Osobné vozne
Čaute čitatelia a hlavne prispievatelia.
O kultúre cestovania vo vlakoch sa toho popísalo a podebatovalo dosť. Sťažnosti, resp. pripomienky však nenavrhovali prípadné riešenia. Skúste sa podeliť s ostatnými so svojimi skúsenosťami a hlavne s Vaším subjektívnym riešením. Snáď aj Vaša pripomienka prispeje k lepšiemu.
P.S.: Som večný optimista. Veď "Ak Boh dá, aj motyka vystrelí" !?
Podradené diskusné témy
m@jo teda ja cestujem v Bdtmee casto, ale to co si napisal som nezazil pekne davno, jedine vonkajsie grafity, minule som tak pozeral vozen zvonku cely od grafity a lak nemal ani mesiac, najhorsie ze aj ked sa grafity odstrania je to este horsie (vyblednutie farby, postriekany ram okna, poleptane sklo). Nie kazde ceske B je humanizovane a aj tie co su nie su vyhra....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/587896/
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=230245&kat=3&najdi=587825&n#587825
Keby len Béčka. Môžme porovnať napríklad aj také Bymee-čka. Naše slovenské sú ako ogrcané. Pografitované, potrhané sedačky a opierky, obklady stien už málokde pôvodné a aj tie nové už riadne zničené. České som nedávno videl také, ako keby došlo práve z fabriky.
To asi dačo vypovedá aj o kultúre národa...
Keby len Béčka. Môžme porovnať napríklad aj také Bymee-čka. Naše slovenské sú ako ogrcané. Pografitované, potrhané sedačky a opierky, obklady stien už málokde pôvodné a aj tie nové už riadne zničené. České som nedávno videl také, ako keby došlo práve z fabriky.
To asi dačo vypovedá aj o kultúre národa...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/587884/
362.001 : Podľa Tvojich príspevkov z fóra SA vidím, že si vášnivý zástanca českých B-éčiek Samozrejme Ti Tvoj názor neberiem, no mne tie Tvoje príspevky pripadajú ako učebnicový príklad toho, aké ťažké je vyhovieť slovenskému človeku. Fakt si nechcem ani predstaviť, ako by vyzerali príspevky, keby to bolo naopak. Žeby u nás jazdili nejaké hum. vozne "B" a ČD jazdili s "eerkami"...
Inak Ty si tie naše vozne vykreslil tak katastroficky, že keby som nikdy vlakom necestoval, tak by ma po prečítaní Tvojich príspevkov nedostali do vlaku ani "párom volov". No ja cestujem a viem, že to až tak strašné nie je. Tým nechcem tvrdiť, že som nikdy vo vozni nevidel odtrhnutú podrúčku, počarbané steny, či gumenú náhradu vodovodnej trubky. Vtedy som nahnevaný hneď dvakrát: Prvýkrát na tých hlupákov čo takto poškodzujú interiér vozňov a potom na tzv. "tiežúdržbu" v podaní Carga. Tiež som to tu nie raz kritizoval a som presvedčený, že keď sa nájdu peniaze na MOV a NOV, tak by sa mali nájsť peniaze aj na poriadnu údržbu.
Ešte k tým B-éčkam: Môj názor je, keďže sa píše rok 2011, tak si myslím, že ich miesto malo byť niekde v kovošrote a nie v prevádzke ZSSK a ČD. No pre ZSSK je aké-také ospravedlnenie fakt, že už do nich "nevráža" peniaze a snaží sa ich postupne nahrádzať MOV, či NOV. No ČD ich humanizáciou vytvárajú dojem, že sa s nimi tak ľahko rozlúčiť nemienia. A to podľa môjho názoru v poriadku nie je.
Ešte taká poznámka: Cestoval som už viackrát rôznymi vozňami ČD, vrátane Tebou ospevovaných B-éčiek, no nemal som vždy pocit, že je to všetko tak perfektné, ako si to opísal Ty vo svojich príspevkoch...
Inak Ty si tie naše vozne vykreslil tak katastroficky, že keby som nikdy vlakom necestoval, tak by ma po prečítaní Tvojich príspevkov nedostali do vlaku ani "párom volov". No ja cestujem a viem, že to až tak strašné nie je. Tým nechcem tvrdiť, že som nikdy vo vozni nevidel odtrhnutú podrúčku, počarbané steny, či gumenú náhradu vodovodnej trubky. Vtedy som nahnevaný hneď dvakrát: Prvýkrát na tých hlupákov čo takto poškodzujú interiér vozňov a potom na tzv. "tiežúdržbu" v podaní Carga. Tiež som to tu nie raz kritizoval a som presvedčený, že keď sa nájdu peniaze na MOV a NOV, tak by sa mali nájsť peniaze aj na poriadnu údržbu.
Ešte k tým B-éčkam: Môj názor je, keďže sa píše rok 2011, tak si myslím, že ich miesto malo byť niekde v kovošrote a nie v prevádzke ZSSK a ČD. No pre ZSSK je aké-také ospravedlnenie fakt, že už do nich "nevráža" peniaze a snaží sa ich postupne nahrádzať MOV, či NOV. No ČD ich humanizáciou vytvárajú dojem, že sa s nimi tak ľahko rozlúčiť nemienia. A to podľa môjho názoru v poriadku nie je.
Ešte taká poznámka: Cestoval som už viackrát rôznymi vozňami ČD, vrátane Tebou ospevovaných B-éčiek, no nemal som vždy pocit, že je to všetko tak perfektné, ako si to opísal Ty vo svojich príspevkoch...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/587870/
Včerajší obeh 838/875, t.j. dnešný 872/839 takmer podľa radenia: Ameer+BDs+Bgee+3xBpeer (z toho jeden s reklamou Kúpele Lúčky)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/587763/
prezident lenže u bee60 si vieš otovriť okno
Netvrdím opak ...
Netvrdím opak ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/587616/
len bude sranda ked bude veľa meškať 5539 ako to spravia, a čo som bol v pd tam posunovač a ani majster od 721 nevedeli čo majú robiťs tou súpravou a že kde zoženú vozne na poobede
Tak posunovač v žst. PD už neexistuje a nie som si vedomý toho, žeby sme nevedeli čo robiť so súpravami...
Tak posunovač v žst. PD už neexistuje a nie som si vedomý toho, žeby sme nevedeli čo robiť so súpravami...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/587614/
...síce to nešlo presne podľa radenia...
Nikis182: Nebuď "puntičkár" Rozdiel medzi Bdteer a Bdgteer je minimálny. Dôležité je, že už aspoň v nedeľu majú cestujúci aj na Hornej Nitre možnosť odviezť sa modernými, slušnými vozňami. Aj keď vozne Bee 60 tiež nie sú najhoršie, no hlavne v letnom období vadí absentujúca klimatizácia.
Myslím si, že nedeľné radenie R 720 sa ZSSK "podarilo" Napriek zníženej záťaži, čo je určite pozitívum (sedem vozňov oproti pôvodným ôsmim), neutrpela obsaditeľnosť. Práve naopak, mierne sa zvýšila (ak som dobre rátal pôvodná 514 miest vs. 591 miest). Takže za toto dávam palec hore . Len škoda, že takéto (resp. podobné) radenie nie je celý týždeň, snáď v budúcnosti...
887:
len treba zistiť ako sú doavžané do prieivdze vozne na rýchlik 720
Do PD prišli vozne na R 720 vlakom 5539...
Nikis182: Nebuď "puntičkár" Rozdiel medzi Bdteer a Bdgteer je minimálny. Dôležité je, že už aspoň v nedeľu majú cestujúci aj na Hornej Nitre možnosť odviezť sa modernými, slušnými vozňami. Aj keď vozne Bee 60 tiež nie sú najhoršie, no hlavne v letnom období vadí absentujúca klimatizácia.
Myslím si, že nedeľné radenie R 720 sa ZSSK "podarilo" Napriek zníženej záťaži, čo je určite pozitívum (sedem vozňov oproti pôvodným ôsmim), neutrpela obsaditeľnosť. Práve naopak, mierne sa zvýšila (ak som dobre rátal pôvodná 514 miest vs. 591 miest). Takže za toto dávam palec hore . Len škoda, že takéto (resp. podobné) radenie nie je celý týždeň, snáď v budúcnosti...
887:
len treba zistiť ako sú doavžané do prieivdze vozne na rýchlik 720
Do PD prišli vozne na R 720 vlakom 5539...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/587611/
Fakt je, že české Bymee-čka sú poväčšine ako nové. Spravidla všade pôvodný bautzeňácky umakartový obklad, v našich jeden diel béžový, druhý hnedý...
V českých linoleum temer všade pôvodné tmavohnedé, poťahy sedadiel často ešte pôvodné. Ja neviem, či v našich cestujú slony...
To isté spomenuté B-čka. Neviem, či niekto sleduje tieto umakarty, linoleá.. Ako prvé sa opotrebuváva v predstavkoch, potom na chodbičke v okolí krajných kupé, napokon v oddieloch. Vidno to pekne na postupe rozšírovania červených záplat.
Ja nepochopím, fakt nepochopím, ako je možné, že všetkých českých je ešte aj to linoleum zachovalé hnedé bautzeňácke v oddieloch a neraz aj v chodbičkách a v našich B RIC už asi pred 5 rokmi prekryli podlahu všade červeným a to je neraz už zdretejšie ako to pôvodné. Opakujem, sú to rovnako staré vozne. Stačí si všimnúť.
Umakarty? Prvé ich šľaktriafa pri oknách, keďže tam dobrodinci vylámujú záclonové držiačiky. Si skúsme pozrieť, koľko dosák rôznych vzorov je na českých a koľko na naších. Nekumentuje najrôznejšie spevnenia a "záplaty" dier v umakarte.
O koženke som sa už zmienil. O percentuálnom výskyte ďalších detailov, ako pôvodné odpadkové koše, zrkadlá s emblémom ČSD a podobne v českých versus slovenských vozňoch je škoda pokračovať. A vonkoncom o inventáre WC.
Fakt by som rád poznal náklady na údržbu u nás a náklady v ČR.
Zhrniem,
mne nevadí ani tak STARÝ, ZACHOVALÝ vozeň ako NOVÝ ZDEVASTOVANÝ. A v tomto pohľade ťaháme za kratší koniec my.
Veru, ZSSK udržiavanie kultúry súprav nezávidím, lebo u nás sa vozia vo vlakoch asi opice križené so slonmi.