Autorský zákon a etické otázky šírenia fotografií
V tejto rubrike sa budeme venovať autorským právam a zásadám, ktoré je nutné dodržiavať pri šírení diel (textových, obrazových) v printovej a digitálnej podobe.
Autorský zákon Slovenskej republiky je dostupný v plnom znení (články 1-55) na:
http://www.copyright.sk/law/menu.htm
čiastočne tiež na:
http://www.bsa.sk/content/object.asp?id_object=580
Autorský zákon Českej republiky nájdete na:
http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb00121&cd=76&typ=r
alebo na:
http://www.microsoft.com/cze/piratstvi/pravo/autorskyzakon.asp
Hlavnou zásadou autorského zákona je, že pri publikovaní diela musia byť zachované práva autora, dielo sa môže publikovať a ďalej šíriť len s autorovým súhlasom a autorovo meno (resp. pseudonym) musí byť pri diele uvedené. Pri dielach býva označené meno autora (resp. pseudonym), značka © (copyright) a rok prvého publikovania diela.
Autorský zákon tiež rozlišuje majetkové právo autora na dielo, ktoré trvá počas jeho života a 70 rokov po smrti autora. Po uplynutí tejto doby je dielo voľné a môže sa šíriť bez nároku na finančnú úhradu. Autorské právo na dielo však trvá naďalej.
Pri publikovaní diela, napríklad fotografií v médiách, či na webe, musia sa autor a zverejňovateľ vopred dohodnúť na podmienkach zverejnenia, resp. na finančnej úhrade. Ak sa dielo bude publikovať bez nároku na honorár, musí byť autor o tejto skutočnosti uzrozumený ešte pred publikovaním, resp. je na to potrebný jeho súhlas.
V rubrike sa tiež môžeme venovať otázkam užívateľov vlaky.net súvisiacich s problematikou autorského zákona.
Ďakujem za odpoveď. S Litou sme v kontakte tiež - ako divadelníci, ale to ma vôbec nenapadlo, že majú v rukách aj audiovíziu.
Linku si uložím (dúfam, že ju potom nájdem.)
S tým scenárom, to je dobrý nápad. Ale mne ide hlavne o DETAILY (fotky, náčrty). Zopár materiálov, ktoré mám ja, sú aj na internete. Ako dokážem, že som tie materiály neukradol, ale sú ozaj MOJE a nie JEHO. Možno ten, čo poslal materiály MNE, poslal ich aj JEMU. Je to zbytočná filozofia, ale môže sa to stať. Aj ja som koľko materiálov rozposlal aj iným záujemcom. Ani sám neviem komu. Od Košíc až do ČR.
Čo sa týka ukradnutia hotového videa, stalo sa mi, že som dostal pozvanie na festival do Bulharska do mesta Šumen. Bol som prekvapený, odkiaľ majú moju súkromnú adresu. Vypátral som to. V telefonáte som sa dozvedel:"Jo, váš film si zakoupila bulharská strana a ctěli aj kontakt na Vás. Doufám, že se nezlobíte"... A to bolo všetko. Čo už ? Korunu som nevidel. keď sa ma nepýtali, aspoň oznámiť mohli.
Bud mu napiste nech to video stiahne abo nech sa opsravedlni a nerozoberajte to....
Ono osobne som sa stretol uz aj s tym, ze moje filmy sa predavaju bez mojho vedomia na burzach.
Veľa mojich materiálov, ktoré som získal osobne sa veľkrát prekrývajú s tými, čo sú na internete...
Aj ja som na viac strán rozposlal moje osobné materiály krížom-krážom. Pre dobú vec. Keď máš záujem - rád Ti pomôžem.
Pohľad pesimistu: Natočím film a niekto sa mi (môže, ale nemusí) ozvať a bude tvrdiť, že som ukradol jeho materiály.
Pohľad optimizmu: "Sranda, ja mám tie isté materiály".
Úvaha. Točiť, alebo netočiť ? Ako prípadne obhájiť pravdu, keď na žiaden materiál nejestvuje doklad, dôkaz, ani notárska zápisnica???
Nechcem byť pesimista, ale istá regionálna televízia používa moje materiály vyše roka, aj napriek tomu, že po skončení spolupráce som dal absolútny zákaz použiť moje materiály bez môjho súhlasu. Márne...
Čo sa mne nepáči, to nerobím ani ja, ale, nie všetci sme rovnakí.
Milý kolega. Bez ohľadu na to či to bol niekto iný, ste tu začali rýpať vy! To čo má kto legálne je každého osobná vec a nikto sa tu tým nemusí predvádzať... Keby som bol tiež taký tak prvé čo by som spravil by som vymenoval všetko čo mám legálne ale načo?
Logické myslene hovorí aj keby na tom "chlapec" nezarábal, tak si to má nechať pre seba a nie púšťať to von...
Oči mám v poriadku, o to netreba mať strach, ale treba mať aj myslenie niekedy v poriadku a uvažovať nad tým čo sa povie, keď tu ide niekto niekoho zastávať. Čo sa týka simulátorov, tak žiadny už pár rokov nemám takže je mi jedno kto do toho niečo tvorí a kto mu niečo kradne
Navyše som napísal hlavne toto: Myslím, že plačete nad nesprávnym hrobom. Keby ten chlapec na tom zarábal, vaše rozhorčenie by bolo oprávnené ... / ... takže povedal by som že lepšie bude, keď autorský zákon necháte na pokoji a radšej sa pokochajte na filme.
V porovnaní s týmto je tvoj príspevok prinajmenšom označiteľný za výplod nejakých halucinácií
Keďže je strašne alergický na krádež jeho textúr z modelov do MSTS tak doporúčam si ich volne brať, zneužívať, upravovať a akokoľvek s nimi manipulovať, veď keby mal nejaký problém voči tomu, stačí sa obrátiť na legalitu jeho softwaru Za pochopenie ďakujem. Najlepšie je vždy keď sa niekto ide oháňať tým čo sám robí
A tax je BSA či čo? Treba si uvedomiť o čom je reč a nie pliesť tu zámienky..
stavim sa že keby mu niekto čmajzne auto, ak nejake ma, tak čmajzne on niekomu inemu a ked na to niekto príde začne sa odvolávať "však aj mne čmajzli tak čo?!"
skutocnym autrom diela, mozete sa obratit na sud. Pokial mate zaujem,
mozeme Vam poskytnut kontakt na advokatsku kancelariu, ktora sa zaobera
autorskym pravom. V pripade, ak v buducnosti budete mat zaujem o
podporenie domnienky Vasho autorstva, mozete sa na nas obratit za ucelom
uschovy diela - viac o uschove na nasej stranke www.lita.sk, v sekcii "o
nas". Dielo si tiez mozete bez akejkolvek registracie oznacit
copyrightovou dolozkou v tvare c v kruzku, vase meno a priezvisko a rok
zverejnenia diela.
S pozdravom,
--
Martina Osuska
Licencne oddelenie