Počasie a železnica
Táto stránka môže poskytnúť priestor na získavanie a výmenu informácií o počasí.
Počasie občas ovplyvňuje život na železnici, no a pre fotografa železnice je častokrát rozhodujúcim faktorom, ktorý rozhoduje o úspechu či neúspechu fotografovania.
Pridávam spoľahlivé linky na počasie, zídu sa mnohým fotografom železnice i iným užívateľom.
http://www.zamg.ac.at/ - rakúsky server, vynikajúce informácie o počasí z celého sveta
treba kliknúť na "Wetter" a vľavo dole na Internationale Wettermeldungen, vpravo z ponuky Bitte wáhlen sie: Zentral und OstEuropa. Potrebná základná znalsoť nemčiny. Jeden z najkvalitnejších serverov o počasí na svete.
http://www.shmu.sk/?page=59
Slovenský hydrometeorolgický ústav, informácie o momomentálnom stave počasia na Slovensku a v Európe, predpovede, foto zemského povrchu zio satelitu. V slovenskom jazyku.
http://wetter.orf.at/oes/
Meteorologická stránka rakúskej televízie ORF. Veľmi kvalitná. Informácie o počasí, predpovede, webové kamery v Európe, včítane Slovenska a Maďarska.
http://slovak.wunderground.com/
Americká celosvetová stránka o počasí. Urobil som základné nastavenie v slovenskom jazyku. Vhodná pre tých, čo neovládajú žiaden jazyk okrem slovenčiny. Dá sa naklikať hociktoré miesto na zemeguli. Môžete listovať aj v archíve počasie pre ktorýkoľvek deň!
Podradené diskusné témy
môže byť, Horehronec mešká v Leviciach 115 minút (ale ktovie, kde to chytil, lebo prípojný Zr 1822, na ktorý čakáva, prišiel do Zv načas). Ex 531 Hron došiel do BB s 23-minútovou sekerou, Ex 141 Detvan prišiel do Zv o 86 minút neskôr, Zr 1846 Šturec mešká v Uľanke 106 minút, Zr 1845 Rozsutec meškal do Zvolena 53 min. Na druhej strane R 833 Slatina prišiel do ZV len s 3-minútovým meškaním.
Inak, prajem pekného Silvestra a len samé dobré veci v roku 2006!
Ad ufo: Ty si to tuším predstavuješ jak Hurvínek válku. Tu predsa nejde o pár rychlíkov na trase BA-ZA! Ale keby aj: uvažuj, ako v BA HL nasmeruješ vlak, aby išiel z tretieho nástupišťa smer PK, TT, TN, ZA. Koľko výhybiek musí byť asi tak prehodených? Hádaj? Takisto v PK. Ako pristavíš vlak smerujúci z BA alebo aj z TT k novopostavenému nástupišťu pri prvej koľaji? Žeby prehodením výhybiek (tích neustále primŕzajúcich)? A čo TT? To isté! Tak už prosím Ťa nevymýšľaj, ale uvažuj. Dopredu vďaka.
Neviem, ci maju na call centre ZSSK (18188) tolko telefonatov, ze je stale obsadene, ale podla mna skor vyvesili sluchadlo telefonu, aby ich nikto neotravoval. A to som sa len chcel opytat na meskania, nikomu som nechcel nadavat ani nic riesit. Ja viem, KAZDY sa chce opytat na meskanie. Ale takto predsa nefunguje call centrum v ziadnej serioznej firme!!!
Preco len rusnovodic? Nech sa pridaju aj vlakveduci so sprievodcom a mozno aj cestujuci.. zahriali by sa poctivou pracou pri snahe dopravit sa do svojej poctivej prace..
Aby to nevyzeralo, ze len pindam (hoci to som dnes neurobil ani raz, ale niekto mi to vklada do ust).. ked sme uz dobru polhodinu viseli pred Palarikovom, bol som pripraveny vystartovat od vchodoveho navestidla do stanice.. zhodli sme sa s vlakovou catou, ze ich obuv (cosi ako poltopanky) a rovnosata nie je dvakrat vhodna na brodenie sa polmetrovym snehom vo vetre 80 km/h..
Clansman: ono sa to dalo aj jednoduchšie, v kritickom úseku napr. BA-Leopoldov mohli premávať dve napr. 12-vozňové súpravy s lokomotívou na každom konci kyvadlovo, každá po jednej koľaji, nijaké výhybky sa nemuseli prehadzovať. A v Leopoldove by sa robili normálne obraty rýchlikov a osobákov od Žiliny. Lenže zmysel delenia bol v tom, aby bývalé DOP a DDC vedeli čo najmenej spolupracovať.
Avšak hotová perla hodná novoročného televarieté je, že majstri by mali vyliezť z mašiny a ísť sprejazdniť výhybky! Skvelý nápad! Čo keby ešte sami začali predávať lístky, kontolovať ich, vypravovať vlaky..? To si tu niekto fakt myslí, že jedna fírom sprejazdnená výhybka (na trase BA HL-Trnava ich má pred sebou aspoň zo dvadsať) niečo vyrieši?! Čiste hypoteticky domyslím tento joke: akurát budeš mať v službe unavenejšieho rušňovodiča, ktorý bude musieť dať dole hrable (žiadny odber-žiadne vykurovanie-po chvíľke mrznúci pasažieri vo vozňoch), zaistiť a zamknúť mašinu. Zoženie si náradie, pol hodinku - hodinku bude márne suplovať prácu chýbajúcich traťovákov, ktorľí prišli o job pri zoštíhlovaní firmy... A efekt? Nie nulový, ale oproti súčanému krízovému stavu už úplne mínusový!
Inspirovany tebou budem reagovat iba na niektore vety.. nikdy som nevyjadril suhlas alebo spokojnost s rozdelenim zeleznice.. myslim uz na to, co sa zacalo diat hned po roku 1989.. tebou spominane 3 firmy su len "skorokoniec" delenia.. a o ZSR som sa vyjadril velmi pozitivne..
Este dodam, ze ked to vsetko zacinalo, dral som skolske lavice.. do "sveta dopravy" som prisiel prakticky az ked prebehol "skorokoniec" delenia..
Je smiešne, čo dokaže administratívny krok spočívajúci v rozdelení ŽSR na ŽSR a ZSSK. Ako odrazu kritizujete ludi zo ŽSR, pritom dobre poznáte, ako to na železnici fungovalo dovtedy a nič sa odvtedy nezmenilo. Ale keď na Vás človek niečo povie, tak hneď sa robíte svätí. Vy sa nehrajte na zákazníka ŽSR, vy ste len súčasť štátneho železničného bordelu tvoreného MDPT, ZSSK, ZSSK Cargo a ŽSR. Vedenie ZSSK a ŽSR sú ľudia z jedného tábora, v dozorných radách dokonca tí istí. Tak sa tu nehrajte na nespokojného zákazníka a keď niečo chcete, tak to najskôr povedzte tým Vašim hore. To akoby ste rovno povedali vedeniu ŽSR a aj MDPT. Celé fungovanie a financovanie ZSSK a ŽSR je robené ako pre jednu firmu, tak aby obidve ako tak fungovali a štát si prostredníctvom regulácie dotácii alebo poplatkov za DC riadi náklady a výnosy ZSSK a ŽSR.
blaho: ty nevieš, o čom hovoríš, už ti nestačí konkrétny príklad? Mi pripadá, že si niekto, kto tu už písal pod iným nickname.
Drzim palce, aby sa tuto kalamitu podarilo zvladnut
Si uplne mimo.. tiez som bol "vonku" a obsadzovanie vlakov vlakovymi catami sa riesilo operativne.. nechcem byt voci ZSR taky tvrdy ako blaho, lebo videl som, ze aj tam sa robi.. toto je taka kalamita, ze jedina ako tak fungujuca doprava bola prave zeleznicna.. ved autobusy prestali jazdit uz pred obedom.. fungovali jedine MHD..
Napr. v Zeliezovciach SAD operativne smerovala ludi na stanicu, pendloval bus medzi mestom a stanicou, lebo okolie bolo absolutne neprejazdne..
Slatina, 3 minút asi len preto, že problémy sú až za Dúbravou, kde križovala s R 810.
A problémy v Dúbrave vraj spomínal rušňovodič od 5736, že vraj tam celý deň sneží.