Ceny modelov
Dovolil som si pridať túto tému, nakoľko už v iných témach sa objavila dosť bohatá polemika ohľadom cien - je to veľa alebo málo. Rovnako som si všimol aj v inzertnej rubrike, že sa o tom začalo diskutovať.
Keďže však ani inzercia, ani iné rubriky nie sú na túto tému primárne určené, dúfam, že tu nájdete informácie, ktoré potrebujete.
Táto téma by však NEMALA slúžiť ako LAMPÁREŇ, kde sa ideme sťažovať na to, aké je to všetko drahé. Bolo by dobré keby sme tu písali rozumné zdôvodnenia prečo sa nám to zdá drahé (resp objektívne zdôvodnenie, že nie veľmi kvalitný model je predražený a za aj nižšiu cenu sa dá kúpiť aj oveľa lacnejší), alebo naopak, prečo je tá cena dobrá.
Myslím že nielen skúsenejším, ale hlavne začínajúcim modelárom to môže pomôcť sa orientovať na trhu s modelovou železnicou.
Rovnako si myslím, budú otázky typu "je to veľa alebo je to OK", ktoré určie mnohím môžu pomôcť sa správne rozhodnúť, či sa model za tú cenu skutočne oplatí kúpiť alebo počkať na neskôr.
Samozrejme, prepoklad je že sa skôr budeme baviť o malosériovkách a ručne robených modeloch, resp. o komise, keďže cenu fabricky produkovaných modelov nemáme šancu ovplyvniť resp. je podľa môjho názoru na 95 a viac % nastavená tak akurát.
Ceny PIKO H0 na Slovensku koncom 80-tych a zaciatkom 90-tych rokov.
BR 110 : 33M. Vtedy cca 100KCS. Kupena v NDR zaciatkom 80tych rokov, moja prva poriadna masina. Posluzila ako zdroj dielov na T444.1 co mam teraz rozrobenu na stole.
BR86 : 155KCS. Prvy model co som si este ako chalan kupil sam z uspor v modelarskom obchode v Ziline na stvorcaku. Rodicia ma skoro vypocuvaly, ze kde som na to vzal. Holt som si nekupoval zmrzliny a nosil flasky do obchodu ci papier do zberne. Aj na sibacke uz vtedy nejaka desatkoruna spadla do kapsy. Masinku mam dodnes, ale uz je po strednej oprave. 455.2
ES499.0 : 200KCS. Kupil tata v Trencine ako darcek.
BR 03 : 315KCS. Uz ju nemam, pekny model, ale pohon v tendry je tragedia. Dnes cca od 6500...
BR 41 : 315KCS. Uz ju nemam, pekny model, ale pohon v tendry je tragedia. Dnes cca od 6500...
BR 185 : 230KCS. Uz kupovany s umyslom na prestavbu na M262.0 niekedy po revolucii. V Poprade. Zatial na nu nedoslo, siel som potom na vojnu, do prace, zmenil som stat... Ale ked vidim tie dnesne lepty, ach ale na stole je zatial plno...
E 11 : 315KCS. Vypredaj nejakeho obchodu, v sete s vagonmi a kolajami. Spisska Nova Ves, bude z nej niekedy nejaka CSD elektrika...
V60 : 240KCS. Kupena par rokov po sametovej revolucii a cena uz stupla. Perfektny model, dnes uz je prepracovana a opet sa jedna o viac nez dobry stroj.
No a na zaver je nutne dodat, ze muoj otec zarabal v nejakom 88 cca 2500-3000KCS a to bol vtedy velmi slusny plat veduceho pracovnika. A potom nastala "nova" doba. Asi po 10 rokoch sa vraciam k zeleznicnemu modelarstvu...
BR64 : 3XX0 Kc. Uz Gutzold a nemuozem najst ucet. Novy pohon a jazdi super. Velke pary leteli z baraku vlastne kvuoli nemu. 365.4
Ze to dnes stoji cca 20x tolko je dane jak vyvojom meny a statu, tak aj tym, ze uz to nie je (povecsinou) luxusna (ale iba) hracka, ale modelarska zalezitost. A to je narocne hobby...
Mnoho modelářů schání modely ne proto, aby je den co den vystavovali mezi odborníky, kteří znají skutečné stroje do posledního šroubku, ale proto, aby jim občas jezdily na kolejišti a oni měli radost, že jim jezdí . A protože mnozí znají předlohy jen z toho, jak kolem nich občas projedou a koukají na kolejiště s jistým odstupem, tak je jim prostě jedno, jestli má model správnou délku, všechny prolisy a já nevím co ještě. A protože to nehoní 24 hodin denně, tak když to někde vyskočí nebo se to zadrhne, tak do toho šťouchne a jede se dál. To jim prostě ke štěstí stačí.
to modely DDR : nesledujem extra H0, ale u TT tillig mnohe modely BTTB prekopal a veru ceny za stare BTTB cka neklesli po uroven ich povodnych cen. Vid ponuky tunak aj indej. Napr. nova E42 sa ponuka za 3844 kc a stare sa veselo predavaju od 800 do 1300 korun a Kuhn so super pojazdom stoji menej (2999) ako novy tillig.
Najskorej sa kazdy riadi vlastnou kapsou a az tak kvalitou. Opak je vyjimkou.
Co sa tyka modelov DDR - keby sa dnes vyrabala gorila PIKO, resp. Roco, keby ludia nemali problem dat za masinku 5 - 6 tisic, tak tie stare rarohy z DDR nikto nekupuje a predavaju sa aj za menej ako tych 200 Sk .....
Dohadovanie o cenach v burze vyvolali jedny pokuky. Rozumiem, ze ceny nemozno mechanicky preratat - 220 Kcs za ES499.0 bude 220 sk. 1200 - 1500 ako pises, je ponuka dneska.
to domacke modely : asi si ma nepochopil, pozri si sucet ku gorile zo 23.3. "Vezmem taku skor drahsiu cestu - lept H0 1100 kc, diely do pojazdu PIKO (372) podvozky, kolecka, spodok podvozku, motor, spolu cca 4000 sk. Ceny za diely PIKo su pri kupovani po jednom ..."
To o 18:06 sa tykalo skorej TT okuliarnika, vlastne iba motora (Buhler cca 500 - 600), nejake prevody (plastove po 20-40/ks) a kolesa (v BB cca 80-90 za par s oskou aj zubatym kolom). Fakt som ratal len to najnutnejsie. Ziadne naradie, cena prace, atd. O tom som vsak pisal este skorej, ba ako priklad som uviedol maloseriovku motor VT 135 (asik) TT od JATT za 399 eur.
Cena rucneho modelu sa pocita uplne inac. kazdy je original zberatelskej hodnoty.
Co sa tyka modelov PIKO - niektore boli vskutku celkom slusne (napriklad nemecke elektriky, poschodove supravy), niektore, ako napriklad aj Gorila, boli z modelarskeho hladiska vyslovene strasne - otrasny pojazd, model na hony vzdialeny predlohe, ....
ZIal, uz aj vtedy aj dnes sa prejavil nedostatok modelov - pamatam sa, ked som pred 18 timi rokmi zabludil coby chalan na burzu a napriklad Wap-ky sa predavali za viac ako 100 korun, rychlikove vozne po 200 a viac, .... cize 3 az 5 krat tolko ako v obchode.
Ceny su podla mna sposobene tym co ceny bytov. Kedze dost modelarov nema na to, aby si kupilo sice spickovy model ale za 5000 - 6000 Sk, tak je pre nich lepsi paskvil gorily za 1200 - 1500. (preco stoja stare polorozpadnute byty v spinavej Petrzke aj 10x tolko ako je ich realna hodnote ???).
Ja osobne ale preferujem skor kupu len zriedkavo ale nech to stoji za to.
Co sa tyka Hand-made modelov, tam s tebou nesuhlasim. Jasne, je to vzdy otazka dopytu a ponuky, ale tvrdenie, ze motor, kolesa, .... stoja zopar stoviek je velmi zavadzajuce.
Staci si len pozriet po kolko zozenies take lucove dvojkolia na elektriky, kolko ta stoji kvalitny motor (nemusi byt prave pätpolovy), kolko stoja mosadzne ozubene kolieska na prevody, kolko stoja kvalitne odliatky, kolko dalsie doplnky (leptane), ked chces lepsi model tak kolko stoji len samotny lept. A to este z niecoho musis urobit ram, zavazie, resp. celkokovovy pojazd, z niecoho podvozky, ....
Tak isto musis pocitat s naradim ktore na to potrebujes (ak si nekupujes kovove diely, musis si ich vyrobit sam a len frezky do sustruhu su pekne drahe a nevydrzia vecne).
Takze, na rucne robeny kvalitny model su naklady peknych par tisic Sk. Ked k tomu pripocitame pracu ....
Proste plati, ze cim mensia seria a cim vacsi podiel rucnej prace tym vyssia suma.
Samozrejme, ked uz mam ale zaplatit za model viac ako 15.000 Sk, potom musi byt naozaj spickovy - co sa tyka prevedenia aj jazdnych vlastnosti.
Na druhej strane - ked sa podari maloseriovka a znacna cast dielov sa dokaze vyrobit strojovo v serii, potom uz nie je problem sa dostat na velmi rozumne ceny ....
Stare modely PIKO, BTTB a ine nestali tisice. Ani zo zberatelskeho hladiska nemaju cenu par tisic. Robili sa velkoseriovo.
Cenu domackych modelov tazko odvodzovat od tych DDR. Dnes to najnutnejsie, motor, dake prevody, kolesa, farby a riedidla stoja zopar stoviek.
Kazdy chce kupit lacno a predat draho, ale cenovu ponuku by mal vskutku premysliet.
- stavebnica M152.0 LPH - 189 Kc - AUKRO.CZ
- stesna nadstavba - lept + tabulky s cislami + obtisk 400 Kc - DK - MODEL.CZ
- polopantongaf - lept - 65 Kc DK-MODEL.CZ
SPOLU: 654 Kc
+ treba pojazd + farby + tmel a tbulky na zaslepenie okien
Podozrive zdroje suciastok a tak - to je subjektivne. Skoro vzdy je niekto, kto vie cosi zohnat vyhodnejsie.
250 hodin roboty na modele, to teda moc nie je, urcite nie na rucnu robotu, mozno tak na nejakom stroji. Mesacne musi smrtelnik odrobit cca 168 hodin. Opravdu rucna robota na modele od piky kostuje tak 1500 az 3000 hodin a to je pri minimalnej mzde slusna kopka penazi.
gorila a suciastky za 5000 . Vezmem taku skor drahsiu cestu - lept H0 1100 kc, diely do pojazdu PIKO (372) podvozky, kolecka, spodok podvozku, motor, spolu cca 4000 sk. Ceny za diely PIKo su pri kupovani po jednom ...
mozno aj 250 hod suciastky ho stoja okolo 5000sk /napriklad gorilka ale ozaj top/ cloveka budu brat za svinu ked povie cenu ale nie kazdy ma moznost dostat sa k suciastkam z podozrivich zdrojov/banska bystrica,zvolen a okol./ alebo makat na modele mozno aj v pracovnom case niekde v zašivarni nech si kazdy spravi svoj model sam nech si kupi nastroje/20000-50000/a dalsie veci /ani sa neda povedat/potom nech mudruje potom mozno bude toto o modelaroch a nie o kšeftaroch lebo uz tu neinzeruju modelari co si mozu pomoct ale ludia co tu robia biznis!
ehm takze toto ak som topochopil moze byt pouzite ako ponukovy listok...niekdo pride a da si sem ceny za co robi a sa mu k tomu vyjadrime a pripadne foto....no super konecne toto tu chybalo, lebo najst niekho kot robi masinky je niekedy problem
jo a este ceny voznov....4 osova cisterna buna modra 25 sk a za 15 sk bol dvojosak otvoreny nizkostenny...vtedy som ta prisiel a dostalitovar tak vtedy mi mamina kupila z kazdeho jeden...cca 15 voznov...vtedy to bolo moc penazi ale dnes za to ani drzkova sa neda kupit