150 rokov trate Košice – Michaľany

25.10.2024 8:00 Helmut Böhme

150 rokov trate Košice – Michaľany

Zaujala ma akcia Klubu priateľov železníc východného Slovenska so súbežnou jazdou parnej lokomotívy 424.2338 a Bobiny E499.062, ktorá sa konala dňa 5. 10. 2024. Deň predtým som sa túlal v Ústeckom kraji a v noci som sa Regiojetom presunul do Košíc.

 

 

Zatiaľ čo na linke U1 Kadaň – Děčín asi nemali dosť prevádzkyschopných Panterov, na linke U4/S4 už nové pantery nahradili poschodové mestské slony.


Ústí nad Labem hl.n.

Linkou R23 Regiojetu som potom išiel do Mělníku. Podľa zdopravy.cz mal Regiojet prenajaté už tri čínske jednotky Sirius a dúfal som, avšak márne, že natrafím na aspoň jednu jednotku v obehu. Dva dni predtým bola na trati rozsiahla porucha trakčného vedenia. Na odstránení poruchy sa pracovalo dva dni a keď sme prechádzali cez stanicu Polepy, vlakovú cestu sme mali postavenú neobvykle, celkom doľava. Okrem toho sme čakali na oproti idúci osobák, pretože jedna koľaj bola vylúčená z prevádzky.


Mělník

Preto asi odklonili nákladnú dopravu na ľavý breh Labe. Až okolo štrnástej hodiny sa objavil nákladný vlak, z ktorého tu posunovacia lokomotíva odtiahne posledné tri vozy.


Štětí

Vrátil som sa do stanice Štětí, kde sa tu Vectron DB vydá za novými výkonmi na východ.


Hněvice

Autobusom som potom išiel do stanice Hněvice, kde som skrytý za cisternovými vozňami videl 751.149 v areáli firmy Swietelsky. Asi hodinu som tam filmoval vlaky, než som sa presunul novým Panterom do Kralup nad Vltavou.


Kralupy nad Vltavou

Tak je to správne – motorový posunovací rušeň je odstavený, zatiaľ čo  elektrický pracuje. Tu sa k Panteru do Prahy pripája druhá jednotka, čo môžete sledovať aj na tomto videu. Do Prahy som ale išiel rýchlikom. V Prahe som v novej čakárni Regiojetu využil možnosť si dať bezplatne kávu a zmrzlinu, než som o 21:52 h odišiel do Košíc.


Košice, vlak do Čopu

Po príchode o 6:08 h som mal ešte dosť času až do odchodu nášho zvláštneho vlaku.


Košice

Fotil som vlaky, než prišla Bobina s vlakom z Liptovského Mikuláša.


Košice, požiarny vlak

M 131.1 si potom zostavila svoj požiarny vlak.


Košice, M 131.1

Na konci vlaku sa pripojila súprava len pre pozvaných hostí.


Nižná Myšla

Aj keď bolo o 8:10 h  postavené na odchod, odišli sme neskôr. Je možné si niekto vyjednal, že pricestuje EN Slovakia a že naňho čakajú? V Nižnej Myšli nás doháňal parný vlak a pokračoval tým veľkým oblúkom cez Vyšnú Myšľu do Ruskova.


Ruskov

Všetci pohromade v Ruskove. Tu nás predbehol EN 443 Slovakia.


Ruskov

Pozvaní hostia v krojoch nastúpili do M 131.1.


Slanec

Zvedaní občania si pozerali naše vlaky.


Michaľany

V Michaľanoch sme mali dlhší pobyt. Parný rušeň dozbrojil vodu a Bobina sa presunula na druhý koniec vlaku. Aj M 131 s privešákom bol preposunovaný na koniec súpravy. Jazdu tam môžete sledovať na tomto videu. Odchod plánovaný na 11:00 h sa posunul o 20 min kvôli akýmsi papierom. Cestu späť môžete vidieť na tom videu.

Keďže bol za nami osobný vlak s príchodom do Košíc o 12:50 h, v jednotlivých nácestných staniciach dlhé pobyty neboli. Čas bol vyhradený len na výstúp a už sa išlo ďalej. Ako som plánoval, odišiel som rýchlikom o 13:07 h do Žiliny. Cesta prebehla v pohode, dokonca sme dorazili do Žiliny skôr. Tam nám ale oznámili, že prípojný rýchlik do Ostravy mimoriadne začína v Čadci a že ho stihneme osobákom do Skalitého, ktorý extra pre nás o 15 min zdržali. Dôvod bola akási porucha zabezpečovacieho a signalizačného zariadenia.


Čadca

V Čadci ale žiaden vlak nestál. Ukázalo sa, že EC do Žiliny, ktorý meškal 25 min, mal svoju cestu mimoriadne ukončiť v Čadci a vrátiť sa ako náš rýchlik R 344 do Ostravy. Cestujúci mali pokračovať osobákom smer Liptovský Mikuláš. Meškanie nášho vlaku sa však zvýšilo z pôvodných 20 na 45 minút, pretože sme museli čakať na príchod Leo Expressu do Košíc. Kvôli jednokoľajnej prevádzke a škodám na infraštruktúre po záplavách sme dorazili do Ostravy hl.n. s 70-minútovým meškaniam. Za nami dorazil s meškaním 10 min EC 240 ako klasická súprava, na ktorom bolo v minulosti radené Pendolino, ktoré Slováci dočasne kvôli inštalácii ETCS nechcú.

Buď nemal rušňovodič žiadne ambície skrátiť meškanie, alebo nemal možnosť čokoľvek urobiť (sklápaciu techniku, ktorej použitie bolo zrejme zapracované do cestovného poriadku, samozrejme využiť nemohol), takže sme do Prahy dorazili s 65-minutovým meškaním. Z toho dôvodu som musel stornovať cestu Flixbusom do Drážďan s premršteným storno poplatkom 15,74 €. Hoci mi po dvoch hodinách išiel ďalší spoj, cena cestovného lístka bola prehnaná - 117 € . Tak som aspoň u vlakového personálu úspešne vyjednal, že rýchlik do Děčína s odchodom 23:31 h na mňa počká. Aby som zabil čas, išiel som ešte do Českých Kameníc a späť a nakoniec nočným rýchlikom o 5:07 h do Drážd’an.

Ďalší fotky nájdete na https://postimg.cc/gallery/fsVKs2MThttps://postimg.cc/gallery/bfrcFqQb

Editoval: Oliver Dučák