Historická výpravní budova v Majdaleně omládla

14.6.2020 8:00 Jiří Řechka

Historická výpravní budova v Majdaleně omládla

Ve čtvrtek 11. června 2020 hodinu před polednem začala v železniční stanici Majdalena na trati číslo 226, spojující České Velenice s Veselím nad Lužnicí, malá slavnost za účasti řady pozvaných hostů a několika zástupců médií, mezi nimiž nechyběl ani internetový magazín VLAKY.NET. Důvodem oné sešlosti bylo dokončení opravy tamní výpravní budovy, pocházející z roku 1890. Práce v hodnotě přesahující 6 milionů korun probíhaly od loňského října a nyní se dočkaly oficiálního završení.

Obec Majdalena mně do dnešního dne nic neříkala, přesto, že jsem jednou při cestě do Českých Velenic jejím nádražím vlakem projížděl. A má i velmi zajímavou historii. Vedle nádražní budovy stále v zahradě stojí domek, odkud v roce 1914 odjel do Sarajeva František Ferdinand d´Este. Co následovalo, všichni víme. Uvedené skutečnosti hrály nemalou roli v tom, že jsem kladně reagoval na pozvánku Správy železnic, dorazivší do mé schránky elektronické pošty cestou redakce, ač jsem nebyl zrovna v nejlepší zdravotní kondici. Z Prahy jsem odjel rychlíkem R 707, který jede do Českých Velenic. Cesta proběhla bez problémů, během celého přesunu jsem byl v kupé sám, a tak jsem toho využil pro fotografování zajímavých objektů, které vlak míjel. Některé takto pořízené snímky jsem umístil do připojené galerie.


Táborská „retrožehlička“ © Jiří Řechka

Vlak do Majdaleny přijel na čas, a tak nebyl problém před zahájením akce v klidu zhotovit první snímky zrekonstruované výpravní budovy. Uvnitř ní je informační panel, který připomíná výše zmíněnou cestu následníka trůnu do Sarajeva. Samotnou slavnostní akci zahájila tisková mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová, která po krátkém úvodu předala slovo Radkovi Makovcovi, řediteli Oblastního ředitelství Správy železnic v Plzni. Ten zavzpomínal na dobu, kdy jezdil vlakem přes tuto stanici a moc ho mrzelo, že její budova i vzhledem ke své historii chátrá. Je tedy rád, že dnes je ve stavu, ve kterém by Správa železnic chtěla mít všechny výpravní budovy. Stavba dostala novou fasádu a střešní krytinu, také vnitřní prostory prošly rekonstrukcí, včetně možnosti uložení kol, jež má právě v tomto místě nemalý význam..


Radek Makovec hovoří jménem Správy železnic © Jiří Řechka

Radek Makovec na závěr poděkoval zaměstnancům Správy železnic i pracovníkům firmy EDIKT za vzájemnou kooperaci a dobře odvedenou práci. Poděkování podle něj patří také obci Majdalena za plodnou spolupráci. Druhým řečníkem byl starosta obce Majdalena David Sekáč. Nádraží je místem setkávání, ale také odjezdů a příjezdů. A každé nádraží si zaslouží, aby bylo reprezentativní. Starosta je rád, že tato rekonstrukce proběhla. Nádraží je pro Majdalenu velmi významné, protože obec, která může nabídnout dobrou dopravní obslužnost, je velmi žádaná a občané v ní rádi zůstávají. A je rád, že zde bylo pamatováno i na cyklisty, zvýšil se komfort pro cestující, turisty a také prestiž obce Majdalena. Na závěr poděkoval za realizaci této rekonstrukce Správě železnic a firmě EDIKT za dobře odvedenou práci.


Nečetné, ale pozorné publikum © Jiří Řechka

Posledním řečníkem byl obchodní ředitel firmy EDIKT Tomáš Votava. Na úvod poděkoval za možnost podílet se na takovýchto stavbách. Řekl, že je to dobrá vizitka jak pro Správu železnic, tak pro firmu EDIKT, ale také pro dotčené obce. Poděkoval zaměstnancům firmy, kteří odvedli velmi dobrou práci. Vše bylo dokončeno v termínu, respektive dříve. Poděkoval za spolupráci Správě železnic a obci Majdalena. Tím byl vyčerpán program a jeho posledním bodem bylo slavnostní přestřižení pásky a tímto aktem došlo k oficiálnímu předání výpravní budovy do užívání. Mně do odjezdu zbývalo dosti času a toho jsem využil k další fotodokumentaci. A protože se blížil příjezd a odjezd pražského rychlíku, odešel jsem jej zachytit k přejezdu, který je zatím stále zabezpečen klasickými závorami s funkčním zvonkem.


Vyvrcholení akce © Jiří Řechka

Po návratu na nádraží jsem ještě využil možnost zeptat se na budoucí osud „arcivévodského domku“, pro který se momentálně hledá nájemce, jaké jsou představy o něm. Obec by jej ráda získala do svého vlastnictví a využila pro občanské aktivity, třeba pro mladé hasiče. Měl jsem štěstí, že během čekání na můj zpáteční spoj přijel manipulační vlak vedený novou lokomotivou řady 742.7. Zpáteční cesta byla s přestupem ve Veselí nad Lužnicí. Také při ní jsem fotografoval zajímavé objekty a v Třeboni narazil na odstavený motorový vůz 831.110, ve Veselí nad Lužnicí pak na odstavený hybrid 718.501, jenž je nyní v soukromých rukou. Jinak cesta v teple a s „náhubkem“ nebyla zrovna podle mého gusta, ale nijak jsem jí nelitoval. Na závěr už jen upozornění, že další zdroje informací, včetně záznamu brífinku, najdete níže.


Opravená budova z „uliční“ strany © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Majdalena – Wikipedie
  2. Železniční trať České Velenice – Veselí nad Lužnicí – Wikipedie
  3. Oblastní ředitelství Plzeň – Správa železnic – oficiální web
  4. Historická výpravní budova v Majdaleně prošla opravou – tisková zpráva (formát PDF)
  5. Zvukový záznam tiskové konference (formát MP3, velikost 13,7 MB)
  6. EDIKT a. s. – oficiální web
  7. František Ferdinand d'Este – Wikipedie

Výpravní budova ze strany kolejiště © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy