Žluté vlaky podpořily Jízdů králů v Kunovicích

1.6.2010 8:00 Tomáš Miklík

Žluté vlaky podpořily Jízdů králů v Kunovicích

Ve dnech 21. až 23. 5.2010 se v Kunovicích uskutečnila Jízda králů. Tato kulturní tradice se v letošním roce bude ucházet o zapsání na Listinu mistrovských děl ústního a nemateriálního dědictví lidstva UNESCO. Pokud uspěje, bude zapsána mezi 90 unikátních děl z celého světa.

 

 

 

     O aktivitách společnosti STUDENT AGENCY, které probíhají v jednotlivých krajích, přináší i portál vlaky.net obsáhlejší nebo kratší informace. Propagačnímu provozu "Žlutých vlaků" se na našich stránkách naposled věnoval Radek Hořínek, který podrobněji mapoval jejich nasazení v Olomouckém kraji

     Příležitostí pro další zastávku moderní motorové jednotky Siemens Desiro se stala již v úvodu zmíněná slavnost. Moderní jednotka, která nesla pro tuto příležitost jméno Jízda králů, jezdila po celý víkend od 21. do 23. května na trase mezi Uherským Hradištěm, Kunovicemi a Luhačovicemi. Společnost STUDENT AGENCY touto formou usnadnila lidem návštěvu kunovické Jízdy králů a kromě moderní vlakové dopravy tak podpořila i významnou kulturní akci.

22.5.2010, Uherské Hradiště, CM Ohnica © Tomáš Miklík

     První ze spojů vyjel z Kunovic do Uherského Hradiště v 08:53 dne 22. května 2010 na pokyn kunovského krále, potom do Luhačovic a zpět. Na palubě zahajovacího vlaku, vyhrazeného pouze pro pozvané hosty, se vezla královská družina, cimbálová muzika Ohnica, folklorní soubor Old Stars Hradišťan, místostarostka města Kunovice Mgr. Ivana Majíčková a mnoho dalších hostů, kteří po cestě zvali okolní lid do Kunovic.

     Později, v Luhačovicích, za doprovodu zpěvu zašli účastníci také na místní kolonádu, odkud po krátkém vystoupení odešli zpět k vlaku a vydali se na zpáteční cestu do Kunovic, kde je již čekaly další slavnostní povinosti.

22.5.2010, Uherské Hradiště, Siemens Desiro + 754 041 + 854 © Tomáš Miklík

     V sobotu odpoledne a v průběhu neděle jezdilo Desiro pro veřejnost nadále na uvedené trati, kdy se opět vybíralo symbolické zpátečné jízdné 5,- Kč. Díky tomu se usnadnilo velkému počtu návštěvníků účastnit Jízdy králů v Kunovicích.

23.5.2010, Kunovice, Jízda králů, královská družina © Tomáš Miklík

     Další z akcí Žlutých Desir bude následovat v sobotu 29. května, kdy STUDENT AGENCY vypraví svůj první "mezinárodní" spoj. Ten pojede z Brna hl. n. do "Svobodné spolkové republiky Kraví hora Bořetice". Vlak poveze návštěvníky Dnu otevřených sklepů. Na uvedený den jsou naplánované dva páry vlaků na trase Brno hl. n. - Kobylí na Moravě. Kromě toho probíhají od 22. 5. do 4. 6. propagační jízdy na tratich Šakvice - Brno a Brno - Skalice nad Svitavou.

Galéria

Súvisiace odkazy