Autorský zákon a etické otázky šírenia fotografií
V tejto rubrike sa budeme venovať autorským právam a zásadám, ktoré je nutné dodržiavať pri šírení diel (textových, obrazových) v printovej a digitálnej podobe.
Autorský zákon Slovenskej republiky je dostupný v plnom znení (články 1-55) na:
http://www.copyright.sk/law/menu.htm
čiastočne tiež na:
http://www.bsa.sk/content/object.asp?id_object=580
Autorský zákon Českej republiky nájdete na:
http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb00121&cd=76&typ=r
alebo na:
http://www.microsoft.com/cze/piratstvi/pravo/autorskyzakon.asp
Hlavnou zásadou autorského zákona je, že pri publikovaní diela musia byť zachované práva autora, dielo sa môže publikovať a ďalej šíriť len s autorovým súhlasom a autorovo meno (resp. pseudonym) musí byť pri diele uvedené. Pri dielach býva označené meno autora (resp. pseudonym), značka © (copyright) a rok prvého publikovania diela.
Autorský zákon tiež rozlišuje majetkové právo autora na dielo, ktoré trvá počas jeho života a 70 rokov po smrti autora. Po uplynutí tejto doby je dielo voľné a môže sa šíriť bez nároku na finančnú úhradu. Autorské právo na dielo však trvá naďalej.
Pri publikovaní diela, napríklad fotografií v médiách, či na webe, musia sa autor a zverejňovateľ vopred dohodnúť na podmienkach zverejnenia, resp. na finančnej úhrade. Ak sa dielo bude publikovať bez nároku na honorár, musí byť autor o tejto skutočnosti uzrozumený ešte pred publikovaním, resp. je na to potrebný jeho súhlas.
V rubrike sa tiež môžeme venovať otázkam užívateľov vlaky.net súvisiacich s problematikou autorského zákona.
Človek sa učí celý život. Zákony sa menia a v tejto konkrétnej veci som si nebol istý. Kdesi som čítal, že vodoznak je postačujúci. Ako som však povedal - zákony sa menia.
Úprimne ďakujem za odpoveď a budem sa podľa toho riadiť.
l. Pýtať osobný súhlas od autora?
2.Platí to aj vtedy, keď je vo fotke vodotisk s menom autora a ja ho tam nechám?
Nemám úmyseľ meno neuvisť. Týka sa to hlavne histórie. Teraz to vyzerá tak a vtedy tak
1., ano mal by si mat suhlas autora -e-mail si dostatocne zalohuj- je to slusnost a potom mozes sa tym v pripade potreby ochranit pred vykonstruovanym sudnym sporom.
2., plati to aj v pripade wattermark-u, mat suhlas autora je proste zaklad.
Toto vsetko plati pre nekomercne zverejnenie!!!
Mám rôzne školenia. Absolútny zákaz natáčať na železnice kolmice: kolmo aj pozdĺž koľajisko, nakoľko:"nepriateľ z takého záberu a s údajmi o optike si dokáže vypočítať dĺžku a šírku koľajiska a to je stratégia... Poriadna blbosť, ale, bolo to tak...
Ja mám inú otázku:
Mám pevnú zásadu: Čo sa nepáči mne, nespravím ani ja. Pôsobím aj v divadle: malé javiskové formy. Píšem skeče priamo na telo herca. Nepáčilo sa mi, keď sa moje skeče objavili v kultúrnom programe, bez môjho súhlasu a pod menom iného autora. Nepáčilo sa mi, keď mi povedal:"No a čo? Veď je to iba scénka."...
Poraďte!
Keď si chcem vypožičať fotku z net-u. Musím:
l. Pýtať osobný súhlas od autora?
2.Platí to aj vtedy, keď je vo fotke vodotisk s menom autora a ja ho tam nechám?
Nemám úmyseľ meno neuvisť. Týka sa to hlavne histórie. Teraz to vyzerá tak a vtedy tak (fotka s logom: Foto:J.Kraus - meno je vymyslený príklad.
Ďakujem za odpoveď.
Ja som začíval so Smenou 8. Jedného dňa mi kamarát hovorí:"Ako je to možné? Ty máš Smenu, ja mám Prakticu a Ty máš krajšie fotky, ako ja." Nuž, nezáleží vždy na cene foťáku. Kto robí srdcom, láskou, baví ho to, má čas a šťastie, môže veľakrát tromfnúť aj profesionála. Foťák je nástroj. Foťák je ako rýľ. Môžeš mať rýľ aj za 150 000 Sk, aj zo švédskej ocele, ale záhradu Ti sám neporyľuje. A kvalita ryľovania záleží od teba, či si robotu odflákneš, alebo budeš poctivo ryľovať. A na poctivé ryľovanie Ti stačí aj slovenský rýľ.
Porovnanie s dnešným trendom. Zbytočný a nevyužitý počítač je vtedy, keď za ním sedí kapustná hlava.
Bol som svedkom toho, keď "obsluhujúca" mala vedľa klávesnice papierik s popisom, aké tlačítka má kedy stlačiť. Naraz hovorí šéfovi:"Pozrite sa, čo mi tu napísalo: "Nastal čas uložiť súbor." Čo mám robiť? Nuž, ale bola pekná, šarmantná a s počítačom robila pomaly rok... A tak je to aj s fotením...
Je pravda, že profesionál a profesionalita nie je to isté. Profesionál nemá patent na rozum, ani na kvalitné fotky. Profesionál je odvodené od slova profesia - zamestnanie.
Naháňať historický vlak môže rovnako profesionál i amatér, alebo príležitostný fotograf ... no krásne snímky, ktoré vidíš občas aj na tejto stránke sú výsledkom dlhodobej teoretickej a odbornej prípravy, kvalitného prístrojového vybavenia, značných prevádzkových nákladov, informovanosti, času, trpezlivosti, dobroprajnosti počasia a vyššej moci a v konečnom dôsledku aj talentu a šťastia. Preto sú fotografi zvyčajne citliví, ak si mamutia štátna firma, ktorá má miliardové obraty privlastní bez ich vedomia výsledky ich práce.
Je dobré, že užívatelia vlaky.net upozornili na problém, ktorý sa vyskytol. ZSSK má samozrejme záujem na dodržiavaní autorského zákona. Vyskytla sa tak príležitosť prispieť ku kultivácii mediálneho prostredia železníc.
Hoci niektorí naši kolegovia vyslovili počudovanie nad tým, že máme výhrady k neautorizovanému použitiu fotografií, na veci to nič nemení. Autorský zákon platí vo všetkých krajinách EÚ a je povinnosťou ho dodržiavať.
Je pravda, že zverejnením fotografií na nete darujeme svoje fotografické dielka svetu a na ich ďalšie putovanie už nemáme dosah. A pokiaľ ich uverejní klubový web priateľov železníc a uvedie zdroj a autora, je to v poriadku. Žiadne honoráre sa nemusia vyplácať.
Na druhej strane, firmy, ktoré použijú takéto fotografie na komerčné účely a na reklamu vlastných produktov, ktoré poskytujú verejnosti za finančnú úhradu (ako napríklad ZSSK, ktorá nevozí cestujúcich zadarmo), zverejnením porušujú zákon. Zvlášť, ak sú fotografie chránené medzinárodnou značkou pre copyright.
Niektorí z nás sa venujú fotografovaniu na profesionálnej báze. Je preto pochopiteľné, že požiadavka, aby bol dodržiavaný autorský zákon médiami je pre nás existenčnou nutnosťou. A pri cestovaní za fotografovaním vlakov nevyužívame režijné výhody zamestnanca ŽSR alebo ZSSK.
ide o Tomášovú fotku 350.002
http://www.vlaky.net/upload/galeria/000006/017447.jpg
ako baner na slovakrail nepriehladnutelné
PS: podla mna je jedno že napišu zdroj vlaky.net autorom je aj tak niekto iný
ale ja osobne by som sa tiež možno potešil keby na banneri bola nejaka moja fotka