Nádraží už nebude ostudou jihočeské metropole

21.7.2020 8:00 Jiří Řechka

Nádraží už nebude ostudou jihočeské metropole

Uplynulo jenom pár dní od té poslední a redakce magazínu VLAKY.NET dostala další pozvánku ze Správy železnic, tentokrát na slavnostní zahájení velké rekonstrukce výpravní budovy v Českých Budějovicích. Tak jsem 17. července odjel do metropole jižních Čech a měl jsem přitom štěstí, neboť jsem jel rychlíky, kde jsou řazeny „béčkové“ vozy, a protože jsem byl v kupé vždy téměř sám, využil jsem toho, fotil jsem z otevřeného okna a získal tak pro svůj archiv další kýžené snímky.

Ale zpátky k tématu tohoto dne. Jak jsem předeslal, došlo k slavnostnímu zahájení rekonstrukce výpravní budovy, ač stavební práce na ní už probíhají. Účastnil se vicepremiér vlády a ministr dopravy Karel Havlíček, generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, radní pro dopravu Jihočeského kraje Jiří Švec, náměstek primátora Českých Budějovic Viktor Lavička, obchodní ředitel společnosti Metrostav Karel Volf a další hosté. Slavnostní zahájení uváděla tisková mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Po uvítání přítomných a krátkém úvodu předala slovo ministru dopravy Karlu Havlíčkovi. Ten na začátku svého proslovu zdůraznil, že jako Budějovičák má radost, jestliže nádraží jihočeského krajského města konečně získá podobu, jakou si zaslouží..


Ministr Havlíček je budějovický rodák © Jiří Řechka

Připomenul, že v současné době se provádí rekonstrukce více jak šedesáti výpravních budov na celé železniční síti Správy železnic, Začíná se také rekonstrukce v Plzni a v Pardubicích. Na závěr svého vystoupení popřál společnosti Metrostav, která vede stavbu, aby vše vyšlo a aby v roce 2022 se přijíždělo a odjíždělo už z „nového“ nádraží. Dalším řečníkem byla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. Když se dívá okolo sebe, pravila, tak si uvědomuje, že naši předkové uměli dělat užitkové a krásné věci. Budějovické nádraží je ve své podstatě krásné, byť za léta své existence už značně omšelé, a jestli si něco zaslouží, abychom do toho dali peníze, pak jsou to krásné věci, které nám zanechali naši předkové. Takže přeje budějovickému nádraží, aby nejen vlaky jezdily včas, ale aby i ten prostor byl krásný


Vstup do odbavovací haly má zjevně cosi za sebou
(23.11.2016)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Třetím řečníkem byl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Naši předkové nebyli hloupí, a vytvořili něco, co bylo nadčasové. A dnes se to musí převést do takové podoby, aby ta nadčasovost byla opět vytvořena. České Budějovice mají z pohledu železniční historie velkou minulost. Zde začínala koněspřežka a v roce 1908 na toto nádraží přijel první parostrojní vlak a to vlak s Terstu. Současná úprava nádraží se dlouho odkládala, bylo nutné přepracovat celý plán. Rekonstrukce bude stát více jak 680 milionů korun. Správa železnic na ní spolupracuje s Národním památkovým ústavem, aby se budova opět vrátila do podoby, kterou měla v době svého vzniku v roce 1908. Vzniknou prostory pro cestující, obchody a služby a také pro zaměstnance dráhy. Bude zde umístěn nový orientační a informační systém.


Výzdoba odbavovací haly pochází z různých dob
(23.11.2016)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Generální ředitel je spokojen s tím, jak Správě železnic při realizaci jejího záměru pomáhá kraj a i město. Popřál stavbě mnoho štěstí a vyslovil jedno přání: aby zhotovitelé tuto stavbu ukončili ne do konce roku 2022 ale do konce školního roku 2022. Dalším řečníkem byl náměstek primátora Českých Budějovic Viktor Lavička. Na úvod omluvil primátora Českých Budějovic, který je na dovolené. České Budějovice se vyvíjí v moderní krajskou metropoli a byly tak trochu popelkou. Dlouho nebylo „vidět světlo na konci tunelu“ dálničního, ale ani toho železničního. V současné době zde dálnice už je a čtvrtý koridor se také blíží, příslušné skutečné tunely se razí. Najednou se tedy České Budějovice stávají moderní metropolí. Za to náměstek poděkoval jak ministerstvu dopravy, tak Správě železnic a také Ředitelství silnic a dálnic.


Fakt rekonstrukce přehlédnout nelze © Jiří Řechka

Posledním řečníkem byl zástupce zhotovitele stavby, obchodní ředitel společnosti Metrostav Karel Volf. Poděkoval za možnost realizovat tuto všestranně významnou rekonstrukci. Stavba se skládá z několika na sebe navazujících etap a vzhledem k tomu, že je výpravní budova kulturní památkou, vše probíhá pod dohledem Památkového ústavu, což práce pochopitelně svým způsobem komplikuje. Bude to vyžadovat velké úsilí všech zúčastněných, aby vše zdárně skončilo. Poděkoval za výzvu od šéfa Správy železnic s tím, že se vynasnaží maximálně ji vyjít vstříc. Poté zase on vyzval ostatní, aby spolupráce na stavbě byla co nejjednodušší a nejhladší. Prioritou by měl být i během prací bezpečný přístup cestujících na nástupiště. Popřál stavbě úspěšné dokončení a aby při předání mohl být autor budovy na ní hrdý.


Beze slov (raději) © Jiří Řechka

Na závěr celé oficiální slavnosti došlo k poklepání na základní kámen. Bylo by nepochybně stylové, kdyby to byl onen původní, jenže ten se bohužel přes veškerou snahu nepodařilo najít, takže byl zhotoven nový. Následoval slavnostní přípitek a poté byl čas na individuelní rozhovory zástupců médií s jednotlivými představiteli zúčastněných orgánů a organizací. Mně do odjezdu nejbližšího vhodného spoje zbývalo ještě pár desítek minut, které jsem využil pro fotografování místního železničního provozu. Tím jsem náplň své další „služební cesty“ uzavřel a po příjezdu domů do Prahy mne čekala jako obvykle práce na podkladech pro tuto reportáž. Možná se někomu zdá, že můj text málo vypovídá o stavbě samotné, ale všechny informace najdete níže v odkazech, mezi nimiž nechybí ani zvukový záznam tiskové konference.


Nejvyšší správce železnic a média © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Správa železnic, s.o. – oficiální web
  2. České Budějovice – Wikipedie
  3. České Budějovice (vlakové nádraží) – Wikipedie
  4. Plán železniční stanice České Budějovice (formát XLS)
  5. ČD v Jihočeském kraji - České dráhy
  6. Železniční stanice České Budějovice - České dráhy – informace o službách
  7. Orientační plánek nádraží České Budějovice (formát PDF)
  8. České Budějovice – Příjezdy vlaků (formát PDF)
  9. České Budějovice – Odjezdy vlaků (formát PDF)
  10. Blíží se velká rekonstrukce nádražní budovy v Českých Budějovicích - tisková zpráva SŽDC z 19.12.2019 (formát PDF)
  11. Oprava nádraží v Budějovicích má stát půl miliardy. SŽDC vypisuje tendr - iDNES.cz  - zpráva z 20.12.2019
  12. Začala rekonstrukce budějovického nádraží, cestující čekají mírná omezení - iDNES.cz - zpráva ze 3.6.2020
  13. Pozvánka na slavnostní zahájení rekonstrukce výpravní budovy v Českých Budějovicích (formát PDF)
  14. Slavnostní akt symbolicky zahájil rekonstrukci výpravní budovy v Českých Budějovicích – tisková zpráva Správy železnic ze 17.7.2020 (formát PDF)
  15. Zvukový záznam tiskové konference (formát MP3, velikost 19,8 MB)
  16. Metrostav – Wikipedie – o vedoucím zhotoviteli rekonstrukce
  17. EDIKT a. s. – oficiální web druhého zhotovitele
  18. AVERS, spol. s r.o. – oficiální web třetího zhotovitele

Úvodní snímek: Českobudějovická výpravní budova z uliční strany © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy