SŽDC dokončila opravu výpravní budovy v Nižboru

14.5.2019 8:00 Libor Peltan

SŽDC dokončila opravu výpravní budovy v Nižboru

Staniční budova v Nižboru prošla opravou ke zlepšení jejího technického stavu i vizuálního vzhledu. Včerejšího slavnostního otevření rekonstruovaného objektu se zúčastnili představitelé Správy železniční dopravní cesty coby investora, Středočeského kraje a dalších institucí, zástupce zhotovitele, starostka obce, místní hospodský a také příslušníci obce novinářské, mimo jiné z iDNES, ČTK a pochopitelně také z magazínu VLAKY.NET.

Železniční stanice Nižbor je svou historií spjata s tratí Beroun - Rakovník. Ta byla uvedena do provozu roku 1876 a vzhledem ke svému trasování má ryze regionální význam. Dopravní obsluhu tvoří více méně netaktové osobní vlaky vedené Regionovami v intervalu jedné až dvou hodin. Před vznikem Cyklohráčku tu také působila souprava Esmeraldy, vloženého a řídícího vozu. Nejznámějším tarifním bodem trati je Křivoklát, díky němuž sem z Prahy často míří výletní vlaky - mimořádné parní, nebo v sezóně víkendové rychlíky KŽC tažené bardotkou.


Osobní vlak v Nižboru

Pravidelný rychlík ČD tudy jezdil do roku 2008: jednalo se o jediný, ale dlouholetý a každodenní pár Bezdrevů z Chomutova/Mostu do Českých Budějovic, v posledních letech vedený motorákem řady 842. Ten v Nižboru, největším sídle na trati, stavěl jen v některých letech a třeba jen v jednom směru. V roce 2007 byl dokonce doplněn víkendovým druhým párem rychlíků z Rakovníka do Strakonic či Českých Budějovic, který tu zastavoval vždy.


Drážní magacín přestěhovaný do Nižboru z Vráže u Berouna

Zajímavostí stanice se dvěmi dopravními a jednou manipulační kolejí je, že se kdysi jmenovala, stejně jako dvoutisícová obec, docela jinak: Nová Huť. Sousední Hýskov byl Stará Huť, ale přejmenoval se o něco dříve. Staniční budova představuje podle mě typickou drážní architekturu své doby. Ve dvoupodlažní stavbě nalezneme výpravčího a celodenně otevřenou čekárnu pro cestující, jízdenky se tu však neprodávají. O občerstvení se stará stylová restaurace v dřevěné budově někdejšího skladiště, vybavená třemi různými služebními vagony a mechanickým odjezdovým návěstidlem. To je však zjevně nefunkční: ukazuje trvale návěst „volno“, i když je restaurace zrovna zavřená. V sousedství stanice najdeme rovněž historický drážní magacín, který sem byl včetně základového zdiva přesunut z Vráže u Berouna, a ušel tak demolici (to však není zásluha SŽDC).


Opravená čekárna pro cestující bez pokladní přepážky

Stavební práce za půlsedmého milionu korun provedla společnost DOSTA. Nová je střecha i fasáda objektu, za oběť bohužel padly původní štukové nápisy NIŽBOR. Vizáží by se objekt mohl důstojně zúčastnit soutěže o Nejkrásnější nádraží ČR. Interiér čekárny byl zbudován nově, v provedení „antivandal“. Zlepšeny byly podmínky práce v dopravní kanceláři. Novotou voní také ministerstvo úlevy sídlící ve zvláštní, nyní bezbariérové budově. Naopak interiér nájemních bytů investicím ušel. Rekonstruované nádraží už prošlo testem krupobití, bez následků.


Opravená výpravní budova z kolejiště

Podle slov zástupce investora nejde o ojedinělý počin - podobnou obnovou by měly projít další stanice a také trať samotná (v úseku Nižbor - Žloukovice), opraven již byl viadukt ve Žloukovicích. Kromě toho se cestující mohou těšit na probíhající rekonstrukci stanice Beroun, kde zřejmě často přestupují.


Opravdu malá slavnost

Zhotovitel, sídlící v západních Čechách, se vyjádřil, že se zúčastní případných soutěží na další podobné práce na západ od Prahy. Díky stavebnímu boomu je zakázek dost, kapacity prý má na dvě až čtyři stavby ročně.

Vtipnou perličkou na závěr bylo pobíhání místních kolem dvou aut stojících těsně u nádražní budovy, jimž se najednou přes noc oběma vybily startovací akumulátory. Obyvatelka stanice to kladla za vinu vlivům nově zbudovaného hromosvodu, který prý není dostatečně uzemněn.


Beze slov …

Prameny a odkazy:

  1. Správa železniční dopravní cesty, s.o. – oficiální web
  2. Železniční trať Beroun–Rakovník – Wikipedie
  3. Nižbor – Wikipedie
  4. Zastávka Nižbor - Nádražní výletní restaurace - Old Railroad Pub – oficiální web
  5. SŽDC dokončila opravu výpravní budovy v Nižboru - tisková zpráva SŽDC (formát PDF)
  6. DOSTA s.r.o. Cheb - Kolejové stavby, správa nemovitostí, ubytování – oficiální web

Úvodní snímek: Staniční budova ze strany parkoviště

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy