150/151
Prekvapuje ma, že ešte nikto nezaložil rubriku o týchto obľúbených lokomotívach ČD, ktoré majú milú prezývku "banán". Zvlášť, ak tvarom pripomínajú legendárne 350-ky.
V novom GVD sa rozšírilo ich pôsobenie aj na ŽSR. Jazda "banána" na R 810 "Horehronec" malebnými úsekmi Košice - Margecany v údolí Hornádu s tunelmi, priehradou Ružín a mohutným mostom ponad ňu a spätná strojová jazda patria medzi ozajstné skvosty.
Pozornosť si zaslúži aj nasadzovanie týchto lokomotív na osobných vlakoch v okolí Žiliny a Košíc. Nehovoriac o rýchlikoch Cassovia a Laborec a vlaku IC Odra. Budem rád, ak svoje postrehy a zaujímavosti pridáte do tejto novej rubriky.
a čo sa týka vašich banánov, sú asi tak zneužité ako naše 350-ky u vás. Povedal by som , že 350- sa u vás ako ty hovoríš zneužívajú viac.
Možno by bolo lepšie, keby už tu 151 nejazdili, preto že som počul , že na Štrbu sa s nimi ťažko ide najme keď je mokro.
aj ich technický stav je vraj úbohý.
Od kdy, od kdy... Predsa odjakživa!
A čo myslíš, keď ešte v dobách ČSD sa ráno do Košíc dovalilo niekoľko E499.2 s nočnými pražskými rýchlikami a s výmimkou R Bečva a Ex Košičan, pre ktoré bol však iný obeh, sa vracali do stovežatej húfne až večer, že počas dňa si v KE depe šunky váľali?
Na Michaľany, Čiernu n/T, neskôr aj Bánovce n/O s osobnými mastili hore-dolu celý deň, len sa tak prášilo.
Len tak mimochodom, pre rozprúdenie národnostných vášni, ešte za federácie sa silno uvažovalo, že súčasná rada 150 bude prerozdelená medzi depa Praha a Košice, v Košiciach sa na nich toho času vykonávali aj prev. ošetrenia. Čo potom?
Ale keď sme pri tej "podradnej" - podrýchlikovej vozbe rýchlikových strojov na Slovensku, veru my sa môžme nejaký ten grafikon dozadu pochváliť aj pravidelnou vozbou 150-tkami v dvojitej trakcii (rušne od Laborca a Cassovie) v úseku Bánovce n/O - Košice viď priloženú snímku - preprah po odstupení 750-ky.
Strojové jazdy, či jazdy v závese vnútroštatných SK rýchlikov nie sú výnimkou ani dnes, škoda len, že sa oddelelo Cargo, ak by som obehy kreslil ja, určite by som nejakej 150-ku vracajucej sa z Magrecian od "Horehronca" privesil preventívne aspoň nejaký ten manipulák...
Inak tato by v klude mohla byt prazska 222