Bratislava hlavná stanica a jej budúcnosť...
1. staničná budova (súčasné sídlo GR Žel.polície na Šancovej ul. č. 1) bola postavená v r. 1848 ako koncová pre trať Ba - Gänserndorf - Wien (Ba - Břeclav: 110 [ZCP 126]), zakrátko po dobudovaní trate Budapest - Štúrovo - Ba (130 [ZCP 120]) bola postavená i 2. budova, používaná až do súčasnosti. 3. budova "Sklenník" bola sprevádzkovaná v r. 1988 ako prístavba 2. budovy - jej dni sú však spočítané - bude zlikvidovaná pri 2-ročnej rekonštrukcii Predstaničného námestia, kt. by sa v súčasnosti (X/2006) mala začať. V r. 1883 vzniklo spojenie do žst. Bra-Rača (120 [ZCP 125,127]), kde bolo napojené na trať do Žiliny, a poslednou zapojenou traťou je od r. 1962 trať zo žst. Ba-Nové Mesto (132 [ZCP 127]).
Zo začiatku bola v stanici vykonávaná i na-/vy-kládka nákladných vozňov (existoval tu aj "vínovod" a nákladná lanovka z "Patrónky" - továrne na náboje v rovnomennej časti mesta), postupný nárast osobnej dopravy ju však úplne vytlačil do iných staníc. Tomu súčasnému už kapacita koľajiska nepostačuje, čo sa prejavuje pri každej nepravidelnosti "dominovým efektom" v meškaní vlakov, hoci by stačilo tak málo: viac vlakov presunúť k nástupištiam žst. Ba-Nové Mesto a Ba-Petržalka, ktoré po väčšinu dňa zívajú prázdnotou. Problémy spôsobujúce (i keď už len) prechádzajúce nákladné vlaky by mal vyriešiť tunel z Lamača popod vrch Kamzík na Briežky, avšak pre jeho finančnú náročnosť je jeho skorá realizácia nepravdepodobná.
Rušňové depo ako súčasť odstavného koľajiska bolo vybudované až po likvidácii toho pôvodného, ktoré sa nachádzalo v priestore súčasných nástupíšť 3 - 5.
Ďalšie informácie: http://www.rail.sk/arp/slovakia/zst/132068.htm .
(Addams)
Samostatné diskusie o niektorých staniciach:
Bratislavský železničný uzol
Bratislava Filiálka
Bratislava - Nové Mesto
Stanica konskej železnice
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Ďalšie odkazy:
http://www.rail.sk/arp/slovakia/zst/132068.htm
http://www.iprslovakia.sk/slovak/projekty/06.html
http://js-trains.ic.cz//fotogaleria/2006/2006-06/240.030+240.127+240.136_Trnava_02062006.jpg
by sa vyuzili pre Os smer Malacky - Kuty a ludia by to mali aj zo zastavok MHD blizsie..ale asi utópia vsak?
Zastavka MHD Sokolska je schopna zvladnut potreby prepravy substratu pre hl.st., i ked je pravdou, ze pri prechadzani Prazskej ul. zo zast. MHD v smere od Dubravky, Lamaca, Kramarov je to o zivot i po prechode pre chodcov, nakolko cca 50 % aut v Ba riadia psychopati nevaziaci si zivot vlastny, nie este cudzi, co by si vyziadalo asi instalaciu semaforov.
Trolejbusy 201 a 210 budu otacat na Kramaroch pri Min.zdravotnictva. Autobusove linky na hl.st. mozu zrusit a volnymi vozidlami posilnit linky premavajce po Prazskej, samozrejme by potom museli na Sokolskej zastavovat vsetky linky, vratane 21, 25 a 63.
Ja som myslel obratisko pre náhradnú dopravu - nejaká autobusová linka X-niečo, v špičke s hustým intervalom, ktorá bude prevážať cestujúcich od/k prestupným uzlom na trolejbusy a električky...
Na komfortnejšie riešenia nebudú pravdepodobne ...
Podla MNA trolejbusy budu koncit niekde pri Racku alebo na Kramaroch, resp. Kollarovo nam.
- niekde pri Racku - nie je kde
- na Kramaroch - to iste som myslel aj ja
- na Kollarovom nam. - ako by to pomohlo v doprave na hl.st. ?
Obrázok 4 > Taxikár zmätkuje, prichádza auto, ktoré parkuje do "motoristicky nelegálneho" dvojradu
Obrázok 5 > Taxikár zmätkuje po druhý krát, autobus č. 32 nemôže prejsť, lebo pred taxíkom stojí bratislavský blbec
Obrázok 6 > Necenzúrujem ešpézetky. Nech sa spoznajú. Pozrite na nelegálny dvojstup, vedľa je parkovisko. Autá na kraji tam stoja už asi pol hodinu - nemohli dať za parkovisko smiešnych 20 korún.
Blbci
Totižto do módy nastupujú osobné autá, ktoré ja osobne neznášam, ľudia v nich sú čoraz sprostejší, o výhlášku nevzdelanejší a preto parkujú a stoja tam, kde to treba najmenej. Niektorí sú takí sprostí, že nedokážu dať za parkovisko 20,- korún - aj keď naložiť trvá 15 sekúnd a keď niekoho odprevádzam, tak idem na parkovisko. Čo je v tejto dobe prosím pekne 20 korún, ľudia rozhadzujú peniaze neviem kde všade, do mekdonaldov, fastfúdov a neviem kam ešte, no keď majú OMV, tak sa tvária ako ochudobnení chudáci.
Keby nerobili blbosti, čo robia, teda tam chcú postaviť tri výškové budovy, mohli dať namiesto (chodníky) smoly zámkovú dlažbu, nový asfalt, bufety, lavičky, zeleň a najmä dať po rukám motoristom.
Urobím menší seriál, fotil som to po príchode zmeškaného intercityčka z košíc - a nielen to, všelijakí "zboatlíci". Mám štastie, že bol piatok, všetci odchádzali domov a bolo najmä 18 hodín, ale v niektoré hodiny tam je fakt problém prejsť a motoristi sa hrajú na najdôležitejších - a že MHD je vedľajšia.
Obrázok 1 > Krátko po 18 hodine je "motoristicky nelegálne" parkovisko prázdne. Ale nie úplne
Obrázok 2 > Postupne sa to zapĺňa, istý diľino blokuje výjazd trolejbusu
Obrázok 3 > Autobus nemôže výjsť, viď predchádzajúci obrázok - blbec blokuje výjazd trolejbusu. Postupne sa to skoro plní.
Jednoznacne chyba priame spojenie medzi hl.st. a N.Mestom, pritom by stacilo malo: aby tam eliny c. 2 obojsmerne zachadzali - casova "strata" cca 3-4 min.
ukoncenie roboty az, prosim pozor, !!!!!!!!!!!!!!!!! 31.1.2007 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/B. Zdroj tabulka na stanici. Takze vidim, ze ked robia xujoviny popritom, ze to nestihnu do noveho CP.
Dnes takisto rozpalovaly akusi plachtu nad podchodove kvadre, pri travskom prechode montovali znizovaciu hranu.
foto neskor, mam novy fotak a neviem, ako natahovat foto