Neštátni dopravcovia na sieti ŽSR
Na sieti ŽSR majú ku dňu 31. 01. 2005 licenciu na nákladnú dopravu na dráhe tieto spoločnosti. Pretože sa s ich vlakmi budeme iste často stretávať, pripájam zoznam.
USSK - U.S. Steel Košice, sídlo Košice, ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko a. s., sídlo Bratislava, TSS, sídlo Bratislava, SMD (dcérska spoločnosť Slezskomoravská dráha), sídlo Čadca, ŽsKe - Železničné stavby Košice, sídlo Košice, TRSS - Trnavská stavebná spoločnosť, sídlo Trnava, LTE - Logistik a Transport Slovakia, sídlo Bratislava, BRKS - Bratislavská regionálna koľajová spoločnosť, sídlo Bratislava, PSŽ - Prvá slovenská železničná a. s. - sídlo Bratislava, PPS - Prvá prepravná spoločnosť, sídlo Komárno, HBP - Hornonitrinske bane Prievidza, sídlo Prievidza, ELTRA - sídlo Košice, AM Tuning, sídlo Belince, ŽsBA - Železničné stavebníctvo - sídlo Bratislava, ŽDD (dcérska spoločnosť OKD - doprava), sídlo Bratislava, SŽDS - Slovenská železničná dopravná spoločnosť, sídlo Bratislava, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, sídlo Bratislava.
Ďalší dopravcovia jestvujú na vlečkách podnikov. Je možné, že niektorí z nich si postupne vybavia licenciu aj na sieť ŽSR.
V tejto rubrike je priestor na výmenu informácií o týchto dopravcoch a ich vlakoch.
Podradené diskusné témy
Zvolenská SADka zvýhodňuje svojich cestujúcich zákazníckou kartou. Ja napríklad namiesto 0,95 v hotovosti, platím kartou 0,91€. Nie je to bohvie čo, ale babka k babce... Nehovoriac o odľahčení manipulácie s peniazmi.
Jaký je podle vás ten správný způsob podnikání? Lukrativní ucelené přepravy dávat automaticky bez výběrového řízení státnímu dopravci a zbytek milostivě uvolnit soukromníkům?
Samozrejme to čo píšeš je pravda a je to zo strany súkromníkov nefér. Ale rovnako sa môže cítiť napr. obchod voči tomu kto si ovocie pestuje sám na záhrade a časť úrody podaruje svojej rodine a susedom alebo rovnako nefér sa môže cítiť kaderníčka keď k nej prestanem chodiť lebo ma zadarmo ostrihá môj otec v pivnici...
Na druhej strane má SADka vočí súkromníkovi s jedným autobusom výhodu servisnej základne a náhradných autobusov, keď sa súkromníkovi pokazí autobus tak môže zháňať druhý a pokuta zo SOIky ho neminie, lebo nedodržal cestovný poriadok, SADka nasadí náhradný autobus, druhá vec chyba marketingu SADky, keby bolo zvýhodnené cestovné pre pravidelných cestujúcich (byť na úkor jednorázových cestujúcich), človek ktorý pravidelne chodí tou linkou by dostal lacnejšie a cestovné a garantovanú službu (vynechaný spoj riešia úrady, odškodnenie v prípade nehody - ten dodávkar nič také neponúkne), tak by takí dodávkari rýchlo prestali s podnikaním. Ešte keď som chodil na vysokú v BA, jeden čas tam bola snaha istej spoločnosti (treba povedať že to robili legálne) ponúkať odvoz zo stanice na želanie za nižšie cestovné...ale zanedlho s tým skončili, predsa pri električenkách je jedna cesta MHD výrazne lacnejšia než odvoz dodávkou...
Cargo robí chybu, že nemá zákaznícky prístup, ale chápem, kto by sa unúval, zoberú dotácie a tvária sa že niečo robia, to máte asi tak keby som mohol zarábať max. 600€ alebo brať sociálku 500€ tak sedím doma
zrejme ide o túto firmu, ktorá vyzerá inak než podnikateľ bez bločkov a faktúr
http://strama.eu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=21&Itemid=5&lang=en
Chápem SME musí urobiť kovbojku, lebo Slovák musí v zásade vyzerať ako darebák a Poliak ako šikovný človek a pritom sa jedná o linku ktorá vyráža zo Zakopaného o 6:00 a Ždiarčanom chodí cez dedinu v čase kedy sa im to najviac hodí na cestu do práce do Popradu.
Mimochodom, na vnútroštátne cestovné sa nemusí vzťahovať DPH keď má subjekt tržby nižšie než 50000€ za posledných 12 mesiacov (v tom prípade nie ej povinný sa registrovať ako platca DPH, ale zase pri nákupe tovaru na podnikanie si nemôže odpočítať DPH)
A to, že v tom "darebnom" slovenskom národe existujú mnohí čestní súkromní autobusoví - ani je ich málo SME nenapíše
passion, áno je to tak, aj v ZH jeden čas fungoval taxík za 10Sk zo stanice kamkoľvek do mesta..ale asi mu na to došli. A druhá vec, stačí jedna nepríjemnosť a z lacného cestovania bez bločkov a bez akejkoľvek registrácie sa stane dosť veľký problém...v prípade tej dodávky, mohlo by sa to riešiť tak že SADka by prepúšťala stratové linky s malým počtom cestujúcich súkromníkom s vlastnými dodávkami...
Odkaz som dal sem len preto aby som jasné, že súkromník bez dotácii musí ponúkať vykúrený a čistý autobus ak chce prežiť
passion, áno sú
.. len podľa toh čo tu som čítal nemajú ani to povolenie
Taká definícia nie je v žiadnom zákone ani norme... platí, čo som napísal skôr...
Ad splinterX: Nemáš úplnú pravdu. Chcem vidieť tú DPH, čo poľskí dopravcovia platia na Slovensku a ako jazdia na slovenskú licenciu.
Ad passion: Presne tak, žiadne bločky, telefonovanie za jazdy... využívajú medzeru v zákone, lebo nie sú taxislužba, ale ani verejná pravidelná, či nepravidelná autobusová doprava. Na druhej strane, úspešnou buzeráciou inšpektorátu práce (preukázanie skutočné pracovného času a dodržiavania odpočinkov), resp. daňového úradu (žiadne bločky, žiadne dane, žiadna DPH), či mestskej polície (zastavovanie na zastávkach pravidelnej autobusovej dopravy) sa dá dosiahnuť, že z mesta "odtiahnu". Uznaj sám, mesto má dotovať MHD, resp. VÚC prímestskú dopravu, ale zároveň budú vyberať súkromníci hrozienka zastavovaním na zastávkach MHD 2 minúty pred riadnym spojom a znižovať tak tržby/zvyšovať potrebu dotácií. Samozrejme, v noci alebo cez víkendy nejazdia...