Výrobcovia modelovej železnice
Priestor pre diskusiu o výrobcoch modelov, o skúsenostiach s modelmi výrobcov, informácie o výrobnom programe, dostupnosť modelov na trhu a pod.
potom sa ešte k otmu dá šikovne vyriešiť prívešák v tejto podobe: http://www.modely-masinek-eshop.cz/Stavebnice-pripojneho-vozu-Baim-Btn-053-strecha-odlitek-cely-set-d86.htm
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779113/
Peťo13: Časom určite bude. Alebo sa nám o to postará misto.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779104/
k tej 851 v TT:
som zvedavý či to bude načas a ako to bude prepracované ale každopádne teším sa na to a asi si to zadovážim časom. Nuž len druhá vec je, či neprídu aj s inými variantami náterov, či nespravia dačo aj s logami ŽSR/ZSSK a tak... čo myslíte vy ostatní?
som zvedavý či to bude načas a ako to bude prepracované ale každopádne teším sa na to a asi si to zadovážim časom. Nuž len druhá vec je, či neprídu aj s inými variantami náterov, či nespravia dačo aj s logami ŽSR/ZSSK a tak... čo myslíte vy ostatní?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779087/
Cmelak: Ja si uvedomujem jednu vec - hlavnym dovodom, prečo model zostane ležať na pulte nie je kritika na nejakom fore, ale nekvalita v podani vyrobcu. Ak niekto kvoli 2mm pruhu nechá model na plute, aj tak by ho nekupil - prisiel tam len spekulovat (a mozno tajne dufal, ze mu to predajca po vytiahnuti "argumentov" da za polovicu). Ak uz je niekto natolko inteligentny, ze si precita nejake fora, tak je asi aj dost inteligentny, aby si zvazil tam uvedene argumenty a pre kupu sa rozhodol alebo ju zamietol. Naco by bolo dobre priist do obchodu , pomenovat negativa a zasa odist ?
A povedal by som, ze prave to, ze niekto nieco zakryva je to, co je pre vsetkych najhorsie. Vid aj nedavne "zmiznutie" relativne kritickeho clanku o rakani z web-u modely.biz (tento web poznam uz hadam aj 10 rokov a za cely ten cas je toto prvy clanok, ktory bol zmazany !!!). komu cele toto prospeje. Ved to je socializmus pred 1989 ako vysity - cenzura, neobjektivne nazory, zakryvanie skutocnosti? Čo z toho, ked sa to neuvedie v članku? OK, modely si niekto kupi, ale najneskor doma ludia zistia, co si to kupili za smejd. A tak vyrobca sice teraz par ludi "dobehol", ale to je riesenie ako v pyramidovej hre - prezijem tento mesiac a nezaujima ma co dalej. Lebo dalsi model uz modelar nekupi ked sa spalil predtym. A ked budeme zakryvat nedostatky - kto potom donuti vyrobcov vyrabat kvalitnejsie? Ved modely su sakramentsky draha zalezitost aby nato mi bolo jedno, aku (ne)kvalitu kupujem. Ked vyrobcovia budu davat doraz na kvalitu, kritika bude minimalna, alebo ziadna a predaje budu OK. A da sa to - na trhu je dost vela modelov vybornej kvality za primeranu cenu ....
A povedal by som, ze prave to, ze niekto nieco zakryva je to, co je pre vsetkych najhorsie. Vid aj nedavne "zmiznutie" relativne kritickeho clanku o rakani z web-u modely.biz (tento web poznam uz hadam aj 10 rokov a za cely ten cas je toto prvy clanok, ktory bol zmazany !!!). komu cele toto prospeje. Ved to je socializmus pred 1989 ako vysity - cenzura, neobjektivne nazory, zakryvanie skutocnosti? Čo z toho, ked sa to neuvedie v članku? OK, modely si niekto kupi, ale najneskor doma ludia zistia, co si to kupili za smejd. A tak vyrobca sice teraz par ludi "dobehol", ale to je riesenie ako v pyramidovej hre - prezijem tento mesiac a nezaujima ma co dalej. Lebo dalsi model uz modelar nekupi ked sa spalil predtym. A ked budeme zakryvat nedostatky - kto potom donuti vyrobcov vyrabat kvalitnejsie? Ved modely su sakramentsky draha zalezitost aby nato mi bolo jedno, aku (ne)kvalitu kupujem. Ked vyrobcovia budu davat doraz na kvalitu, kritika bude minimalna, alebo ziadna a predaje budu OK. A da sa to - na trhu je dost vela modelov vybornej kvality za primeranu cenu ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779051/
Mikinko
Uvedom si jednu vec, aku váhu ma kritika na takom a podobnom fore. Neraz som bol v obchode, ked nádejny kupujuci vytahoval argumenty, ktore kdesy pocul ( na vagone v TT chybaju háky na lana, ci farba blesku na jednom modeli je biela na druhom zlta cely blesk je sotva 2 mm velky!!!). Predávac dost casto ani nevie o co ide, a ak nemá argument, mozno model ostane na pulte.
Vsimni si tlacene média ako velmi sa vyhybaju kritike, alebo ako uspesne zakryvaju nedostatky modelov, kazdy taky komment skor ci neskor sa objavi aj v predajnych cislach a nakoniec aj v bilancii uspesnosti tej ktorej firmy. V kazdom pripade vsak to bude v neprospech nás vsetkych.
Uvedom si jednu vec, aku váhu ma kritika na takom a podobnom fore. Neraz som bol v obchode, ked nádejny kupujuci vytahoval argumenty, ktore kdesy pocul ( na vagone v TT chybaju háky na lana, ci farba blesku na jednom modeli je biela na druhom zlta cely blesk je sotva 2 mm velky!!!). Predávac dost casto ani nevie o co ide, a ak nemá argument, mozno model ostane na pulte.
Vsimni si tlacene média ako velmi sa vyhybaju kritike, alebo ako uspesne zakryvaju nedostatky modelov, kazdy taky komment skor ci neskor sa objavi aj v predajnych cislach a nakoniec aj v bilancii uspesnosti tej ktorej firmy. V kazdom pripade vsak to bude v neprospech nás vsetkych.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779050/
to cmelak: Urcite mas pravdu aj v tých dalsich dovodoch. Ale podla mna je stale primarne hladisko vzdy ekonomika. Ak to ma dobre predaje, tak modely budu ... a to plati aj pre vyrobcov aj pre obchodnikov (ak sa im to dobre predava, objednavaju). Na druhej strane názory modelárov - ak je model spracovaný dobre (a výrobca sa dobre zhostil svojej ulohy), potom nie je ziadny dovod na kritiku. A ruka v ruke s tym idu aj predaje .... :-)
No, a ak si aj da Roco pauzu - nejako to prezijeme. Ja verim, ze sa zasa o rok-dva-tri vrati s dalsim modelom ... a mozno to bude aj nejaky motorak, elektrika ... nechame sa prekvapit tak, ako nas pred par rokmi vyrobcovia prekvapili, ked sa pustili do nasich modelov ... :-)
No, a ak si aj da Roco pauzu - nejako to prezijeme. Ja verim, ze sa zasa o rok-dva-tri vrati s dalsim modelom ... a mozno to bude aj nejaky motorak, elektrika ... nechame sa prekvapit tak, ako nas pred par rokmi vyrobcovia prekvapili, ked sa pustili do nasich modelov ... :-)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779043/
MTB by mohol byť úspešný výrobca modelov. Robí modely čo ktoré iní nerobia. V tej vašej mierke kocúr, 181 a teraz tie novšie elektriky 363 ... V TT 141 a teraz motorák. Všetko v rôznych verziách, čiže ľudia by mohli byť spokojní. Nemuselo by to byť úplne ako Kuehn,ale aspoň trocha viac dbať na dodržanie rozmerov a niektorých detailov .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779042/
Ad groove
Urcite aj to hra rolu, ale na druhej strane ked citas statistiky zistis, ze kolko ludi a kolko vydá na rozne ine, tiez nie lacne veci (cigarety, chlast, mobilne telefony atd)......
Takze ide skorej o to kam dá spolocnost akcenty.
Urcite aj to hra rolu, ale na druhej strane ked citas statistiky zistis, ze kolko ludi a kolko vydá na rozne ine, tiez nie lacne veci (cigarety, chlast, mobilne telefony atd)......
Takze ide skorej o to kam dá spolocnost akcenty.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779037/
Mikinko
Problem je trochu inde. Ako vidime vyrobcovia modelov maju dost opiciu povahu. Ak jeden vyrobca vymysli nejaky model (CSD atd) okamzite sa objavi niekolko dalsich s tym istym alebo velmi podobnym modelom.
Ak smerodatny vyrobca opusti trh alebo redukuje zaujem o tie trhy, ostatni budu robit presne to iste. Dnes ste nespokojni, ze su niektore modely dvojmo ci trojmo, ( v TT: ROCo, MTB, KÜHN atd) v buducnosti bude len jeden - ak vobec a ani diskusia potom nebude ci model stoji 150 alebo 120€.
A ver tomu ze citaju aj kritiku - ak nie priamo vyrobcovia, tak ich obchodnici a ti predaju vase komentare - staci len s tym, ze menej objadnaju.....
Problem je trochu inde. Ako vidime vyrobcovia modelov maju dost opiciu povahu. Ak jeden vyrobca vymysli nejaky model (CSD atd) okamzite sa objavi niekolko dalsich s tym istym alebo velmi podobnym modelom.
Ak smerodatny vyrobca opusti trh alebo redukuje zaujem o tie trhy, ostatni budu robit presne to iste. Dnes ste nespokojni, ze su niektore modely dvojmo ci trojmo, ( v TT: ROCo, MTB, KÜHN atd) v buducnosti bude len jeden - ak vobec a ani diskusia potom nebude ci model stoji 150 alebo 120€.
A ver tomu ze citaju aj kritiku - ak nie priamo vyrobcovia, tak ich obchodnici a ti predaju vase komentare - staci len s tym, ze menej objadnaju.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779033/
to TT88: No, roco vypustilo hneď 4 originál ČSD modely : Sergej, Brejlovec, Bardotka a Čmeliak. Čo je veľmi slušný "nárez". Pamätám si časy, keď dlhé roky nebolo NIČ a tak je pre mňa 4 modely viac ako dosť. Žiaľ, moje obľúbené elektriky sú na tom stále dosť biedne .... :-)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779032/
to cmelak: Pochybujem, ze za týmto smerovaním sú njaké kritické príspevky modelárov. Jednak v diskusiách sú posledné modely Roco pre ČSD hodnotené viac menej kladne (myslím echt ČSD modely a nie prestreky DB, ...) a jednak je hlavným motívom asi nasýtenie trhu a čistá ekonomika. Podľa mňa si len jednoducho spočítali ekonomické ýsledky predaja a hotovo. Ak by mali dobré čísla, nemali by dôvod nevyrábať. Okuliarnik prišiel na prakticky čistú lúku, kde okrem zastaranej konštrukcie PIKO nebol prakticky žiadny továrenský model ČSD (no, teda, bol ešte Sergej :-)). Následne sa ale vypustilo množstvo ďalších modelov a prakticky je jasné, že žiadna ďalšia mašinka už nejaké extra predaje nedosiahne. To by muselo roco skúsiť iný segment - elektriky, motoráky, kde je to stále dosť bieda v podaní ČSD - ale do toho sa Rocu asi moc nechce .... (asi sa riadili množstvom objednávok na 380 ČD, kde sa ale malý záujem viac menej dal očakávať).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779031/
to samba: Len ragujem na tvoj príspevok, lebo nechcem zasa otvárať zbytočnú diskusiu o niečom, čo sme tu už mali viac krát spomínané. Skús si prosím postaviť vedľa seba Gorilu ACME a rakanu MTB. A sám si potom odpovedz, čo je hranica možností na vypracovanie modelu a čo je odfláknutá robota. A potom si obe pusti na koľajisku a porovnaj znova. Potom si zober čmeliaka Roco a kocura MTB a porovnaj znova.
Kiež by si tvoje slová o diskusii a počúvaní modelárov brali k srdcu všetci výrobcovia.
A nakoniec - určite sa neurazím - myslím si, že v modelárstve mám nejaké skúsenosti a zručnosti, ale rozhodne sa za velikána nepovažujem. Primárne sa venujem stavbe koľajiska a krajiny (a myslím, že je to robené maximálne precízne). Stavbe modelov HDV sa už dlhšie nevenujem (nejako ma to neťahá a ani nie je čas) - ale takú prácu ako MTB by som do sveta určite nepustil ... :-) A mimochodom, ak niekto sám doma postaví model v rámci svojich možností, je možná dobrá rada ale určite nie kritika. Ak to ale niekto robí ako biznis, malo by to mať určité štandardy ... A nejedná sa len o MTB - aj Roco pokašlalo okuliarnika so žltým pruhom (doslova výsmech modelárom), sergeja s čiarou ponoru, Y-ny sa podobajú skôr na nejaké PlayTime ako na model. Na druhej strane si z toho asi zobrali ponaučenie a Bardotka až na pár drobností je super, čmeliak rovnako ...
Kiež by si tvoje slová o diskusii a počúvaní modelárov brali k srdcu všetci výrobcovia.
A nakoniec - určite sa neurazím - myslím si, že v modelárstve mám nejaké skúsenosti a zručnosti, ale rozhodne sa za velikána nepovažujem. Primárne sa venujem stavbe koľajiska a krajiny (a myslím, že je to robené maximálne precízne). Stavbe modelov HDV sa už dlhšie nevenujem (nejako ma to neťahá a ani nie je čas) - ale takú prácu ako MTB by som do sveta určite nepustil ... :-) A mimochodom, ak niekto sám doma postaví model v rámci svojich možností, je možná dobrá rada ale určite nie kritika. Ak to ale niekto robí ako biznis, malo by to mať určité štandardy ... A nejedná sa len o MTB - aj Roco pokašlalo okuliarnika so žltým pruhom (doslova výsmech modelárom), sergeja s čiarou ponoru, Y-ny sa podobajú skôr na nejaké PlayTime ako na model. Na druhej strane si z toho asi zobrali ponaučenie a Bardotka až na pár drobností je super, čmeliak rovnako ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/779027/
Mikinko
Zaiste más pravdu a mozno, ze si natrafil na rakovinu terajsej spolocnosti vseobecne ( v predchadzajucom rezime sme boli od tychto faktov sikovne odizolovani - vsetko co bolo v kapitalizme bolo oficiálne zle a sucasne väcsine z nás tiekli sliny ak videl nejaky produkt spoza zeleznej opony - o com mohol len snivat).
V skutocnosti jedna obrovská reklamná masineria (propaganda) ta nahovára, ze aj "zlta alufolia z cukrikov je zlato". A co je na tom najhorsie, aj urcite politicke a financne skupiny su za tou falosnou propagandou, ktore maju eminentny záujem, aby ludia verili tym klamstvám, inak je ohrozena ich (falosna) demokrácia . Jeden velky podnikatel minulého storocia vyhlásil, ze davy treba zavádzat, aby kupovali nase produkty. Zial toho sa drzia viaceri....