Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
A okrem toho nejaka drevna stiepka odkialsi z Ceska do papierni Pols v Stajersku.
Slovensko sa ku svojmu majetku stavia nanajvys macossky, ZSR je toho prikladom. Ale ako tak denne pozorujem, co a kolko sa vozi kamionmi, obavam sa, ze nejake ozivenie zel. nakl. dopravy je zatial v nedohladne.
Nejaku dobu som stravil nielen pri KFNB ale aj pri Westbahn (ergo Kaiserin Elisabeth Bahn) aj pri Inntalstrecke, Arlbergbahn, pri trati z Villachu do Jesenice a do Tarvisio a velka vacsina nakladnych vlakov su ucelenky s kontejnermi, navesmi, ucelenky s autami. Obcas aj nieco ine. Vacsina - kontajnery.
Z takeho Madarska si to Rakusan alebo Nemec svojou viacsystemovkou zoberie a odtafari to snad az do Holandska bez preprahov.
Antikargacky koridor je predsa len klukaty z hrbaty a pri pristupe ZSR sa prepravne prudy mozu v buducnosti vyvrbit uplne inak....
Co sa toho sirokeho rozchodu tyka, financovanie by bolo sukromne a ulohu tu hraju aj ine zaujmy. Exministrovi kamarati motorkari su len predvojom....
Súčasné možno, ale obávam sa, že koridor je postavený natoľko antikargácky, že budeme radi ak nenastane renesancia nákladnej železničnej dopravy...
A možno práve preto tá nová kargotrať
Dnes sa aj tak velka vacsina veci vozi v kontajneroch.
Prehadzat kontajnery z vlaku na vlak stojaci vedla je zalezitost 2hod.
Pri trase Cina - zapadna Europa, ked ide vlak cca 10000km 2 tyzdne je prekladka kontajnerov na cinskej hranici a na hranici s UA (alebo Bieloruskom) absolutnbe zanedbatelna strata casu.
Pre ilustraciu - v HH (Hamburg) su schopni v pristave vylozit za 2 dni lod s cca 13000 kontajnermi, tak prelozit vlak s cca 40 kontajnermi je brnkacka.
Metrans v DS spracuje denne cca 20 vlakov.... Chodi nam z Ruska 20 kontajnerovych vlakov denne???????
U specialnych vozov sa dodnes vymienaju podvozky, opat to nie je pri tych dialkach a casoch ziadna vyznamna strata casu.
Keby sa radsej investovalo do existujucej infrastruktury, ako sa pchat Rusom do zadnice. Sucasne prepravy by existujuce trate s prehladom zvladali.
Ale nie, my potrebujeme pustit vsetko z ruk zaujmovym strukturam, z Ruska.
Pochybujem, ze EU na to da co len cent.
Zmena rozchodu na hranici s UA nie je az takou pritazou pre prepravy tovaru z Azie do Europy. Ani Cina nebuduje SRT.....
Ze su slovenski politici z vladnych stran Putinovi rektalni alpinisti, to ma uz ani neprekvapuje, ale ze tak cini Sebastian Kratky a jeho politici, to ma prekvapuje.
https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/478097-prinesie-sirokorozchodna-zeleznica-slovensku-miliardy/
Fotografia pridaná cez Vlaky.net (125.801/802+125.822/821)
Flickr(125.836/835+125.818/817): https://www.flickr.com/photos/133009033@N03/37022991833/in/dateposted-public/lightbox/
7.08.2017.
ešte stále žiješ v časoch studenej vojny ? už mi prídeš ako Porošenko a jeho kamoši....už tolko krát mali byť ruské tanky v Kyjeve.....a hnusný Putin tie tanky nie a nie poslať