Autorský zákon a etické otázky šírenia fotografií
V tejto rubrike sa budeme venovať autorským právam a zásadám, ktoré je nutné dodržiavať pri šírení diel (textových, obrazových) v printovej a digitálnej podobe.
Autorský zákon Slovenskej republiky je dostupný v plnom znení (články 1-55) na:
http://www.copyright.sk/law/menu.htm
čiastočne tiež na:
http://www.bsa.sk/content/object.asp?id_object=580
Autorský zákon Českej republiky nájdete na:
http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb00121&cd=76&typ=r
alebo na:
http://www.microsoft.com/cze/piratstvi/pravo/autorskyzakon.asp
Hlavnou zásadou autorského zákona je, že pri publikovaní diela musia byť zachované práva autora, dielo sa môže publikovať a ďalej šíriť len s autorovým súhlasom a autorovo meno (resp. pseudonym) musí byť pri diele uvedené. Pri dielach býva označené meno autora (resp. pseudonym), značka © (copyright) a rok prvého publikovania diela.
Autorský zákon tiež rozlišuje majetkové právo autora na dielo, ktoré trvá počas jeho života a 70 rokov po smrti autora. Po uplynutí tejto doby je dielo voľné a môže sa šíriť bez nároku na finančnú úhradu. Autorské právo na dielo však trvá naďalej.
Pri publikovaní diela, napríklad fotografií v médiách, či na webe, musia sa autor a zverejňovateľ vopred dohodnúť na podmienkach zverejnenia, resp. na finančnej úhrade. Ak sa dielo bude publikovať bez nároku na honorár, musí byť autor o tejto skutočnosti uzrozumený ešte pred publikovaním, resp. je na to potrebný jeho súhlas.
V rubrike sa tiež môžeme venovať otázkam užívateľov vlaky.net súvisiacich s problematikou autorského zákona.
Ale nam ani neide o to, ze to si niekto stiahne a vytlaci pre vlastne ucely.
Nejsem právník, ale tohleto je fakt blud.
Pro svoje účely si můžu stahovat kde chci a co chci, stejně tak si můžu pro svoje účely vytisknout fotky třeba z internetu. To co nesmím je že to budu kopírovat, publikovat a šířit dál bez souhlasu autora.
A ešte raz: to, čo som tu uviedol nie je návod! Ono je to celé oveľa oveľa zložitejšie a ani náhodou nemám strach, že by to tí ľudia "bez vzdelania a nie celkom dobromyselni" mohli, respektíve dokázali nejak zneužiť vo svoj prospech. A ak, tak by s takto ukradnutými fotkami nemohli "ísť von", lebo to sa už nijak obhájiť nedá!
Napokon, prednedávnom sa na vlaky.net strhla pomerne ostrá prestrelka, lebo jeden člen sa rozhodol zverejniť foto, pri ktorej nepoznal autora. Možno si ani sám neuvedomil, akej chyby sa dopustil. Potom vysvitlo, že tú fotografiu má doma jeho svokor vo fyzickej podobe. Ak si ju dal svokor vyvolať sám, tak tiež nekonal celkom kóšer. Ak ju dostal od autora - je to OK. Každopádne oveľa menej kóšer je počínanie tohto kolegu, ktorý ju bez predchádzajúceho súhlasu publikoval na nete. A to už tiež študijnymi zámermi nejde ospravedlniť. Aj keď tvrdil, že takto chcel zistiť autora, čas a dátum fotenia.
No a k tomu povýšeneckému tónu: Nezdá sa mi, žeby som voči tebe vystupoval nejak povýšenecky, no pravda je, že najprv som naozaj netušil s kým mám dočinenia, pretože tvoja prvotná reakcia na ten môj príspevok mi pripadala trošku hysterická. Teraz viem, že si to nemyslel v zlom a že a aj preto sa ti opätovne snažím objasniť svoj zámer a rozptýliť tvoje obavy, že to, čo som tu napísal by mohlo niekomu poslúžiť ako návod. Naozaj sa niet čoho báť.
trochu menej povyseneckeho tonu by mozno prispelo k diskusii - ja uz velmi kradnut nepotrebujem, co nemam uz to pre mna mozno ani cenu nema.
Len nemam rad take lahkomyselne vyjadrenia prave od ludi, ktori maju to v krvi je to ich profesia. Vas profesor to vykladal pred stadom (buducich) odbornikov, ale ty to vykladas priamo do nekonecneho eteru a to je dost velky rozdiel.
Kazdy z nas mame nejake interne informacie a tajomstva o ktorych ako gentlmeni nikdy verejne nehovorime. (aj o dierach v legislative mozes hovorit na vhodnom mieste a verejne). Urcite aj zamestnanec Tesca, zeleznic a pod. by vedel smahom ruky povedat, ako by sa dalo u nich uspesne kradnut a nerobi to - pritom mozno ani len z daleka nema take (pravne) vzdelanie ako ty.
Uvedom si, ze to citaju aj ludia bez vzdelania, ba mozno aj nie velmi dobromyselni a prave ty tu vytahujes neschopnost nasich zakonodarcov - co maju potom ti robit?
Z mojej strany som skoncil polemiku.
Ale inak si celkom presne postihol podstatu: v prípade, ktorý som spomenul síce v skutočnosti kradneš, ale inak nekradneš, len "študuješ". Chcel by som vidieť, ako by sa v podobnom prípade zachoval slovenský vyšetrovateľ, prokurátor a sudca. Preto som sa tu pýtal, či niekto nevie o podobnej kauze aj u nás.
uvedomujes co si tu napisal?
Hlavne ked si z branze, by si sa mal zdrzat podobnych navodov.
Inak, aj keby niekoho rovno načapali s albumom plným Garinových fotiek, ktoré si ilegálne stiahol z webu a dal vytlačiť, tak by sa mohol pomerne účinne brániť, že to je len na "štúdijne účely". Aby sa učil fotiť od "maestra" (bez irónie), respektíve, aby mohol skúmať mašinky z kvalitných obrazových zdrojov. Bez srandy! Toto fakt funguje nielen u nás, ale skoro všade vo svete.
Ani na studijne ucely nemozes ani Ty ani ini kradnut! A prave to ze to tak funguje u nas ( a mozno aj inde) este nikoho neopravnuje to propagovat a skoro doporucovat.
Ale nam ani neide o to, ze to si niekto stiahne a vytlaci pre vlastne ucely. Su omnoho horsi zneuzivatelia WEB informacii - pozri sa dennej tlace a na niektore WEB strany....
Spomínalo sa tu sťahovanie fotiek z internetu. Pokiaľ uvedené stiahnuté fotky záujemca nepoužije na ďalšie publikovanie, či na ďalšie rozširovanie priateľom v klube, známym, či nebodaj za obchodným alebo reklamným účelom, ale snímky si založí do albumu, či v záložke "favorites" na počítači, tak je to v poriadku.
Ak autori pridávajú snímky na web, robia to s istým rizikom, že by mohlo dôjsť k zneužitiu, no jestvujú právne páky. Takisto webove stránky si chránia svoju dobrú povesť a ak zistia, že niekto zneužíva publikované snímky, napr. niekto z ich užívateľov, majú dosť morálnych nástrojov urobiť poriadok.
Pokiaľ ide o citovanie z iných zdrojov, teraz sa dotknem hlavne ďalšieho publikovania fotiek z iných webov, úplne kóšer, tak ako to už spomenul predrečník krokodil, je, ak napíšeme do rubriky link a záujemcovia si jednoducho kliknú na pôvodný web, kde je fotka publikovaná.
Jedna z hlavných zásad dodržiavania autorského zákona je, že sa publikované dielo aj z webu nešíri bez vedomia a súhlasu majiteľa copyrightu.
Redakcie novín a časopisov, rovnako webove stránky, majú kdesi v tiráži napísané ako postupovať, ak niekto chce citovať zverejnené dielo. Zvyčajne sa vyžaduje písomný súhlas redakcie.
V tomto smere každá sranda skončila. Ti čo chcú na svojich fotkách zarábať a živiť sa s tým-treba im to umožniť. My čo sa tým bavíme a tešíme sa z krásy a umenia iných, amatérčíme máme tiež svoje.
Každému čo jeho je! Žiť a nechť žiť a nie sa iba za chrbtom rihúňať v zmysle kiš,kiš, vodu pije myš.
Inak, aj keby niekoho rovno načapali s albumom plným Garinových fotiek, ktoré si ilegálne stiahol z webu a dal vytlačiť, tak by sa mohol pomerne účinne brániť, že to je len na "štúdijne účely". Aby sa učil fotiť od "maestra" (bez irónie), respektíve, aby mohol skúmať mašinky z kvalitných obrazových zdrojov. Bez srandy! Toto fakt funguje nielen u nás, ale skoro všade vo svete.
tu neide ani o to, kedy, aky urad, kde zakrocil, to uz je davno zle, ked urad musi riesit problémy, ale ide o zakladnu eticku otazku, ako aj v podobe roznych softwareov. Ani Microsoft nevie celkom ustrazit svoje dusevne vlastnictvo (kolki pouzivate nie celkom legalne ich produkty...), tak co mozno ocakavat od nas jednoduchych ludi pri ochrane nasich zaujmov - ked kradnu nase vytvory - a robime to dost casto aj nevedome, ked napr. namiesto linku na iny server niekto jednoducho prekopiruje sem jednu fotku z toho druheho serveru. (aj s udanim mena a povodu je to zakazane, bez vedomia autora....)
Tu skutocne skor ide o etiku a vzdelanost.
Internet umoznuje prave to, co ziadne ine medium nie, ze original diela (moze to by text fotka, software atd.) sa moze pouzivat bez toho, aby sa porusili prava druheho.
Ked niekto vlozi podobne dielko kdesy na internetovsky server, tak to urobi prave preto, aby to dalsi mohli vidiet, ale to neopravnuje nikoho na to, aby to prekopiroval inde - staci tam vlozit link a vsetko je vybavene celkom legalne.
Podla mna ani Garin, ani Shalomek tu nechceli nic ine povedat, len to, aby sme dobrovolne akceptovali tie zakladne pravidla a aby sme neporusovali ani nevedomo zakony a zaujmy inych.
Dost casto sa mi napr. obracia zaludok, ked internetovy tajfun hlada a otravuje ludi, kde moze stiahnut (samozrejme zadarmo) niektory hladany program alebo hudbu a video, bez toho, aby sa pozrel na stranu dodavatela a aby sa tam dozvedel, ze to aj tam moze stiahnut zadarmo, alebo moze to legalizovat dost casto za babku (neraz za 10-50 korun) a mat o jednu bolest hlavy menej....
Obcas treba zajst aj do obchodov so softwareom a clovek bude prekvapeny, ze za kolko sa da celkom legalne kupit inak drahy software (a teraz nehovorim o Cine a o Rusku a pod...). Nedavno som prave hrozou zistil, ze jeden z mojich milovany softwareov dnes stoji v tom istom obchode uz len 1/10 toho, co som za to dal pred rokom (lebo je uz vonku novsia verzia). Za tie peniaze mozes kupit bestarostny zivot...
Cením si Tvoje argumenty. Spoločne sa môžeme mnohému priučiť. S úctou
Dakujem a podobne. Chcel som len poukazat na to, s cim som bojoval pred rokmi, ked sa objavili prve digitalne kamery. Vtedy takmer kazdy raz vratili fotky z tlaciarni, ze to nema dostatocnu kvalitu, dostatocne rozlisenie (podobne argumenty ako si aj Ty prezentoval). Neskor sa situacia zmenila (aspon v tych tlaciarniach kde sa moje fotky obcas spacuvavaju, ale aj vo fotolaboratoriach na obycajne rodinne fotky). Odrazu im uz nevadi az tak, ake velke je rozlisenie, alebo aky velky je subor a vysledky napriek tomu su prekvapivo dobre.
Faktom je, ze uz asi rok nikto mi nic nevratil, ze fotka nie je dost kvalitna (teraz rydzo technicky...).
Jedine u "rodinnych" fotiek su obcas problemy, lebo pomer stran ( A x B pixly) nie je kompatibilna s papierom. Digifotaky dost casto maju pomer stran 4:3, papier 3:2, preto v fotolaboroch nevedia co s tymi fotkami s pomerom stran 4:3.... V pripade tlaciarni to samozrejme nevadi, lebo oni aj tak osekaju velkost podla svojich potrieb u fotiek vsak to neide bez ludskeho zasahu a ten je tam drahy (ak vobec existuje...)
Ak teda mate fotak, kde sa da pomer stran prepnut na 3:2 takto urobte a neplacte kvoli tym pixlom, ktore takto stratite.
Ad harry.poter: Právo publikovať dielo pod pseudonymom patrí medzi základné práva, ktoré autor má. Skôr ma prekvapuje, že kamaráti tvojho kamaráta musia železnicu patologicky nenávidieť, keď musí kvôli nim používať takéto mimikry!
Ale keď ju uložíš na prenosné médium (napr. CD), alebo prepošleš elektronicky vo veľkosti 150 kB, adresát už z nej pôvodnú kvalitu nevytiahne.
Skopíroval som si Tvoj záber z vlaky.net, a pozrel sa naň vo Photoshope, no prišiel som na to, čo aj Ty. Server automaticky záber prekonvertoval.
Cením si Tvoje argumenty. Spoločne sa môžeme mnohému priučiť. S úctou
Tady nejde o vytahování něčeho na světlo boží či vytváření problémů. Jen přítel Garin vytvořil prostor pro debaty, které vznikly spontánně v diskusích jiných. Nepatřily tam, odváděly pozornost od tématu a některé z nich byly proto i (oprávněně) odstraněny.
Z takychto fotiek mam celu kopu vo velkosti A4 ktore obcas chodia po vystavach a boli v aj na titulnej strane casopisu. (Samozrejme boli robene z povodneho suboru velkosti 3,4 MB). Podla tradicnej tlaciarenskej matematiky by sa z toho nedalo urobit vacsia fotka ako 17x11 cm!
S využitím pro studijní (lépe řečeno: výukové) učely to je také trochu jinak. Mohl bych bez souhlasu autora použít malou ukázku z jeho díla jako ilustraci do učebnice. Do učebnice je možné vložit třeba pár ukázek z textů některého soudobého spisovatele. Ale kdybych vydal (bez souhlasu autora) celou jeho povídku ve svém sborníku a tvrdil bych, že to chápu jako učebnici, byl bych zloděj.
Typickým příkladem takového zlodějského jednání je například pan Lichner, který téměř celou svoji knížku o slovenských úzkorozchodkách sestavil z cizích textů (u 80% 'jeho' textů znám původ), aniž by se aspoň ze slušnosti zeptal autorů - bohužel i já jsem jeden z okradených.