Modelárske predajne
Vzhladom na to, ze modelarskych predajni nie je velmi vela (ale urcite viac ako kedysi) a okrem toho, uroven je casto krat velmi rozdielna (co sa tyka vyberu ale aj cien) budem rad, ak aj vy prispejete svojimi skusenostami, adresami. Samozrejme, vitane su aj otazky a odpovede typu "V ktorej predajni mozem zohnat toto a toto ...." (s ohladom na to, ze niektore predajne su zamerane len na urcite znacky).
Aky je to model???
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/145595/
to vypravec: Z merkuru je len par koliesok a prevodov. Cela tocna je z HPS. Co sa tyka skusenosti - ja pouzivam HPS uz dlho na stavbu budov, .... a myslim si, ze za pokus to stoji aj pre menej skuseneho modelara. HPS sa velmi dobre opracovava, reze, .... navyse je velmi lacny, tak pri nejakej chybe nie je problem diel vyrobit znova. Samozrejme, velmi dolezita je presnost a trpezlivost.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144420/
to juroH0 : na krame to zrejme nedrzi nik. Treba sa obratit na tych vacsich za kolko ju donesu alebo zohnat v modelbazare na nete. Hladaj - www.modely.biz . V Prahe stala taka nova tocna od 6 500 do 7 300 Kc. Fleischmana drzali v ZERBA, 5P Hobby a aj na Bartolomejskej.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144296/
mikinko - hladáš niečo stabilnejšie kvalitnejšie. Ale potom nemáš čo hľadať. Podľa mňa sú to lepty. Napr. 350 (ES499.0)/150 (E499.2) vyrába DK Model a rad ďalších modelov. Čo myslíš, ako vznikajú podklady ? Robia ich modelári. Zamračená putovala dlhou dráhou, než vznikol "zjednodušený" lept (precizne bočnice) a neskôr kompletný lept DK. Mám kamoša (nie jedného), ktorý robí vlastné lepty. To ťažšie je namaľovať rozvinutý lept buď priamo v PC (obvykle Corel Draw) alebo ručne a do PC to preskenovať a vykorigovať. Vyleptá Ti to viacero firiem. Za cca 1200 - 1800 korún Ti vyrobia aj podklad, ale musíš dodať kvalitné podklady a pokyny ako má rozložený lept, vlastne stavebnica vyzerať. Potom Ti odleptajú zopár vzorov, ktoré po vyselektovaní chýb viacej menej zahodíš a po 2-3 iteráciách to máš. Tie ďalšie lepty pôjdu už rýchlejšie. To je však o deľbe práce a spolupráci.
Pojazd je trochu iná - buď budeš robiť úplne vlastný, čo sa vidí skôr ojedinele, alebo budeš hľadať vhodný fabrikát. Keď sa Ti vyhovujú pojazdy PIKO, podvozky ide kúpiť a osadiť ich na vodorovný rám nie je zas tak zložité. Skriňové modely extra problém nie sú. Čmeliak dá zabrať viac, ale dá sa. Určite skôr ako vzývaním nejakého výrobcu. Aj tu sa núka riešenie. Vyrobiť muster podvozku a zaformovať ho, resp. nechať laserom vyrezať potrebné diely. Kolega to sondoval a pre 3 - 4 mašiny by jeden podvozok stál 160 Sk. Ďalší známy vyskladáva TT pojazdy z dielov Tillig. Venuje tomu síce viac času než objaví tú najlacnejšiu kombináciu, ale skladá jeden model z leptu za druhým ...
Pojazd je trochu iná - buď budeš robiť úplne vlastný, čo sa vidí skôr ojedinele, alebo budeš hľadať vhodný fabrikát. Keď sa Ti vyhovujú pojazdy PIKO, podvozky ide kúpiť a osadiť ich na vodorovný rám nie je zas tak zložité. Skriňové modely extra problém nie sú. Čmeliak dá zabrať viac, ale dá sa. Určite skôr ako vzývaním nejakého výrobcu. Aj tu sa núka riešenie. Vyrobiť muster podvozku a zaformovať ho, resp. nechať laserom vyrezať potrebné diely. Kolega to sondoval a pre 3 - 4 mašiny by jeden podvozok stál 160 Sk. Ďalší známy vyskladáva TT pojazdy z dielov Tillig. Venuje tomu síce viac času než objaví tú najlacnejšiu kombináciu, ale skladá jeden model z leptu za druhým ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144265/
to NNN : Je jasne, ze diskusiou tu vyrobcov nepresvedcime. Ale mozno sa dopracujeme k inym alternativam.
Suhlasim s tebou ohladom toho pojazdu - to je to, co ma pri stavbe modelu najviac kvari .... vhodny hlavny ram (zavazie), umiestnenie podvozkov, ......
Ale to ma stale utvrdzuje v tom, ze proste take PIKO, ktore ma kompletny pojazd pre 163 ..... vyrieseny ma vyslovene neochotu, ak nie odpor, nieco takeho urobit. A o 150/350 ani nehovorim .....
Zial, jedina nadej je silny tuzemsky vyrobca, ale toho sa asi nedockame .....
Co sa tyka kasni ... taka kasna 182 sa mi velmi pozdava (aj ked aj tam sa najde zopar chybyciek) ale dost mi vadi material odliatku - krehky, teplotne nestabilny, .... Vies, ked uz sa namakam na pojazde, striekani, .... rad by som to robil na niecom kvalitnejsom a stalejsom nez je "epoxid" .....
Suhlasim s tebou ohladom toho pojazdu - to je to, co ma pri stavbe modelu najviac kvari .... vhodny hlavny ram (zavazie), umiestnenie podvozkov, ......
Ale to ma stale utvrdzuje v tom, ze proste take PIKO, ktore ma kompletny pojazd pre 163 ..... vyrieseny ma vyslovene neochotu, ak nie odpor, nieco takeho urobit. A o 150/350 ani nehovorim .....
Zial, jedina nadej je silny tuzemsky vyrobca, ale toho sa asi nedockame .....
Co sa tyka kasni ... taka kasna 182 sa mi velmi pozdava (aj ked aj tam sa najde zopar chybyciek) ale dost mi vadi material odliatku - krehky, teplotne nestabilny, .... Vies, ked uz sa namakam na pojazde, striekani, .... rad by som to robil na niecom kvalitnejsom a stalejsom nez je "epoxid" .....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144255/
To cmelak a NNN: Musim s vami suhlasit, staci sa sebakriticky zamysliet, kedy som naposledy kupoval nieco v obchode, ale nie nakladny vagon, ale nejaku masinu... ci sadu vyhybiek... proste nieco narocnejsie.
Je jasne, ze dnes uz to davno nie je hracka, aj ked modelova. Decka sa dnes hraju u pocitacov a modelova zeleznica sa stava aj u nas konickom pre narocnejsich a movitejsich. Zial este stale nedokazeme vytvorit a zarobit tolko, aby sme sa tomuto konovi mohli venovat takym velkorysym stylom, ze moznost zarobit by ucitili aj profesionalny vyrobcovia modelov. Pretoze je to ciastocne o riziku podnikania v nasich krajinach a hlavne o dopyte (realnom a vycislitelnom). Ked je ten a zakaznik musi platit, bude aj ponuka a vyrobca bude mat z coho zit. Jednoducha matematika, idem si skladat pojazd pre "rosnicku", modelarstvu zdar...
Je jasne, ze dnes uz to davno nie je hracka, aj ked modelova. Decka sa dnes hraju u pocitacov a modelova zeleznica sa stava aj u nas konickom pre narocnejsich a movitejsich. Zial este stale nedokazeme vytvorit a zarobit tolko, aby sme sa tomuto konovi mohli venovat takym velkorysym stylom, ze moznost zarobit by ucitili aj profesionalny vyrobcovia modelov. Pretoze je to ciastocne o riziku podnikania v nasich krajinach a hlavne o dopyte (realnom a vycislitelnom). Ked je ten a zakaznik musi platit, bude aj ponuka a vyrobca bude mat z coho zit. Jednoducha matematika, idem si skladat pojazd pre "rosnicku", modelarstvu zdar...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144174/
Výroba a "výroba" - nedá mi ešte pár viet k pokusu z polovice 90-tých rokov s fy ZERBA vyrábať M131.1. Boli vyrobené mustre, zopár prototypov, kovové odliatky samonosného pojazdu. Problém bol v použitom motore, ktorý toho moc nevydržal. Kvalitnejší Fleischmann a pod vychádzal cca 900 Kč, čo vyložene nabúravalo predstavu motoráčiku za 2 800 - 3 000 Kč. Odlievanie kasne bolo predjednané v Rusku za 2,5 USD/ks. V tej dobe tiež v spolupráci s Rusmi a malou nemeckou firmou vyrábal Tillig VT 135, ktorá ako koristná jazdila v ČSR po vojne ako M140.0 (asi ...). PIKO ju v blahej pamäti robilo v H0. Dohoda s Tilligom však nebola možná, lebo tušil, že je za tým kulišárna. Tie kasne ím tiež robili Rusi a jednoducho nechceli dať pojazd pod model ČSD. Dnes robí VT 135 JAGO za skromných 339 Eur a privešák za 155,50, čo je porovnateľné s tou Bai v H0. Mimochodom VT 135 je najdrahší model JAGO, drahší ako pary ???
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144162/
Páni - skúste sa zamyslieť na tým, čo tu bolo napísané, zrovnajte si to s realitou ! Odliatky a odliatkárov z toho totálne vynechajte. Oni v podstate do mustrov neinvestovali ani floka a odliatok je hrubý polotovar, ktorý nemožno porovnávať s výliskom z kovovej formy. Potom je tu ešte to najpodstatnejšie. Model to nie je kasňa, ale primárne pojazd. Nech to rátam koľko chcem, tak kasňa je 15 - 20% roboty. Treba navrhnút pojazd, aby bol spoľahlivý a vyrobiť so všetkým + držať zaň záruku (teraz 2 roky) a ešte vyrábať aj náhradné diely.
Cmelak tu v hrubších rysoch hodne naznačil. Vrábať Sergeja ani nie je veľké riziko. Jazdil v Maďarsku, Poľsku, ex. ČSSR, Bulharsku a NDR + Sovietskom zväze. To dáva solídnu záruku predaja, mutácií aj opakovaných sérii. Čmeliak (T669.0-1) je mašina, ktorá jazdila iba v ČSSR a ZSSR. Treba navrhnúť komplet pojazd a vyrobiť zložitú kasňu a výsledok je úplne neistý. Dopadlo by to ako s Okuliarnikom, len v opačnom garde. Bola by zhánka po pojazdoch, aby boli spodky pod odliatky Čmeliaka aj Pomaranča.
Môžete sa navzájom presviedčať koľko chcete najskôr nič na tom nezmeníte. Alebo oprobujte čo navrhol Cmelak - spíšte 2 500 - 3 000 záujemcov, nachystajte podklady, zložte rupie a oslovte nejakého výrobcu. Ak je to také ľahké prečo sa toho nechytá ČsTrain a pod. Vozeň ešte nejako ide, ale solídna mašina je iné kafe. Pojazdu sa každý bojí a keď chce poriadny model berie ho zo zahraničia, napr. Rubikon Kuhn, resp. JAGO.
Cmelak tu v hrubších rysoch hodne naznačil. Vrábať Sergeja ani nie je veľké riziko. Jazdil v Maďarsku, Poľsku, ex. ČSSR, Bulharsku a NDR + Sovietskom zväze. To dáva solídnu záruku predaja, mutácií aj opakovaných sérii. Čmeliak (T669.0-1) je mašina, ktorá jazdila iba v ČSSR a ZSSR. Treba navrhnúť komplet pojazd a vyrobiť zložitú kasňu a výsledok je úplne neistý. Dopadlo by to ako s Okuliarnikom, len v opačnom garde. Bola by zhánka po pojazdoch, aby boli spodky pod odliatky Čmeliaka aj Pomaranča.
Môžete sa navzájom presviedčať koľko chcete najskôr nič na tom nezmeníte. Alebo oprobujte čo navrhol Cmelak - spíšte 2 500 - 3 000 záujemcov, nachystajte podklady, zložte rupie a oslovte nejakého výrobcu. Ak je to také ľahké prečo sa toho nechytá ČsTrain a pod. Vozeň ešte nejako ide, ale solídna mašina je iné kafe. Pojazdu sa každý bojí a keď chce poriadny model berie ho zo zahraničia, napr. Rubikon Kuhn, resp. JAGO.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144151/
Tiez si myslim, ze taky "cmeliak" by zmizol v celej europe. staci sa pozriet na net kolko ma po svete fanusikov. Nemusime brat extrem, ked si ho jedno americke depo kupilo do muzea. Uz len pre zvuk a vyse 6000KS brazdiacich byvale USSR. Ale to je opak vami uvadzanych prikladov. Uzka skrina, 6 osi, vsetko, len nie je jednoduchy model...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144116/