Priemyslové lokomotívy
Ako je o mne známe som blázon do priemyslových lokomotív... Spolu s priateľmi sa snažím dať dokopy štatistiky priemyslových lokomotív na Slovensku a v ČR. Asi pred mesiacom som sa obratil na vás s prosbou o pomoc, a to v tom, že napíšete číslo lokomotívy ktorú ste zaregistrovali v nejakom podniku. Kedže príspevky sa týkali aj iných podnikov, rozhodol som sa pre založenie tejto témy. Budem vám veľmi vďačný za akýkoľvek príspevok. Stačí ak napíšete radové označenie lokomotívy (napr. T669.0 / 770) ktorú ste videli za plotom nejakej fabriky alebo na súkromnej vlečke, alebo číslo lokomotívy, ktorá nevizerá ako traťová. Záznamy píšte v tvare ako v knihe jázd - t.j. číslo (alebo aspoň radové označenie), miesto kde ste loko videli a dátum (alebo aspoň rok). Príklad:
T448.0805 (Žel. stavby Košice), Barca, Júl 2004
alebo T211.0xxx - Levice, 2004
Za všetky príspevky predom ďakujem!!
Podradené diskusné témy
mariov8: Rado sa stalo! Okrem reflektorov je vonkajším rozdielom taktiež spomínaný červený pás, ktorý pôvodné V60 nemali.
Ak bude viac naskenovaných fotiek, rád si ich pozriem, aspoň prostredníctvom tohto fóra! Najmä tie detaily by sa zišli - nápisy a poprípade výrobný štítok. Bolo by zaujímavé zistiť, o akú LDHV60 sa jednalo!
LDH 45, sestivalec MB 836, prevodovka TH1
LDH 70, dvanactivalec MB 820, prevodovka TH2
Motory jsou pravdepodobne stavebnice (nahradni dily jsou stejne) a byly vyrabene v licenci. S ohledem na podobny vykon, skoncily v LDHV60 asi MB 820. Tedy v puvodni tovarne Maybach vyrabene motory Mercedes-Benz pro lode, tanky, generatory a lokomotivy prodane jako licence Fauru. Pak nahrazena asi cela rada modernejsimi a to je uz hodne davno. Proto pak potize s dily, Rumuni vyrabeli stary motor dokud mohli a po padu rezimu v 89 je to jasne...
V podstate je tam tedy ten Mercedes. Faur = Mercedes = MTU
Inak farba odpoveda nemeckemu vzoru, len ten pruh bol myslim takou cerveno-oranzovou, mozno skuor dohneda (nemam v tom este jasno). To PIKO stalo presne 244KCS, a to bola vtedy este vata! V60 H0 mam asi od 1994, ked to videl otec, tak sme museli do tovarne, "tu ju mas!" A ja som ziral a vytahoval fotak... Takze umbau na LDHV60 sa blizi!
Na fotke by sa mal nachádzať rušeň typu LDHV60 (neskôr 716.6), od V60 rozoznateľný napríklad typickými rumunskými reflektormi. Tieto rušne boli rekonštruované ("Nachgerustet??") z pôvodných nemeckých V60 v lokomotívke 23. Augusta v Bukurešti koncom osemdesiatych rokov minulého storočia dosadením motora Faur (nie teda MTU, aj keď neskoršie dosadenie motora MTU nemožno vylúčiť). V bývalom Československu ich však bolo iba zopár kusov. O tom v JIP Vetrni som nevedel...
V každom prípade, zverejnené fotky majú veľkú historickú a dokumentačnú hodnotu!
Zajimalo by mne, co se skryvalo pod ceduli: "Nachgerustet in Romania"? Vetsi oprava v Rumunsku? Pry tam byl motor Mercedes (MTU?) tvrdil manik. Puvodne tam soudruzi od pana Beimlera montovali nejake to KVD... Jeste si matne vybavuji prupovidku, ze motor se zvenci musel natemperovat na 40stC a teprve pak se smel spoustet.
Bohuzel to jsem jeste asi nemel Prakticu (natoz Fuji 9Mpx ), foceno asi jeste fotoaparatem Smena 8M na cernobily film, omlouvam se za kvalitu!
http://www.youtube.com/watch?v=sWwCFnUjHhw
Červenú T 334.0652 videl aj kamarát v júni 2002 v teplanskom depe v rozobratom stave, asi sa tam aj likvidovala.
Tu http://zeleznice.biz/ som si nasiel nejake videa, ta LDH125 ma celkom dobry "sound"...