsobiacom návestidle, 26.7.2024, Čierna nad Tisou

Po zastávke na pošte mierim k stanici, tu fotografujem parnú lokomotívu na podstavci pred staničnou budovou a po obstaraní cestovného lístka vyrážam zachytiť aj ponorku patriacu miestnym traťovákom. Následne prichádza osobný vlak od Prešova vedený peršingom. Premiestňujem sa bližšie k stanici a snažím sa zachytiť obiehanie súpravy, dosť vyostrené meškaním vlaku. Dav cestujúcich sa našťastie preriedil a darí sa mi tiež vyfotiť rýchlik do Mukačeva, na ktorý sa ma už pýtalo niekoľko starších Ukrajincov. Po zaznamenaní peršingu pri návestidle vyrážam k súprave a nachádzam si miesto v jednom z vynovených veľkopriestorových vozňov s usporiadaním sedadiel ako v autobuse. Časť cesty venujem písaniu článku, no potom ma zlomia driemoty a až po Košice spím. V Košiciach po zadovážení vody dokumentujem staničné zálohy a nachádzam si miesto v súprave Gemeranu. A s ním už pôjdem až domov, kde ma opäť čaká rozborka materiálu.

V závere by som opäť zas rád poďakoval, tentoraz spoločnosti Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. a hlavne vedeniu RD Čierna nad Tisou za ústretovosť a ochotu pri realizácii tejto prehliadky. Ďakujem.

Sprievodná fotodokumentácia: autor článku.

Titulná fotografia: Čmeliak a somár bok po boku v domovskom depe, 26.7.2024, Čierna nad Tisou

Galéria