Kam sa obrátiť?

27.8.2024 8:00 Sebastián Langhoffer

Kam sa obrátiť?

Internet je súčasťou nášho sveta už niekoľko desiatok rokov. No je to len koniec dvadsiateho storočia, kedy začali bežní ľudia objavovať jeho možnosti a stali sa jeho aktívnou zložkou, používajúcou aj tvoriacou. Súčasťou jeho rozmachu bola aj tvorba rôznych amatérskych, často záujmových webstránok, ktoré sa venovali záľubám svojich autorov. Jedným z takýchto okruhov záľub je aj železnica.

Prečo takýto úvod? Všimol som si, že ľudia nie sú schopní (niekedy však aj ochotní) hľadať. Často však nevedia o možnostiach kde hľadať, pretože ani vševediaci Google vždy nezobrazí žiadané odpovede na otázky, hoci tie existujú. Preto som sa v nasledujúcom viac príspevku ako článku rozhodol našim čitateľom ukázať aj iné záujmové weby zamerané na železnicu, ktoré vedia poskytnúť tiež veľa zaujímavého, tak ako Vlaky.net. Nasledujúce vymenovanie určite nie je chrbticou časti internetu venovanej železnici. Je skôr zhrnutím webstránok, ktoré pri svojom pátraní používam ja. Uvedené weby nedokážu plnohodnotne nahradiť odbornú literatúru, sú však minimálne dobrým odrazovým mostíkom pre čerpanie základných informácií o železnici a jej jednotlivých odvetviach.


Kde zistiť k čomu je takéto čudo? PR M 701-509, Štrba, 25.8.2023, autor článku

Hneď na začiatku by sme určite nemali vynechať weby „štátnych“ podnikov. Ide o web národného osobného dopravcu ZSSK. Ten je usporiadaný hlavne ako podpora pre cestujúcich, je tu však napr. dostupný aj archív zamestnaneckého časopisu Ozveny. Ďalej je to web spoločnosti ZSSK Cargo, nákladného dopravcu, kde stojí za pozornosť minimálne katalóg nákladných vozňov. A poslednou webstránkou je stránka ŽSR, kde sa môžeme oboznámiť s aktuálnym dianím na slovenských železniciach, ale trebárs aj zalistovať v zamestnaneckom časopise Železničný Semafor či prezrieť zoznam aktuálnych a plánovaných výluk. Možno poslednou stránkou z „oficiálnych“ je web ŽMSR (bývalé MDC), tu sa dá okrem iného nájsť katalóg zbierok múzea, ale aj zaujímavé fotografie. Obdobné weby majú potom aj české náprotivky ČD, ČD Cargo.


Nahliadnutie do katalógu nákladných vozňov ZSSK Cargo, zdroj: www.zscargo.sk

A teraz sa pozrieme na weby, ktoré spadajú skôr do amatérskych a súkromných počinov. Je to už dávno, čo združujúcim webom na Slovensku boli Vlaky.net. Neskôr vznikli aj ďalšie weby, ktoré išli svojou cestou. Tu je treba určite spomenúť Railtrains.sk. Web síce nehýri prílišnou aktivitou, konštante tu však pribúdajú fotografie do kvalitnej galérie. Najvyššiu hodnotu majú však články, bohaté fotograficky aj faktograficky, pre mňa hlavne tie spomienkové, o tom, čo na našich tratiach bolo. Preto sa určite oplatí zalistovať aj v archíve tohto webu. Ďalším podobným webom je Railpage.net. Táto stránka má takisto svoju históriu, nájdu sa tu reportáže, ale aj galéria koľajových vozidiel. Hlavnou prednosťou webu je však aktuálnosť a pohotové správy o aktuálnom dianí na železnici u nás aj u našich susedov. Možno poslednou z podobných stránok je Zeleznicny.net. Web má svoju hodnotu ukrytú hlavne v článkoch a galérii, aj keď články v poslednej dobe pribúdajú len zriedkavo.


To najhodnotnejšie z Railtrains – galéria a skvelé články, zdroj: snímka obrazovky s webstránkou Railtrains.sk, 24.8.2024

Podobné webstránky samozrejme existujú aj u našich českých susedov. Potrebné je spomenúť Zelpage.cz. Stránka v súčasnosti žije hlavne fotografiami, inak pôsobí spiacim dojmom. Nachádza sa tu však atlas lokomotív a atlas vozňov. Podstatným zdrojom informácií je aj Český dopravní server K-report.net. Na webe sa dá nájsť množstvo článkov, v súčasnosti už len občasných, ale aj aktuality v podobe krátkej správy s odkazom na Zeleznicni-magazin.cz. Za najpodstatnejšie na K-reporte však považujem diskusné fórum, ktoré má jednak bohatý archív, kde sa dajú nájsť zaujímavé informácie aj fotografie, no hlavne je toto fórum stále živé. Spz.logout.cz alebo Stránky Přátel Železnic, ktoré prinášajú novinky zo sveta železnice, disponujú množstvom zaujímavých článkov v archíve a slúžia tiež k propagácii časopisu Dráha. Ďalšou zaujímavou stránkou v českom jazyku je Parostroj.net. Jeho hlavnou prednosťou je vcelku podrobne spracovaný katalóg nákladných a osobných vozňov používaných u ČSD a ČD. Podobných stránok bude určite viac, pokúsil som sa však podtrhnúť len tie mnou navštevovanejšie.


Diskusie na K-reporte síce pôsobia archaicky, informácií sa tu však dobrať dá, zdroj: snímka obrazovky s webstránkou K-report.net, 24.8.2024

A tým sa dostávam k úzko profilovým webstránkam, prakticky monografickým. Tie sú väčšinou českého pôvodu, čo však nič nemení na ich hodnote v podobe informácií, vcelku precízne spracovaných, pričom často ide len o prácu niekoľkých nadšencov. Takže čo môžeme nájsť?

  • Prototypy.cz – stránky sú zamerané hlavne na unikátne koľajové vozidlá, ktoré sa nedočkali sériovej výroby. Postupom času však pribúdajú aj rady rušňov, ktoré sa sériovej výroby dočkali. Stránky sú priebežne aktualizované a dopĺňané. Okrem bohatej faktografie je ich veľká hodnota aj v cenných fotografiách. K webu prináleží aj stránka venovaná sergejom, Kolmix.cz/sergeje/.
  • Strojvedouciplzen.cz – stránky plzenských strojvodcov na ktorých sa nachádza viacero článkov venovaných železnici ale aj praktické príručky pre strojvodcov. Hlavnou hodnotou webu je však štruktúrovaná fotogaléria väčšiny československých rušňových radov obohatená množstvom informácií v popisoch k fotografiám ako aj možnosťou diskutovať o jednotlivých obrázkoch.
  • Mamba754.wz.cz – stránka venovaná rušňom pôvodného radu 753 a 754 ako aj všetkým ich rekonštrukciám. Stránka disponuje hlavne bohatou a priebežne dopĺňanou galériou jednotlivých rušňov ako aj základnou históriou jednotlivých strojov.
  • Vagonweb.cz – stránka sa podrobne venuje všetkým železničným vozidlám slúžiacim k preprave cestujúcich, zaoberá sa ich popisom, zberom fotografií a to pre železničných dopravcov v Európe ale aj mimo nej. Stránka takisto dokumentuje radenie osobných vlakov.
  • Tratovestroje.net – web je novou verziou pôvodnej webstránky Tratovestroje.wbs.cz. Stránka, ako názov napovedá, sa zaoberá dokumentáciou jednotlivých typov traťových strojov používaných k údržbe a opravám koľajiska a trakčného vedenia, kedy stroje sú podľa určenia triedené do kategórií, v ktorých sa nachádza väčšina traťových strojov používaných na území bývalého Československa s fotografiami a základným popisom.


Pohľad na podkategórie v rámci kategórie Drezíny na webe Tratovestroje.net, zdroj: snímka obrazovky s webstránkou Tratovestroje.net, 24.8.2024

  • Zeleznicnipoklady.cz – stránka je venovaná dochovaným historickým rušňom všetkých trakcií. Ku každému dochovanému rušňu tu návštevník nájde stručný popis, technickú špecifikáciu a obrázkovú galériu. Web je v rámci možností priebežne aktualizovaný a dopĺňaný.
  • Uzkorozchodky.cz – nadšencom úzkeho rozchodu bude určite dobre známy práve tento web. Stránka sa venuje vozidlám na úzkom rozchode, za neoceniteľnú považujem hlavne databázu lokomotív, ktorá mi už bola párkrát nápomocná.
  • Mechaniky.cz – stránka sa venuje existujúcim priecestiam s mechanickými závorami v bežnej prevádzke, v pláne je tiež doplnenie existujúcich mechanických návestidiel.
  • Sledovani.55p.cz – ako názov domény napovedá, pôjde o stránku venovanú sledovaniu. Ide o sledovanie nasadenia koľajových vozidiel, rušňov a motorových jednotiek na jednotlivých výkonoch v rámci Česka, Slovenska, ale aj okolitých krajín. Stránka je tak dobrým pomocníkom pri pátraní po nasadení konkrétneho stroja, ale môže pomôcť aj retrospektívne nájsť rušeň nasadený na konkrétnom vlaku.
  • Fvc.sk – ide o web Federácie vlakových čiat. Web spomínam hlavne pre skutočnosť, že je tu možné nájsť rôzne dokumenty, hlavne však kompletný Zošitový cestovný poriadok, ktorý zahŕňa aj nákladné vlaky, čo môže byť pri fotení tiež užitočnou pomôckou.
  • Diskuze.modely.biz – a aby sme nevynechali ani modelárov, spomeniem diskusné fórum venované práve problematike železničného modelárstva, fórum je živé a myslím, že každý tu nájde kolegov v tej svojej sekcii.
  • Samozrejme existujú aj weby v inom ako slovenskom alebo českom jazyku, ktoré sú takisto občas nápomocné. Často však nejde o webstránky s takými informáciami, ktorými disponujú práve naše domáce weby. Je tiež nutné podotknúť, že u vyššie uvedených webstránok je podstatná aj spolupráca s návštevníkmi, ktorí tiež môžu pomôcť tvoriť obsah.


Ďalším špecializovaným webom sú Železniční poklady, zdroj: snímka obrazovky s webstránkou Zeleznicnipoklady.cz, 24.8.2024

A tým som vyčerpal webstránky, ktoré navštevujem pravidelne alebo ako prvé v prípade hľadania odpovedí na rôzne otázky spojené so železnicou. Medzi monografické sme možno mohli zaradiť aj weby venované rušňovým depám alebo tratiam, tie som však považoval za príliš špeciálne, príkladom za všetky môže byť web venovaný LD Trutnov, ld-trutnov.cz. Ďalšou zaujímavou časťou internetu venovaného železnici sú napr. počiny jednotlivcov koncipované často ako fotogalérie, napr. Vladanfoto.cz či Trainfoto.eu a iné. Sem však určite patria aj rôzne blogy určené hlavne pre tých, ktorí majú radi aj sprievodný text, nie len obrázky, napr. Trainphotosczech.blogspot.com alebo Rail-blog.blogspot.com a ďalšie. Možno v úvode v súvislosti s webom ŽMSR mohli byť tiež spomenuté webstránky spolkov/klubov, ktoré sa starajú o uchovanie železničnej histórie a popularizáciu železnice. Tieto stránky sú zamerané hlavne na vlastnú činnosť klubov/spolkov, ich aktuálne akcie a často aj zbierkové fondy, hlavne vozidlá v ich opatere. Príkladom sú napr. weby vrútockých spolkov Vyhrevna-vrutky.sk a Kzmvrutky.eu. Tu je však nutné podotknúť, že aktuálnejšie informácie sú často obsiahnuté na facebookových stránkach týchto subjektov, nakoľko publikovanie príspevku na FB je menej prácne ako vywebenie článku, čo je hlavne v prípade klubov pochopiteľné.


Aj malý výlet historickým vlakom môže byť námetom na zaujímavý článok, 475.196, Bratislava, 16.6.2018, autor článku

A tým sme sa dostali k záveru tejto krátkej prehliadky železničného internetu, ale aj akémusi zamysleniu? Je to práve Facebook a iné sociálne siete, ktoré postupne nahrádzajú takéto weby, práve pre jednoduchosť vytvorenia príspevku a jeho publikovania. V tomto prípade často postačuje jedna fotografia s krátkym textom, ktorá zachytí moment z aktuálneho diania, nazbiera pár desiatok až stoviek lajkov, prípadne dostane obdobné množstvo zdieľaní a za pár týždňov sa často prepadnú v bezodnej jame príspevkov na Facebooku a podobných platformách, kde budú už len ťažko nájditeľné. Aj preto sa možno obraciam na každého čitateľa tohto článku, ktorý dospel až sem, či by nestálo za zváženie skúsiť publikovať na nejakom webe, trebárs aj Vlaky.net. Nie je nutné mať obavy z publikovania a ani téma nie je striktne daná, stačí zalistovať v archíve nášho webu a inšpirovať sa. Písať sa dá o čomkoľvek, fotení, cestovaní, histórii, modelárstve, technike, podujatiach, zážitkoch a mnohom ďalšom, stačí sa obzrieť okolo seba. Podobné snahy určite uvítajú čitatelia súčasnosti, ale aj budúcnosti, ktorí určite ocenia ucelený pohľad na konkrétnu vec. Zároveň, ak čitatelia poznajú zaujímavý web, ktorý v článku nebol spomenutý, nech sa oň s nami kľudne podelia v diskusii pod článkom. Koniec koncov, článok nemal snahu byť detailným prehľadom.

Titulná fotografia: Kam sa obrátiť? 771.072 na točni domovského depa, Žilina, 12.2.2023, autor článku