Výrobcovia modelovej železnice
Priestor pre diskusiu o výrobcoch modelov, o skúsenostiach s modelmi výrobcov, informácie o výrobnom programe, dostupnosť modelov na trhu a pod.
Model nákladného vozňa Uacs ŽSR TT 1:120
Ide o limitovanú edíciu modelu vyrobenú pri príležitosti 10. výročia založenia klubu KMŽ Žilina - Hôrky a pripravovanej akcie 8. ročník TT víkend Žilina 2016. Extra cena 33,33 je platná len pre objednanie do 12.8.2016. Viac info na letáku a čoskoro na stránkach MODEL-SHOP.sk
Ide o limitovanú edíciu modelu vyrobenú pri príležitosti 10. výročia založenia klubu KMŽ Žilina - Hôrky a pripravovanej akcie 8. ročník TT víkend Žilina 2016. Extra cena 33,33 je platná len pre objednanie do 12.8.2016. Viac info na letáku a čoskoro na stránkach MODEL-SHOP.sk
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796809/
Este k NNN
Keby vyrobca robil aspon základny audit (test) vyrobku tak pre mna je nevysvetlitelne, ze v takej konstrukcii ako NNN popisal ( motor v tendri a pohon na tender ako na lokomotivu s jednym motorom) ako sa mohlo stat, ze kolesa lokomotivy sa tocia rychlejsie ako tahaného tendra? Aj to sa uz stalo, prevody boli totiz rovnake v tendri a aj v lokomotive, ona vsak mala takmer 2x väcsie kolesa! Na taku chybu by uz mali dojst na konstrukcnom pocitaci - nie, ten model sa dostal takto na pulty obchodov za >200€.
Alebo dalsi priklad (jedneho najrenomovanejsieho vyrobcu zo Svajciarska). Na motorcekoch pravidelne boli sneky, ktore mali iny modul, ako na pohananom ozubenom kolese. Dlhe roky takto boli modely na pultoch a na reklamácie dodnes neodpovedali tisickam modelarov na svete. ( odniesli to obchodnici....) ti nakoniec dodali spravne sneky na vymenu. ( tych správnych snekov bolo na stastie neurekom, len akosi vyrobca nenasiel ten spravny zdroj alebo dodávatela.)
Keby vyrobca robil aspon základny audit (test) vyrobku tak pre mna je nevysvetlitelne, ze v takej konstrukcii ako NNN popisal ( motor v tendri a pohon na tender ako na lokomotivu s jednym motorom) ako sa mohlo stat, ze kolesa lokomotivy sa tocia rychlejsie ako tahaného tendra? Aj to sa uz stalo, prevody boli totiz rovnake v tendri a aj v lokomotive, ona vsak mala takmer 2x väcsie kolesa! Na taku chybu by uz mali dojst na konstrukcnom pocitaci - nie, ten model sa dostal takto na pulty obchodov za >200€.
Alebo dalsi priklad (jedneho najrenomovanejsieho vyrobcu zo Svajciarska). Na motorcekoch pravidelne boli sneky, ktore mali iny modul, ako na pohananom ozubenom kolese. Dlhe roky takto boli modely na pultoch a na reklamácie dodnes neodpovedali tisickam modelarov na svete. ( odniesli to obchodnici....) ti nakoniec dodali spravne sneky na vymenu. ( tych správnych snekov bolo na stastie neurekom, len akosi vyrobca nenasiel ten spravny zdroj alebo dodávatela.)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796403/
Ad groove
Keby vyrobca vzdy vedel co robi, boli by sme uz dávno v raji.....
Nedávno bol u mna jeden 4 clenny motorovy vlak od renomovaneho vyrobcu v H0 v cene daleko nad 500€. Nechcel som verit vlastnym ociam ked v celej suprave boli dve nápravy pohánane a vsetky kolesa bandázovane. Ked som dal model na váhu dany pohanany podvozok bol zatazeny len menej ako 10% celkovej hmotnosti supravy. Skus sa opytat vyrobcu co vlastne myslel ked robil tu konstrukciu. Ta suprava sa pohla v rovine a na rovnej trati, uz mierny obluk robil problemy a stupania boli neprekonatelne ( 1 cm/1m). Majitel sa rozhodol to vrátit.....
Keby ten model robil nejaky Start-Up vyrobca by som pochopil, ze o mechanike nema sajnu, ale robili to udajne ludia, ktori maju zeleznicne modelarstvo v krvi.....
Keby vyrobca vzdy vedel co robi, boli by sme uz dávno v raji.....
Nedávno bol u mna jeden 4 clenny motorovy vlak od renomovaneho vyrobcu v H0 v cene daleko nad 500€. Nechcel som verit vlastnym ociam ked v celej suprave boli dve nápravy pohánane a vsetky kolesa bandázovane. Ked som dal model na váhu dany pohanany podvozok bol zatazeny len menej ako 10% celkovej hmotnosti supravy. Skus sa opytat vyrobcu co vlastne myslel ked robil tu konstrukciu. Ta suprava sa pohla v rovine a na rovnej trati, uz mierny obluk robil problemy a stupania boli neprekonatelne ( 1 cm/1m). Majitel sa rozhodol to vrátit.....
Keby ten model robil nejaky Start-Up vyrobca by som pochopil, ze o mechanike nema sajnu, ale robili to udajne ludia, ktori maju zeleznicne modelarstvo v krvi.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796355/
Je to presne ako píše Cmelak. O konštrukcii, riešení, atď. včetne riešenia pohonu a prevodov. Nie náhodou môžu solídne riešene modely zastať v stúpaní a znova sa rozbehnúť aj bez bandáži. Napr. Sergej TT tie bandáže nepotrebuje ani náhodou a ani v H0. Pred pár rokmi som rekonštruoval Roco Sergeja v H0 zo systému Märklin na hamo, čo si vyžiadalo dokúpiť nápravy a na zvyšných meniť pôvodné. Ani jedná nie je bandážovaná a model jazdí a ťahá v pohode.
Ad nové TT pary, napr s vlečným tendrom. Dnešné sú všetké tlačené = slabé ako muchy. Nie nadarmo siahlo Roco po mojom projekte zo začiatku 80-tých rokov. Loko s vlečným tendrom má pohon ako tendra , tak loko jedným motorom.
Pred časom som ozvučoval 555.1/TT ČSD. Tender na rovinka horko ťažko utriahol, či vlastne utlačil model sólo po rovinke. Osadenie zvukového dekodéra si vynútilo vyhodiť aj atrapu záťaže a zdanlivo hrozilo, že model bude nepojazdný, ale ... tender dostal nové poriadne závažie nad motor, čosi ubudlo zo dávažia loko kvôli repráku v peci a model jazdí omnoho lepšie. Dokonca vytiahol hore slučkou aj súpravu "Y"-ov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796346/
Nevím tedy, které oblíbené mašiny máš na mysli. Zrovna třeba jedné V200 jsme nechali vyfrézovat žlábek na bandáže... Také máme v klubu pár starších mašinek pro kluky na ježdění, ale těm současným se nevyrovnají ani omylem. Proto jsem se praštil přes kapsu a koupil pár DR mašinek od Pika klukům na ježdění (za odměnu ), aby viděli, jak má vypadat (a jezdit) současný model.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796341/
To George
Problem v TT je presne ten isty. Stare V180, V200 tiez utiahli vsetko co bolo treba bez bandazi. Takze je to o konstrukcii a o ume vyrobcov, ktori dost casto bandazmi chcu vlastne maskovat neschopnost ci neznalost mechanickych zákonov. Skutocne nevidim ziadny dovod na pouzitie bandazi v modernych lokomotivach s pohonom na vsetky 4-6 osi a slusnou hmotnostou ( napr sergej) a napriek tomu je tam ta náprava s gumenymi kolesami ( ja som uz ich vymenil a sim uplne spokojny).
Takmer vsetky dnesne lokomotivy su tazsie ako ich 30-40 rocne predchodcovia. Napriek tomu na kolajisku su niektore stare masiny oblubenejsie ako moderne diamanty modelarskeho priemyslu. O tom uz radsej ani nehovorme, ze niektore rekonstruovane ( hlavne parne) masinky su prakticky neschopne nasadeniu na kolajisku ale ich starucke originaly sice nie su take pekne, ale uz desiatky rokov sluzia dobre a nemaju problemy ani na modernych kolajiskach s velkymi oblukmi a stihlejsimi vyhybkami.
Problem v TT je presne ten isty. Stare V180, V200 tiez utiahli vsetko co bolo treba bez bandazi. Takze je to o konstrukcii a o ume vyrobcov, ktori dost casto bandazmi chcu vlastne maskovat neschopnost ci neznalost mechanickych zákonov. Skutocne nevidim ziadny dovod na pouzitie bandazi v modernych lokomotivach s pohonom na vsetky 4-6 osi a slusnou hmotnostou ( napr sergej) a napriek tomu je tam ta náprava s gumenymi kolesami ( ja som uz ich vymenil a sim uplne spokojny).
Takmer vsetky dnesne lokomotivy su tazsie ako ich 30-40 rocne predchodcovia. Napriek tomu na kolajisku su niektore stare masiny oblubenejsie ako moderne diamanty modelarskeho priemyslu. O tom uz radsej ani nehovorme, ze niektore rekonstruovane ( hlavne parne) masinky su prakticky neschopne nasadeniu na kolajisku ale ich starucke originaly sice nie su take pekne, ale uz desiatky rokov sluzia dobre a nemaju problemy ani na modernych kolajiskach s velkymi oblukmi a stihlejsimi vyhybkami.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796337/
to tom001: Tak tvoje měřítko hovoří za vše... Na mém starém domácím H0 kolejišti jsem měl stoupání možná 8% a staré dobré pikácké BR110, BR118 a E244 bez bandáží v pohodě utáhly, co jsem potřeboval. Na rozdíl od bandážovaných ES499.0, BR130, BR01.5 atd. A proč? Slušná hmotnost a její dobré rozložení na všechny nápravy, které byly také všechny hnané. Já teď ale spíše řeším TT
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796335/
Zdravím panstvo.Viem,že otázka,čo sem možno nepatrí,ale neviem, kde by som ju umiestnil.POtrebujem súrne niekoho,kto by mi z Moskvy doniesol fakt parádnu flokovačku 70 kV za super cenu.Vlastne to aj sekne do rubriky.Je to výrobca,ktorého flokiny distribuuje aj pár firiem v EU,samozrejme za 2-3 násobok obstarávacej ceny....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796333/
Nechcem sa nikomu montovať do modelov ani tratí, avšak výhrady voči modelom TT MTB T466.2 a E499.1 nemôžem potvrdiť. Podvečer som si vzal na koľajisko Kocoura i E499.1 a sadu Y-nov, BDS Tillig, 4 Kuhn a 2 BTTB. Nie, že by som ich neprehnal, ale na menej členitej trati. Nakoniec E499.1 na telgártsku slučku nepatrí a portále tunelov nie sú dostatočne veľké. Preto som dal dole kasňu. Skúšky som robil s analógovým ovládačom, kvôli väčšej objektivite. Najprv šla hore T466.2 so 4 "Y". Vybehla hravo aj pri nízkom napätí (4,7V). Pre max. objektivitu som model skúšal oboma čelami. Potom som pripojil ďalšie tri vozne a zvýšil nap. napätie na 8V. Opäť vybehla hore bez problémov. V pohode zvládla aj rozbeh po zastavení v strede stúpania. E499.1 šla rovno s veľkou súpravou. Opäť bez problémov vybehla hore. Problém nebol ani so zastavením v strede stúpania. Nakonies som urobil nejaké jazdy aj s overeným Okuliarošom Kuhn. Modely šli mimoriadne ticho, bez hriania motora. Dominantný hluk bol od súpravy. Pár slov ešte k trati. V zmysle doporučení noriem NEM mám prechodnice jak do stúpania, tak do oblúku včerne prevýšenia v oblúku. "Slučka" pracuje s polomerom 400 mm.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796327/
Chlapci, zaiste máte každý kus pravdy. Avšak je potrebné si uvedomiť, že daná pravda nie je univerzálna. Každé koľajisko/modul je iný a tak sú aj požiadavky iné. Samozrejme, uznávam, že nepoužívanie bandáži je teoreticky ideálnym riešením. Ale nie všade. My máme koľajisko stavané na 6-9 303mm dlhých vozňov osobných, resp. až 20 štvorosých vozňov (priemer cca 15 štvorosých) nákladných. Oblúky čo najväčšieho polomeru, stúpania pokiaľ možno čo najmenšie. ALE. Mnohé mašinky nemajú žiadny problém, ale niektoré ten problém majú. Sergeje Roco utiahnu kde čo, majú bandáže a tie sú super a nerobia žiadny problém. Okuliarnik a bardotka rovnakého výrobcu je ale problém. Nahradenie bandážového dvojkolia obyčajným znamená, že sa napríklad mašinka ani nepohne s čistiacim vozňom - a to ani na rovinke bez stúpania. Na stúpaniach už má problémy s 5-6 vozňami. Pokiaľ má mašinka bandáže, utiahne oveľa viac. Motor, prevody tu nehrajú žiadnu úlohu. Ak sa preklzujú kolesá, je jasné, že problémom je adhézia. Zvyšovať hmotnosť továrenského modelu je dosť problematické, a tak najjednoduchším riešením je bandáž. Tie bandáže vymysleli múdre hlavy ako riešenie problému s adhéziou a určite to je pre špecifické podmienky a potreby modelára dobré riešenie. Tak ako je dobré riešenie pieskovacie zariadenie na skutočných HDV. Rušňovodič jazdiaci na rovinke a v slnečnom počasí si môže povedať, že je to zbytočnosť, ale keď sa v daždi dostane na štrbskú rampu, pochopí. Raz sa mi stalo, že pár kilo piesku spôsobilo viac ako 2 hodiny meškanie ... lebo tá mašina ten piesok nemala (resp. došiel) a zostali sme visieť práve na štrbskej rampe. Preto pokiaľ sa dá, aj ja sa rád vyhnem bandážam, ale sú modely, kedy si bez bandáži vyrobím viac problémov ako osohu ....
to tom001: Realitu tu nemožno porovnávať - dodržať na koľajisku (ale aj na moduloch) všetky podmienky z reality by znamenalo mať na menšie koľajisko k dispozícii športovú halu (už len keď si zoberieš minimálny polomer na hlavnej trati a koľko je to v napríklad v mierke H0). Z priestorových dôvodov sú na koľajisku ostrejšie oblúky a väčšie stúpania, a taktiež plnohodnotne simulovať postrky je tiež dosť komplikované (a to aj na DCC pri presnom nastavení) ....
to tom001: Realitu tu nemožno porovnávať - dodržať na koľajisku (ale aj na moduloch) všetky podmienky z reality by znamenalo mať na menšie koľajisko k dispozícii športovú halu (už len keď si zoberieš minimálny polomer na hlavnej trati a koľko je to v napríklad v mierke H0). Z priestorových dôvodov sú na koľajisku ostrejšie oblúky a väčšie stúpania, a taktiež plnohodnotne simulovať postrky je tiež dosť komplikované (a to aj na DCC pri presnom nastavení) ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796311/
Neřekl jsi to nejdůležitější - měřítko. Tři rychlíkové vozy (Kuehn) se Ti zdají moc? Stoupání jsem na našem klubovém kolejišti (TT) neměřil, ale kolem 5% to taky bude, možná někde o chloupek víc. Ale kocour bez bandáží nezvládá a 141 s odřenýma ušima...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796306/
Ten trakční výkon se suprovým motorkem a ještě lepšíma převodama je mi vcelku na nic, když je mašinka lehká a do kopce nic neuveze. Pak jsou bandáže dobré. O jejich nectnostech nepolemizuju, ale prostě jsou kolejiště, kde se bez bandáží neobejdete, pokud chcete tahat aspoň trošku reálné vlaky...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796292/
George_VI. - Neostáva nič, len problematiku naštudovať. Trakčný výkon modelu nie je o bandážach ale primárne o motore, dobrom sprevodovaní a kvalite prevodov, aby spotrebovávali čo najmenej výkonu motora. O kontraproduktívnosti bandáži niet, čo pochybovať. Počnúc necentricitou kolies, znečisťovaním trate až po opotrebovanie bandáži i prevodov. Každý výrobca si to rieši po svojom. Jeden dodáva nebandážované nápravy a bandážované prikladá. Druhý dáva bandážované a iné si zákazník môže kúpiť ako ND. Problémomsú parné loko, lebo niektoré bandážované nemajú nebandážovanú alternatívu. Treba ich vyskladať. Pre samotný model je lepšie tie bandáže nemať. Keď nevládze, tak preklzuje a neničí zbytočne motor ani prevody. Je prirodzenejšie skúsiť model priťažiť. Nakoniec si aj tak každý urobí po svojom ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/796287/
Info leták CLL !