750.7/753.7/755/756/757
Diskusia o motorových rušňoch radu 750.7 / 753.7 / 755 / 756 / 757, ktoré vyšli ako rekonštrukcie z "Okuliarnikov" 750/753/754.
Aktuálne nasadenie HDV
Foto:
757.002, 04.08.2012, Margecany © Marián Rajnoha
756.001 ZSSK Cargo, 12.9.2009, Kriváň © Július RAPI
matthias & dodo: no ja strojar som a ked sa dobre pamatam tak 755 ma motor 12PA4-185. a to bol/je motor aj pre kolajove vozidla. od sameho zaciatku; a okrem SR/CR behaju po kolajniciach vselikde po svete (nemecko, madarsko, mexiko, thajsko...), ci uz povodne pielsticky alebo licencne. ci vyhovuje lodiam viac, sa neda tak lahko povedat, lebo to zavisi od napr priamy pohon vrtule / prevodovka, pevna vrtula/stavitelna....
ze MM nepocuvala ludi zo zeleznice? preco by aj, pocuvali toho kto ich financoval
musi sa ale nechat, ze to je pekny stroj a keby sa na nom este popracovalo mohol by byt aj dobry a je skoda ze takto len tak hnije. zase politici doj..ali dobry napad nemam rad politiku
no a este aby ste ma mohli kamenovat: ked 755 bola novinka som chodil na strednu skolu a tam bol jeden chalanisko co sa o zeleznice dost zaujimal a tak sa dako dostal k 755 a ochotnym ludom okolo nej a tak mal na videu asi 1/2hod film. vsetky mozne aj nemozne pohlady zvonku kolomdokola, vnutri kabiny, strojovna... skratka vsetko. lenze vtedy sa mi to nezdalo nijako surne a potom skola skoncila a kontakt sa stratil a teraz by som za to video dal neviemco a zabite ma
755-ka je skutočne dizajnovo pekná. Len škoda, že to postavili na starom podvozku (753 alebo 754, neviem presne). Takisto urobili chybu, že tam dali motor Pielstick, ktorý svojou charakteristikou vyhovuje skôr lodiam. Martinská mechatronická nepočúvala pripomienky ľudí zo železníc. Možno povedať, že si to robili podľa svojho. A ako sa všeobecne hovorí, pozadie bolo politické. Možno preto to dopadlo tak, ako to dopadlo. Škoda. Tuším je momentálne dislokovaná v RD Vrútky.
S tou 755-kou je to biedne. Požadované technické skúšky nebola schopná vykonať. Vyhorel jej generátor a odtiahli ju do Zvolena na opravu. Odtiaľ ju odtiahli do Vrútok a vraj tam ju rozkradli (myslím dobré vnútornosti). Pred tromi mesiacmi boli na MDPaT policajti, ktorí to vyšetrovali a chceli o 755-ke nejaké informácie.
Celá tá sranda stála 255 melónov (len 755) a momentálne ZSSk vedie súdny spor s Martinskou Mechatronickou. Myslím si, že 755-ka slúžila len na odliatie bubáčikov zo štátneho rozpočtu. Opäť sa ktosi nabalil a my, daňoví poplatníci to zaplatíme. 772 detto, len neviem, koľko bubákov sa tu minulo. Vývoj teda bol účelový. Asi nebol záujem o to, aby to jazdilo.
Martinská Mechatronická figuruje zatiaľ v obchodnom registri SR. Kto má záujem, aktuálny výpis si môže pozrieť tu http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=1168&SID=5&P=0 a úplný tu http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=1168&SID=5&P=1.