Česko a Slovensko na úzkých drahách 3. – 8. 2. 2007

10.3.2007 15:35 Vladislav Píša

Česko a Slovensko na úzkých drahách 3. – 8. 2. 2007

Ve dnech 3. – 8. února 2007 se uskutečnila jedna z prvních větších letošních fotoakcí a to pro příznivce a fotografy úzkých kolejí.Celou týdenní akci zorganizoval IMC Plzeň organizátorskou rukou pana Petra Mirčeva. Akce se odehrávala postupně na většině významnějších úzkokolejkách na území České a Slovenské republiky. Program a průběh celé akce byl následující...

3.2.2007 byla pro největší množství účastníků připravena na JHMD zvláštní fotosouprava lokomotivy Resita řady U46.001 s rumunskými nákladními vozy a maďarským osobákem, ve kterém našli zázemí všichni účastníci a kde to stále vonělo po příjemných tekutinách. Akce proběhla na trati Jindřichův Hradec – Nová Bystřice, kde v zimních měsících probíhá sporadický osobní provoz. Součástí akce byl i fotostop v legendární zastávce Kaproun, kde byl podle vzpomínek a pověstí v noci z 28. na 29.června 1900 vyloučen z přepravy vlaku 4052 český myslitel a vynálezce Jára Cimrman.

 

4.2.2007 po přesunu byla uspořádána další jízda a to na trati Třemešná – Osoblaha. Zde na účastníky čekala zdejší Rešita U46.002 a historická souprava. Rešita musela být na svůj výkon nejprve potupně přepravena po širokých kolejích na železničním voze. Pak už čekal účastníky přesun na Slovensko přes zastávku na elektrické trati Trenčianská Teplá – Trenčianské Teplice dne 5.2.2007, kde byla připravena exkurze do zdejšího tramvajového depa a svezení ř. 411.9 v běžném provozu, až do Černého Balogu.

Lesní železnice je v zimě mimo provoz a tak dvoudenní program, který byl připraven, připravil mnoho zajímavostí.

 

6.2.2007: ráno nás přivítal malý motoráček M21.004, aby nás odvezl s několika stopy do Hronce. Je hezky opravený ( co na tom,že má motor z traktoru John Deree a řídící pult z 21.století ). V Hronci již čekala zdejší kolbenka typu ČKD 760d/5 a oplenové vozy plné poctivé kulatiny.Zpáteční cesta byla zpestřena uváznutím soupravy u odbočky Svatý Ján a nezbývalo než počkat na postrk TU45.001 z Hronce. U odbočky Svatý Ján je však částečně zachovalý příhradový most a tak bylo co prohlížet.Pak už šlo vše hladce včetně nočního fotografování. Přes noc připadl sníh a tak 7.2.2007 se jízda do Vydrovské doliny podobala výletu do země pohádek. Bez postrku to ovšem nešlo, protože plné vozy něco váží a koleje byly pod sněhem ( to je nápad vozit dříví do kopce do lesa ) takže i brzdaři na soupravě si přisli na své. Odpoledne jsme se konečně vydali správným směrem z Balogu do Chvatimechu – po tendru z kopce – tak se totiž po lesní železnici v minulosti s náklady jezdilo.

 

Celý program byl zakončen na tratích TEŽ, kde na účastníky čekaly fotojízdy s historickou Kometou TEVD 22 s otevřeným vozem, tedy příležitost, která se fotografům naskytne maximálně jednou ročně. I počasí zde vvšlo, takže fotografie Komety pod tatranskými velikány byly dokonalou tečkou za celou akcí.

 

Tak zase za rok.

Poděkování p. Ladislavu Peškovi za poskytnutí fotografií z Osoblahy, Trenčianské.Teplé a TEŽ.

Ostatní fotografie jsou z archivu autora.

Galéria

Súvisiace odkazy