Autorský zákon a etické otázky šírenia fotografií
V tejto rubrike sa budeme venovať autorským právam a zásadám, ktoré je nutné dodržiavať pri šírení diel (textových, obrazových) v printovej a digitálnej podobe.
Autorský zákon Slovenskej republiky je dostupný v plnom znení (články 1-55) na:
http://www.copyright.sk/law/menu.htm
čiastočne tiež na:
http://www.bsa.sk/content/object.asp?id_object=580
Autorský zákon Českej republiky nájdete na:
http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb00121&cd=76&typ=r
alebo na:
http://www.microsoft.com/cze/piratstvi/pravo/autorskyzakon.asp
Hlavnou zásadou autorského zákona je, že pri publikovaní diela musia byť zachované práva autora, dielo sa môže publikovať a ďalej šíriť len s autorovým súhlasom a autorovo meno (resp. pseudonym) musí byť pri diele uvedené. Pri dielach býva označené meno autora (resp. pseudonym), značka © (copyright) a rok prvého publikovania diela.
Autorský zákon tiež rozlišuje majetkové právo autora na dielo, ktoré trvá počas jeho života a 70 rokov po smrti autora. Po uplynutí tejto doby je dielo voľné a môže sa šíriť bez nároku na finančnú úhradu. Autorské právo na dielo však trvá naďalej.
Pri publikovaní diela, napríklad fotografií v médiách, či na webe, musia sa autor a zverejňovateľ vopred dohodnúť na podmienkach zverejnenia, resp. na finančnej úhrade. Ak sa dielo bude publikovať bez nároku na honorár, musí byť autor o tejto skutočnosti uzrozumený ešte pred publikovaním, resp. je na to potrebný jeho súhlas.
V rubrike sa tiež môžeme venovať otázkam užívateľov vlaky.net súvisiacich s problematikou autorského zákona.
Železničné časopisy u nás i v cudzine, požadujú snímku, tzv. odrazovú predlohu minimálne o rozmeroch 100 x 150 mm. Ak hovoríme o digitálnej snímke, alebo naskenovanej analógovej snímke, požadujú 1772 x 1181 pixelov, pri 300 dpi, čo vo formáte JPEG obnáša cca 2 Mega. Toto vyžadujem aj vo svojom vydavateľstve. Ako minimum.
Pri veľkoplošnej tlači ide o rozmery snímok rádovo desiatok Mega.
Možná to dnes připadá jako debata o ho..., ale mluvím jako člověk z médií, a věř, že vím, kam tyto spory o autorství mohou dojít. Proto tebe prosím o toleranci této debaty a všechny, kdo to čtou, ať mají na paměti bezproblémový chod webu.
Napr. 3MP kamery maju rozlisenie 2048x1360 pix co bez problemov vyda fotku 173x113 mm co pre vacsinu casopisov bohate staci. V jednom casopise dokonca z toho urobili celostrannu A4 fotku v prekvapivo dobrej kvality a velkost suboru bola stale len 1,2 MB!
S tou velkostou myslim si ze sa mylis, lebo bezproblemov su uverejnene JPEG fotky z kamier 1MP ktore zriedkavo maju velkost nad 300 k (na moje velke prekvapenie 2 vydavatelstva uz vybrali fotky z mojej najstarsej podobnej kamery na ukor 8 MP 3,5 MB fotiek - ta ista tema a nastavenie )
Ad Garin: Len dúfam, že si na existenciu tejto diskusnej platformy nezabudol upozorniť svojho priateľa montoyu!
Ustrážiť nekopírovanie snímok a prenášanie z jedného na druhý počítač je zaiste nemožné. Koniec koncov kopírovanie pre súkromné účely (privátne albumy, záložky, obrázky na screeny monitorov a pod.) ani autorský zákon nezakazuje.
Webove snímky majú zväčša takú malú kapacitu, že so súborov o rozsahu cca 200 - 800 kB ani nemožno urobiť vo fotolabe, či vytlačiť na laserovej tlačiarni kvalitnú fotografiu. Tým je prakticky znemožnené zmocniť sa neoprávnene snímky a publikovať ju v printovom médiu.
ad Shalomek :-) Hlavné princípy autorských zákonov krajín Európskej únie sú už viacmenej zjednotené. Nás, užívateľov, železničných webov v ČR a SR, sa týka povinnosť dodržiavať autorský zákon najmä pri uvádzaní mena autora pri texte a snímke a publikovanie len s jeho súhlasom.
Za dodržiavanie týchto zásad zodpovedá dodávateľ snímok. Pri porušení uvedených zásad a po upozornení na porušenie autorských práv, je zverejňovateľ, t. j. webmaster, povinný snímky z webu odstrániť.
OK suhlas,ale preco az teraz to tu vytahujete ,ked ta stranka bezi uz skoro dva roky.......nechapem to-dovod preco to tak je.....slovač je tvor ktory rad zavidi aj nos medzi ocami...........mne to nerobi problem poslat niekomu fotky..............mnozstvo som ich aj ja obdrzal............lebo sa mi to paci............dokonca jeden pan ma zaregistroval aj na rakusku stranku.......lebo sa mi jeho fotky pacia...........aj fotak som si kupil len zato,ze si cosi cvaknem na trati............keby nebolo tejto stranky ani by som ho asi nemal.........nech rozkvita pekne tato stranka