Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
madari majú lepšie vzťahy s Moskvou ako Slováci.....
táto širokorozchodná nikdy nebude a ked aj náhodou súhrou galaxií tak v roku 2033 a jeden terminál má byť na Slovensku pri NZ. O čo prídeme ,alebo neprídeme....ale toto sú také vzdušné zámky že škoda sa tým zaoberať...
Ved sa to tu uz pisalo, ze cez Polsko a Madarsko to Rusov nezaujima.... Preco asi?
Na druhej strane stat je tu na to, aby udrzal podnikanie a socialnu situaciu obyvatelstva na uzde.
Chceme socialnu Europu, kde je o kazdeho ako-tak postarane, alebo tvrdy kapitalizmus 19. storocia, ktory sa u nas buduje?
> Veď má zvíťaziť efektívnejší ...
Kludne, nech to ZSR, ZSSK, Cargo zabalia, naco ich nasilu drzat...
Nech tu tu potom vozi Rus, Cinan, Ukrajinec.... Bude z pohladu ekonoma efektivnejsi, moze robit od svitu do mrku bez naroku na nejake socialne vymozenosti a bez povinnosti dodrziavat nejake bezpecnostne opatrenia.
Tak, ako je zvykom u nich doma. Ekonom si bude len madlit ruky, ako super usetril a svojim mecenasom zabezpecil vyssie zisky.
Chceme obmedzovať konkurenciu? Veď má zvíťaziť efektívnejší ...
..by sme akurat prisli este aj o to malo, co za ten tranzit teraz mame.....
A keď si to postavia cez Maďarsko, tak oň neprídeme? ...
Z hladiska Slovenska by sme akurat prisli este aj o to malo, co za ten tranzit teraz mame.....
Ako je to s platením daní?
A na temu SRT by som rad pocul, cital a videl materialy spracovane niekym, kto je naozaj znaly ekonomickych a inych efektov. Doteraz som cital iba propagandu politicku a propagandu autora myslienky - byvaleho sefa ruskych zeleznic Jakunina.
Jednie, co napisal nejaky nas zelezniciar, ze je to v nasich podmienkach zbytocne.
A na druhej strane, ako obyvatel a spolumajitel tejto republiky si mozem slobodne povedat, co si zelam a co si nezelam, aby tento stat presadzoval.
Zo vsetkej tej propagandy mi to vychadza na to, ze pre Slovensko to ma nulovy efekt, tazit z toho moze Rus a Rakusan. My by sme akurat predali pozemky a sluzili len ako cisty tranzit. Bola by to sukromna zeleznica, zisk by siel niekde inde....
Ma niekto presnejsie informacie?
To, ze Putin je velky pragmatik, nepopieram. Vsak bol najvyssi agent KGB vo vychodnom Nemecku. Takze pragmatik musi z principu byt.
Zaroven nepopieram, ze s Rusmi obchodovat treba. Ale historicke skusenosti nielen Ceskoslovenska nie su dobre.
Bol si niekedy v krajinach byvaleho ZSSR? Hovoril si tam s miestnymi ludmi?
Cital si niekedy, co stvarali Rusi s neruskymi narodmi?
Na druhej strane som bol 20 rokov svojho zivota krmeny povinnym blahorecenim Rusov, ergo Sovietskeho zvazu. Zrazka reality versus propagandy bola znacne tvrda, zacal s tym Gorbacov a postval si proti sebe celu generalitu a znacnu cast Rusov. Len preto, ze povedal pravdu... A dodnes to citia Rusi ako krivdu, ze stratili moc nad mhohymi krajinami.
Zijes v inej dobe, mozno Ti ta minulost pripada ako rozpravky starej matere.
Zial, opat sa zacina doba zlahcovania a prekrucania historie, nasi politici sa na tom dobre prizivuju.... A historicka pamat nasho naroda je nulova. Sme nepoucitelni...
Takze zhrnul by som to tak, kamarati budme, dlhy si platme, ale nepchajme sa iniciativne Rusom kamsi a uz vobec nie rektalnym alpinizmom ako kapitan Danko a dalsi...
A co sa trati tyka, opravme si tie svoje tak, aby sa tie kontajnery dali prekladat v CNT (vonkajsia hranica EU) a skor sa efektivne dopravili dalej do Europy.
V tom článku sa píše:
Po vybudovaní širšieho rozchodu naprieč celým Slovenskom má v Čiernej nad Tisou aj naďalej prebiehať prekládka sypkých materiálov. Po širokorozchodnej železnici by boli prepravované tovary v kontajneroch.
Takze pozor na neho.... O ruskom imperializme sa u nas nesmelo hovorit, ale je uplne rovnaky ako ten americky. Skodlive su obidva a kvaria a mentalne rozdeluju Europu uz dobrych 60 rokov.
(Nic proti jednoduchym Rusom, ale na politikov by som si daval majzla.
Ale stale som nepochopil, preco nas Husak este za vojny chcel pripojit k ZSSR.
Akurat Stalin to tak nechcel, potreboval naraznikovy stat, ktory by za vojny lahol prvy...... Ale s ruskym velikasstvom a ich prekrutenym pohladom na nase dejiny som sa stretol.)
Preco je pre Rusov nezaujimava SRT cez polovicu placateho Polska az po Sliezsko? Trat existuje......
Preco je pre Rusov nezaujimava stavba SRT cez rovinate Madarsko?
Preco zrovna do najprvsej dediny v Rakusku (no, az do Parndorfu)... cez Slovensko? Preco teda nie dalej, ale len po Parndorf?
Za noc by to bolo z CNT v BA....
Tie dnesne vlaky s kontajnermi su aj znacne tiche, kym v napajacke zaregistrujem, ze ide vlak, uz mu vidim casto len druhu polovicu......
Ked sa hrnie ostravske alebo polske uhlie v starych sypakoch, ramus je neporovnatelne vacsi, ako uhlie v innofreight-kontajneroch.
Aj chemia sa dnes vozi v kontajneroch. Ba aj glukozovy sirup na vyrobu gumenych medvedikov vozi napr. firma Jungbunzlauer v cisternovych kontejneroch....
A tí, čo robili tie dve (abo už ich bolo viac?) štúdie, ktoré vyšli v neprospech ŠRT boli na tom duševne ako?