Stavba a úpravy modelových vozů a jiných nehnaných vozidel
Ozval se modelář, že mu tady chybí téma zabývající se jinými než hnanými vozidly. Jistě, železniční modeláři staví nebo upravují tovární výrobky z oboru železničních vozů osobních, přípojných, nákladních, ale také třeba dalších železničních vozidel bez vlastního pohonu.
Strojárne Ferret
Ahoj dnes na napadlo, že skúsim ešte tie cibulky streknúť pololeskom. K tej žltej revell farbe no vôbec nechcela kryť a nešla mi ani poriadne namiešať. Ale čítal som v jednej knihe venovanej airbrushingu, že žlté a červené odtiene sú problémom. Inak ostatné farby revell sú takto dobré. Len ešte dodám, že aj mierka HO je na štetec a veľké plochy problém. Myslím čmuhy stekance, je to tam vidieť. Ten raj nehodnotím ako podarený projekt.
Ahoj dnes na napadlo, že skúsim ešte tie cibulky streknúť pololeskom. K tej žltej revell farbe no vôbec nechcela kryť a nešla mi ani poriadne namiešať. Ale čítal som v jednej knihe venovanej airbrushingu, že žlté a červené odtiene sú problémom. Inak ostatné farby revell sú takto dobré. Len ešte dodám, že aj mierka HO je na štetec a veľké plochy problém. Myslím čmuhy stekance, je to tam vidieť. Ten raj nehodnotím ako podarený projekt.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910138/
Podľa mňa ten vagón nevyzerá zle, nemodeloval si ho nový ale v zastaralom stave, myslím že v takom prípade sa nejaký o trošičku iný odtieň žltej dá odpustiť. :D Inak spomínaš problémy so žltou, čo presne nešlo podľa predstáv? Mám Revell 12 na jedno prefarbenie, aby som vedel na čo sa pripraviť. :D
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910137/
Vozne ''raj''
Pri listovaní katalógu firmy roco na rok 22 padla družná debata na tému vagóny raj. Môj kolega utieral slinky, že koncom roka vydá táto firma sadu vagónov raj o 3 kusoch za cca 200e,že kvalita bude neskutočne vysoká atď. Ja som oponoval, že rajky už máme za cca 40e ks od firmy bramos. Ano je pravda, že skorej Dunaj potečie opačne než sa človek po nejakú dostane, ale to není dôležité teraz. Kolega bol asi nie naklonený k výrobkom tejto firmy, lebo oponoval, že vyhotovenie je hračkárske, jazdné vlastnosti katastrofa, údajne vypadávajú na výhybkach(neviem posúdiť nemám kolajisko). Takže doma som si jednu čo vlastním zobral do parády. Prvé čo mi padlo do oka boli cibuľky. Ano tá fuga uprostred tam nemá čo robiť, farba cibuliek nesedí, možno to moje oko nerozozná, ale citrón žltá asi ani(pri prerábke som ale pochopil, že žltá je ozaj sviňa farba) nezodpovedá. No poďme skokom k mojej práci. Dopadlo to ako dopadlo, spokojný som není. Fugy na cibuláku som zatmelil, vybrúsil, snažil som sa naznačiť lemy v spodnej a vrchnej časti. A potom prišlo farbenie. Použil som nástrek základnej farby zo spreja a pak to buchlo. 1 náter žltej revell 15 syntetiky nič, 2 náter nič. Sprej revell nič. Tak som zaútočil technikou tupovania, farba kryla.. Hurá.. No hurá, výsledok dopadol, celé zle. Cibuľky sú ako keby odliate z panciera, čo teda nezodpovedá, lebo pri pohľade na skutočnosť sú hladké a lesklé. Viem teda do budúcnosti, kde sa stala chyba. (matný lak, kilo farby) Vagón som ešte dovážil a čakám na lepty. Tam zatiaľ končím, patinu a ďalšie postupy popíšem nabudúce. Smejte sa mi, s chuťou do mňa :-) :-)
Pri listovaní katalógu firmy roco na rok 22 padla družná debata na tému vagóny raj. Môj kolega utieral slinky, že koncom roka vydá táto firma sadu vagónov raj o 3 kusoch za cca 200e,že kvalita bude neskutočne vysoká atď. Ja som oponoval, že rajky už máme za cca 40e ks od firmy bramos. Ano je pravda, že skorej Dunaj potečie opačne než sa človek po nejakú dostane, ale to není dôležité teraz. Kolega bol asi nie naklonený k výrobkom tejto firmy, lebo oponoval, že vyhotovenie je hračkárske, jazdné vlastnosti katastrofa, údajne vypadávajú na výhybkach(neviem posúdiť nemám kolajisko). Takže doma som si jednu čo vlastním zobral do parády. Prvé čo mi padlo do oka boli cibuľky. Ano tá fuga uprostred tam nemá čo robiť, farba cibuliek nesedí, možno to moje oko nerozozná, ale citrón žltá asi ani(pri prerábke som ale pochopil, že žltá je ozaj sviňa farba) nezodpovedá. No poďme skokom k mojej práci. Dopadlo to ako dopadlo, spokojný som není. Fugy na cibuláku som zatmelil, vybrúsil, snažil som sa naznačiť lemy v spodnej a vrchnej časti. A potom prišlo farbenie. Použil som nástrek základnej farby zo spreja a pak to buchlo. 1 náter žltej revell 15 syntetiky nič, 2 náter nič. Sprej revell nič. Tak som zaútočil technikou tupovania, farba kryla.. Hurá.. No hurá, výsledok dopadol, celé zle. Cibuľky sú ako keby odliate z panciera, čo teda nezodpovedá, lebo pri pohľade na skutočnosť sú hladké a lesklé. Viem teda do budúcnosti, kde sa stala chyba. (matný lak, kilo farby) Vagón som ešte dovážil a čakám na lepty. Tam zatiaľ končím, patinu a ďalšie postupy popíšem nabudúce. Smejte sa mi, s chuťou do mňa :-) :-)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910127/
Dobrý večer milí priatelia, keďže ma kvárí istá zlomyseľná choroba, rozhodol som sa krátiť si voľno stavbou modelu. Rozhodnutie padlo na vagón Gbgkks od ES pečky. Nebudem sa tu o nej bližšie rozpisovať. Stavebnica má svoj vek a je popísaná na iných fórach. Ja však priblížim svoj nápad. Chcel som model posadiť na továrenský pojazd nejakého iného modelu NDR z čias minulých, proporcie by odpovedali tak hurá na to. No hneď nastal problém keď som chcel čelo vagóna jemne upraviť skalpelom,odliatok sa okamžite rozletel na 4 kusky a bolo po srande. Takže čela sú z pôvodného vagóna, bočnice a strecha pečky. Model sa mi osobne nepozdáva, u tt verzie som videl strechu, ktorá nepresahuje cez obrys. Myslím ale, žeby mala. Čaká ma nástrek tak som veľmi zvedavý. Model je doplnený drátikmi a leptami o hektora. Záverom by som dodal, že kto chce nech vyskúša, ale určite zdôrazním,že traba mať slušne vybavenú dielňu. (ja nemám) hodne zdaru a zábavy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/909942/
Blížime sa do finále, už len obtisky, podvozok. Stavba bola trápenie, ale užil som si, zničil jednu sadu leptov a aj tak som není spokojený s tým zábradlím. Hodnotenie na záver :p pomer cena, materiál, práca sa to moc neoplatí, na 2 stranu model ponúka veľa možností na vylepšenie a ide hlavne o zábavu a to je najdôležitejšie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/909783/
Ahojte, asi pred mesiacom, možno 2 som uvidel v jednom obchode stavebnicu od firmy Bramos vagónu ''sas'' ako fanúšik tohoto typu som zakúpil hneď 2kusy(nutno podotknúť, že jeden je v koši). Tento článok môže byť krátka recenzia, no každopádne je to výzva. Návod je dosť neprehľadný, diely nepasujú, čiže brúsenie a tmel bude veľký kamarát. Azda najväčším problémom bolo napasovať vaňu na podvozok. Treba použiť lepidlo, ktoré naozaj plast naleptá a tlačiť, myslím že mne sa to podarilo celkom na náhodu a po zaschnutí som zistil, že je aj tak vagón vyosený do jednej strany.Videl som stavebnice u niektorých kolegov a mali tam dosť veľké fugy hlavne na čelných podperách vane. A to je ďalší veľký problém, že diely plus mínus lietajú o 1 až 2mm. Ďalšia chuťovka bola inštalácia drátovodu tiahla na výsypkách. Tu doporučujem použiť ''korálkový efek'' najskôr navliecť príslušné lepty na dráty a až potom lepiť. To by bolo zatiaľ všetko. A veľké doporučenie na záver, určite treba mať po ruke fotky a mne pomohlo to, že mám aj jednu sasku od ČS train ako vzor. Čiže je na zváženie každého, či sa chce naozaj poprať so stavebnicou a podporiť firmu, alebo v tej istej cene zakúpiť už hotový 3D výtlačok. Ja do budúcnosti plánujem obe možnosti, aby som vedel porovnať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/909716/
Ahoj ako som povedal syntetické farby revell, humbrol ano. Akryl nie. Alebo krajné riešenie je, kúp vo farby laky sprej (10e)alebo si objednaj z netu ak to nechceš mať vyčačkané strekni to jednou farbou a hotovo. Tieto spreje držia na hocičom, to mám overené.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/909714/
Jejdany, ďakujem, ale ako som povedal, zatiaľ som není moc spokojný a som tiež ťažký amatér a okukávač takže vytaj v klube:-) budúci týždeň ho snáď dokončím, uvidíme či to lepty vytunia.