Ukrajina a Moldavsko
V tohtoročnom lete je zvýšený záujem cestovateľov o cestovanie na Ukrajinu, čo je vyvolané zrušením vízovej povinnosti pre občanov členských štátov EÚ. Výlet na Ukrajinu je rozhodne zaujímavým zážitkom a cestovanie vlakom je tam veľmi lacné.
Keďže cestovanie na Ukrajinu nie je také časté ako do ostatných susedných krajín, aj informácií je pomenej, preto môže byť toto fórum miestom na výmenu skúseností a zážistkov.
Oficiálna stránka Ukrajinských železníc (UZ) je http://www.uz.gov.ua, pracuje však len v ukrajinskej a ruskej verzii, napriek tomu však poskytuje cestovný poriadok osobných vlakov.
Stránka http://www.poezda.net zase poskytuje vyhľadanie vlakového spojenia diaľkovými vlakmi.
Užitočné odkazy:
mapa siete UŽ
Širokorozchodné trate na Slovensku
S tym Azerbajdzanom by to bolo asi komplikovanejsie - vizum vydavaju v Moskve a neviem ci aj vo Viedni a tahat sa s ruskou ambasasou... (dalsia buzeracia a peniaze v cudu, navyse nutnost kupit si listok do Azerbajdzanu a naspat uz vopred), to uz radsej lietadlo do Tbilisi a odtial nocnym vlakom do Baku .
A ako je to s Azerbajdzanom? Viem, ze premava priamy vozen Lvov - Baku, ktory ide "len" 80 hodin... Myslim, ze na zaklade kupeneho listka na tento vozen napr. v Cope a azerbajdzanskeho viza by mi mali dat tranzitne ruske viza bez problemov... :)
steppas: Skoda, ze som o tej lodi nevedel skor, sice zabite 3 dni, ale zase take cestovanie po mori moze mat tiez svoje caro . O AirBaltic tiez viem, ale cez ckm.sk mi to naslo iba brutalne ceny. A do tej Rigy sa tiez treba nejako dostat a hlavnym dovodom je, ze som chcel ist do konca marca, lebo dovtedy musim minut staru dovolenku.
Ale proč se bojíš toho košickýho Eurobusu? On mívá nějaké výpadky? Já s ním jel 2x a vždy bez problémů.
A kdyžtak do Michalovců se můžeš dostat autobusy už před odjezdem toho tvého "favorita" - buď Pražákem o 15 minut dřív (zpravidla jezdí včas) nebo pro jistotu courákem ještě dřív.
Jinak, pěšky se sice přes hranici nedá, ale můžeš někoho poprosit o svezení autem...
Škoda, že ty ceny za letenky nejsou stále jako například Brno - Barcelona ... 150 Kč ... i kdyby to bylo 10x dráž, tak by to bylo ještě pěkné :)
http://www.ukrferry.com/eng/tariffs/poti3.asp
Tiez tam planujem ist, ale az v maji cez Istanbul, naspat letecky cez Rigu a Vieden s Air Baltic. Armensko ma tiez laka - vybavit viza na hranici by vraj nemal byt ziadny problem.
Na cesty dalej do Azie a blizky vychod je najlepsia low-costova Air Arabia, lieta z Istanbulu, spiatocne do Indie napr. od 275 EUR :)
robbie: Radsej nebudem riskovat a vezmem ten autobus, sice je na ukrajinske pomery neskutocne drahy (ale v porovnani s airport shuttle busmi v inych europskych mestach je to lacne). Ono sice z Borispilskej by mal mozno zajdit nejaky autobus, ale cital som pribeh partie Cechov, ktorym niekto povedal, ze taky a taky autobus ide do Borispolu a oni az niekde v prdeli na konecnej zistili, ze su v dedine Borispol a nie na letisku a mali co robit aby sa nejako dostli prec a stihli lietadlo. Pri spiatocnej ceste sa vsak po nejakom autobuse mozem poohliadnut. Tych par hrivien za autobus ma uz nezabije, nechcem svoju put skoncit na kyjevskom letisku.
Cestujem do Gruzinska (mozno aj Armensko podla casu a ako sa podari vybavit viza na mieste). Z Viedne boli lety strasne drahe, ale potom ma napadlo, ze intrasovietske linky musia byt furt lacne a zohnal som spiatocnu letenku z Kyjeva do Tbilisi (do Armenska sa z Ukrajiny nelieta) za 9000,- Sk, co je podla mna dobry kauf (nie je to ziaden low-cost, klasicka papierova letenka a zaujimave je, ze tie ceny su prakticky rovnake ci by som letel teraz alebo az v lete). Z Viedne za dvojnasobok.
Jakub: Určitě musí existovat levnější spojení. Ještě by se mělo dát pomoct i metrem, které by ušetřilo tak třetinu vzdálenosti (směrem na stanici Boryspilská), metro stojí v přepočtu 1,75 Kč za jakoukoliv jízdu.
Podle mapy přes Boryspil skutečně vede trať na Poltavu, ale jak tam jezdí vlaky (zda vůbec) a jak je daleko nádraží, to by se muselo zjistit...
Bohužel osobní zkušenosti s cestou na letiště nemám.
Kam letíš? :)
Zo stanice sa na Borispol dostanes taxikom za cca 120 - 150 UAH (pozor: treba tvrdo "handlovat" a radsej odist k dalsiemu, najlepsie trochu dalej od vchodu) alebo autobus za cca 40 UAH. Vlakom sa clovek na letisko nedostane ...
Šest lidí zabil vlak na západní Ukrajině, když se k ránu vraceli ze zábavy domů. Mladí lidé si zkracovali cestu po kolejích a vlak zřejmě neslyšeli. Strojvůdce skupinu zahlédl až na poslední chvíli a nestačil již soupravu zabrzdit, oznámila agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské zdroje.
K neštěstí došlo na jedné z hlavních tratí vedoucích z Kyjeva do Ivano-Frankovska na západě země. Vlak jel v těch místech rychlostí 90 kilometrů za hodinu a podle oficiální zprávy "smrtelně zranil šest mladých lidí ve věku od 17 do 20 let".
Pět mladíků a jedna dívka se vraceli do vesnice ze sobotní zábavy ve městě. Příčiny neštěstí se vyšetřují. Trať zůstala několik hodin uzavřena, informovaly ukrajinské železnice.
(ČTK)