750.7/753.7/755/756/757
Diskusia o motorových rušňoch radu 750.7 / 753.7 / 755 / 756 / 757, ktoré vyšli ako rekonštrukcie z "Okuliarnikov" 750/753/754.
Aktuálne nasadenie HDV
Foto:
757.002, 04.08.2012, Margecany © Marián Rajnoha
756.001 ZSSK Cargo, 12.9.2009, Kriváň © Július RAPI
To je svinstvo A ja že 755-ku niekedy uvidím na Detvanovi. A ŽOS Zvolen nemá záujem niečo s ňou urobiť? Keď som videl dnešné screeny, ako zapadá prachom, no proste sila. Videl som ju na spomínanej skuške do Hronskej Dúbravi v stanici Diviaky. Ozaj podarený vlak. Ťahala 742, 771, 781 + 2 nakl. vozne. Presne poradie už neviem.
rk_kn: Stotožňujem sa s Tvojím názorom. Keby som bol prinútený pod hrozbou exekúcie majetku, amputácie všetkých končatín, kastrácie a smrti vziať akúkoľvek mašinu a nabúrať v 100 km rýchlosti kamión s návesom, prepravujúcim ťažkú bojovú techniku do 40 ton, tak bezkonkurenčne volím Banglu 742. Ono, hračky skriňového typu majú síce super výhľad na trať, ale pri kolízií s ťažkotonážnym objektom z kabínky zloženej z plechov, prípadne vystužených sklolaminátom, toho veľa neostane... (Potom sa po železničnom zvršku váľajú telesné pozostatky, z ktorých 90% tvorí ex-fíra)
Kapotová skriňa zúženého profilu to istí.
Ad Tax:
Mas pravdu, na 770 / 771 je tiez vidiet prd (preto aj kedysi na nej jazdili dvaja rusnovodici). Ale na 772 je vidiet makovy prd. A tym chcem iba povedat, ze pri rekonstrukcii by mali byt problemy odstranene, nie este zhorsene. Ovela lepsim riesenim je 773 a este lepsim je 774...
ad Nick:
Kdysi jsem v oblasti ochrany duševního vlastnictví pracoval, takže: V době, kdy tyto mašiny vznikaly (na prknech nebo fyzicky) bylo možno chránit např. jejich vzhled či uspořádání jako tzv. "průmyslový vzor" podáním příslušné přihlášky na tehdy příslušném úřadě. (Nedělo se tak tedy automaticky.) Jenže v tom případě byl chráněn právě jen přihlášený vzhled (nebo uspořádání) před použitím bez svolení vlastníka práv - ne tedy zachování tohoto vzhledu! Čili v tomto směru o žádné zneužití nějakých práv k duševnímu vlastnictví jít nemůže.
nick: no ja nie som pravnik, ale v takychto veciach myslim plati nejake obdobie pocas ktoreho ma vyrobca zarucene dusevne prava. no a este treba uvazit ze v cssr sa na taketo veci velmi neprihliadalo, jedna fabrika vymyslela a vyrabala ina/-e, podla toho kde bolo treba zamestnat ludi.
a bavil som sa s iskrickom live, on zastava nazor, ze investovat miliony a nic z toho je nezmysel (s tym samozrejme suhlasim), ze staci do starej 770 dat novy motor, vsetko zreparovat, hnile plechy vymenit a mame dobru spolahlivu masinu. tu suhlasim, ale s vyhradou, ze donekonecna sa to neda. skor ci neskor musi prist nieco nove. a kto prv pride, prv melie
no ony ani nemohli byt uspesne, to zrejme nebolo cielom. ja len ze vyzeraju dobre a keby sa taka pekna kasna nahodila na dobry stroj mali by fajnu masinku. ale takto... sa tu hlavati natahuju a napchavaju a my platime sudne spory a ich uzivanie si 255mil a nic z toho...moj ty boh!
asi kupim 773 bez kasne a staru 753 a kasne zo 772 a 755 a spojim to a predam a zarobim
Dodo:
ešte ku tomu výpisu z OR SR.
Troška dôležitejšie je: http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=5317&SID=5&P=1
(tam totiž zrejme skončili tie "bubáčiky" ...) a.s. ---> s.r.o.