749/751/752
Myslím si, že táto téma tu tiež dosť chýbala. Rušne radu 751 (ex. T478.1) sú podľa mňa fakt nádherné stroje, ktoré sú dnes nenahraditeľné v ťažkej nákladnej doprave na neelektrifikovaných tratiach ŽSR.
ad Mat3j:
Jazdia na nákladoch na trati Komárno - Bratislava východ (131). Takže vo vjazdovej skupine, keď privezie nejaký ten manipulák alebo NEx z Komárna, resp. z Dunajskej Stredy. Potom ju tam odvesia a pokračuje do depa, resp. podľa obehu (najčastejšie do nákladnej stanice Bratislava sahara).
V rokoch 1974-78 som denne dochádzal do školy z Nových Zámkov do Nitry. Ráno tam a poobede (keď sme zdrhli z vyučovania, tak aj skôr) späť. Cez školský rok som denno-denne počúval rachot 751-tiek. V lete v kupé otvorené okno, cez ktorý prúdil dnu osviežujúci vzduch a to nádherné dunenie "zamračeného" motora. Ešte teraz to počujem a cítim... Boli to nádherné časy!
Raz v lete boli v čele osobáku dve Bardotky. Cestovali sme zo školy domov. Ja som pozeral z okna. No ešte posledné dve zákruty a budeme v novozámockej stanici. Pred poslednou zákrutou je priecestie. Keď vlak zdolal predposlednú zákrutu a začal prudko brzdiť, vedel som, že je zle. No jasné! Traktor na koľajniciach! Taký menší Zetor-ík rušeň odhodil asi na 10 m od priecestia. Po náraze traktor otočilo (vodorovne, traktor ostal na kolesách) a odtrhlo mu pravé predné koleso. To vyletelo tak do 15-metrovej výšky a dopadlo asi 30 m od priecestia. Bol to "úžasný" zážitok. Škoda, že už vtedy neboli digifoťáky. Traktorista našťastie stihol vyskočiť. Nikomu sa nič nestalo, len my sme nadávali, pretože sa nám nechcelo šľapať domov pešo a tak sme vo vlaku trčali asi dve hodiny.
751 sú ináč úžasné stroje.
ad juro/laminatka/Telgart:
Ak si precitas Rastov prispevok, je tam spominana trat Zbehy - Leopoldov, kde je fakt vzacnost vidiet zaskakovat duo 742 za duo 751. Samozrejme 742 jazdia aj na Pn/Zn/NEx, ale nie zrovna moc na tejto trati.
Myslel som to pre tuto trat.
To t.matyi :
V tvojom okoli su tieto rusne radu 752: 020-Lc, 047-Lc, 070-Zv, + Plesivecke 752-ky.Takze to bude asi niektora z nich.752 041 je v ZOS Zvolen.
Áno podla mna jeden 751 ku musia nahradir 2 736 ky a 773 ky sú len 10.
A 751 ky sú podla mna najlepsie rusne.
Teraz medzi Fi-ZV chodí jeden 752 ale neviem císlo,preto chodí lebo 751 035 má poruchu.A je 2 752 vo filakove ale dávno som uz nevidel.A je to 752 041 a 047 .Ale to co chodí má novy LAK I a 041 má staré.A neviem ci je to 752 070 alebo 752 047.nevie mi neikto pomáhat?