749/751/752
Myslím si, že táto téma tu tiež dosť chýbala. Rušne radu 751 (ex. T478.1) sú podľa mňa fakt nádherné stroje, ktoré sú dnes nenahraditeľné v ťažkej nákladnej doprave na neelektrifikovaných tratiach ŽSR.
ad peršing:
Nemýlíš se. V té knize (jmenuje se Atlas vozidel , 2. díl - Motorové lokomotivy ČD, ZSSK, průmyslu, M-Presse Zlín 2002) je skutečně téměř u každé řady kapitolka nazvaná Barevné řešení. Jenže v případě řady 751 je možná až příliš stručná, nicméně základní informace tu jsou. Nejstarší zde publikovaná barevná fotografie (ale stroje řady T 478.2) je až z roku 1976.
A ohladom toho nateru: pokial viem, z vyroby mali tieto rusne podobny nater ako maju teraz 751 na ZSSK, ale bez zlteho pasiku na celach. Mozno sa ale mylim. Zda sa mi, ze o nateroch 751 je pisane nieco v knihe "Atlas lokomotiv, Motorove lokomotivy" (nie je to presny nazov, ale zhruba nejak takto sa to vola), vydalo to vydavatelstvo Zeleznicneho magazinu.
Ad Pivec: Ono to bude s tým náterom trochu zložité, lebo ani Boh nevie, aký bol jej pôvodný náter, ale taký červený s akým vyšla z tej ŽOS-ky to určite nebol.
rk_kn. On ten motor zo zamračenej vychádza z lodného motora, ktorý mali v ČKD pred vojnou prichystaný pre Juhoslovanské námorníctvo ... T434.0/436.0 ho mala prevzatý takmer bez zmien, len znížili počet valcov z 8 na 6, potom u T435.0 zmenili štartovanie stlačeným vzduchom na klasické elektrické, dynamoštartérom, ktoré tam zostalo prakticky doteraz ... tento motor sa potom v rôznych úpravách dostal v 6 valcovej verzii ako nepreplňovaný do T435.0, T458.0 a 1, ČME2, s preplňovaním do T478.1 a 2, T669.0 a 1, ČME3 a v osemvalcovej preplňovanej verzii je potom v pomarančoch T678.0 a T679.0 a v ČME5.
Motor má úctyhodné rozmery - vŕtanie 310 a zdvih 360 mm, preto je pomalubežný, teraz sa nastavuje voľnobeh na 450 ot/min a max výkon má podľa verzie pri 750 až 775 on/min ... a ten hromový zvuk je naozaj super ... celkom rád som ho počúval, keď doliehal v noci k nám domov od posunujúcich čmeliakov v BA Východné ... dnes sa posunuje tuším len do 18:00 a tých čmeliakov je menej a menej ... vlastne ani som si nevšimol, či sú tam ešte, zvyčajne vídam len kocúre 742
Na týchto rušňoch z ČKD sa mi najviac páči ten typický dieslový zvuk motora, krorý mi pripomína typický zvuk z lodných motorov, ktoré plávu po Dunaji. Oprati kašľavému a prskavému chodu Pilštika , keď neviete či sa ide pokaziť , alebo zdochnúť, je 751 úplná lahôdka.