Burza VLAKY.NET - skúsenosti a postrehy
V poslednej dobe sa množia negatívne skúsenosti predávajúcich, ale i kupujúcich v burze VLAKYNET. Táto diskusná téma má jednak slúžiť na zlepšenie burzy VLAKYNET ako aj na prezentáciu Vašich poznatkov a skúseností, s cieľom vystríhať pred neserióznymi praktikami niektorých jednotlivcov. Samotnú burzu preto prenechajme predaju, kúpe, výmenám a službám.
Nemôžem neragovať, hoci mne asi najviac by prospelo túto burzu zrušiť. Ale chcem zdôrazniť, že táto burza je dobrá a väčšinou tu inzerujú slušní modelári (naozaj modelári) a niekdy sa tu objaví aj pekný kúsok do zbierky, alebo na koľajisko, alebo len tak na potešenie našich detí, aby nám neliezli do našich "dospeláckych" modelov. Keďže sa bazárovému predaju venujem už profesionálne, viem to posúdiť, že táto burza mám dobrú úroveň a vďaka práci (po práci) adminov za posledné roky nabrala burza správny smer. Samozrejme sa ešte stále objaví niečo s čím nie každý súhlasí, ale to bude stále, aj keby boli zriadené pravidlá (ktoré tu už boli). Ale naozaj tomuto neduhu môže zabrániť spolupráca nás všetkých, ktorí burzu sledujeme, alebo pravidelne nakupujeme. Tak ako píše Shalomek, pripomienky, ktoré boli vznesené aj boli prešetrené, alebo boli dotyční upozornení a to prispelo k lepšej kultúre na tejto burze. Ale to všetko tu už bolo viac krát spomenuté. Takže ak by niekoho zaujímal aj môj názor na tunajšiu burzu, tak som za to aby sa burza nezrušila !!! Veľa modelárom (vrátane mňa) už táto burza dobre pomohla a preto ešte raz, netreba zrušiť burzu, hoci nie je nosným pilierom tohoto portálu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755288/
Skoda by bolo burzu zrusit.Ja pravidelne si ju prezeram aj ked prave nic nechcem kupit,skor by mohol administrator zverejnit kodex pravidiel burzy.Sice nepoctivych inzerantov to neodradi,lebo ty si stale najdu cestu ako.....Tusim do 266.-Eura je to len priestupok,takze podvodnik s tym kalkuluje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755268/
Komu sa burza nepáči nech ide do . Ja som nadmieru spokojný. Ak sa niekto nechá oklamať, tak je to len jeho chyba, pretože si s predávajúcim neodkomunikoval to čo mal, prípadne si nevyžiadal dodatočné info/foto atd. A ak má problém predávajúci na nejaký dotaz odpovedať, tak to radšej neriešim.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755263/
Já bych si dovolil připomenout několik věcí:
1. Burza je taková, jací jsou prodávající. Pokud se mezi vámi - nimi (pokud by se někdo chtěl cítit dotčený, že jej obviňuji), najdou podvodníci a spekulanti, je taková i burza. Pokud na ně upozorníte, můžeme to nějak řešit. Ať už výzvou k vysvětlení, nebo mazáním podvodného inzerátu. Ale pardon, nechtějte pro mě, abych lustroval každý inzerát a pátral po serióznosti sám. Jak máme upozornit na podvod? Na základě čeho? Vlastního šetření? Je to na vás, abychom eliminovali spekulanty - ostatně, několikrát jsme to už v minulosti dělali.
2. Jak napsal Igi, burza není nosnou částí webu, je doplňkem, službou pro vás.
3. speciálně pro Presporaka: Redakce to dělá dobrovolně, po práci a zadarmo. Nejsme aukční portál, kde se za inzerci platí.
4. Obchod uzavřený na burze je vždy jen věcí prodávajícího a kupujícího. Vlaky.net nehrají roli zprostředkovatele. Nenesou a ani nemohou nést za obchod odpovědnost.
5. Pokud dá někdo podnět, a nedoloží jej důkazem svého tvrzení, je to jen jeho názor a pane Presporak, do doložení důkazem má blíže k pomluvě než podnětu pro prověření podvodu, to pokud se chcete vypravit do světa zákonů.
6. Cena jako podmínka inzerce už tu byla. Já jsem to podporoval, ale po volání na zrušení této podmínka, už není vyžadovaná.
Vyhověli jsme vždy všem oprávněným připomínkám. Několik prodejců mělo či dodnes má znemožněný přístup k inzerování na vlaky.net, protože jste nám poskytli dostatek argumentů k tomu, aby s tak stalo. Upozornili jste nás, že vám vadí staré inzeráty. 2 400 jsme jich, pěkně jeden po druhém vymazali. Bylo to několik hodin práce. Na úkor vlastních rodin a zadarmo, protože jsme vám chtěli vyhovět.
Protože nejsme jasnovidci, a nepoznáme ihned, kdo přichází se slušnou nabídkou a kdo je spekulant, je jen několik možností, jak z toho.
- Můžete nám pomoci a upozornit na špatného prodejce. Ať již tady ve fóru nebo v poště. Potřebujeme ale nějaký důkaz, třeba konverzaci s podvodníkem, která vaše slova potvrdí. Potom nemáme problém zakročit.
- Můžete o nás tvrdit to, co napsal Presporak. Uleví se vám, ale ničemu to nepomůže.
- Můžeme burzu zrušit.
Závěrem jenom připomínka: Ať se snažíš jak chceš, podvodník je vždy krok před tebou .... Na to musí pamatovat každý.
1. Burza je taková, jací jsou prodávající. Pokud se mezi vámi - nimi (pokud by se někdo chtěl cítit dotčený, že jej obviňuji), najdou podvodníci a spekulanti, je taková i burza. Pokud na ně upozorníte, můžeme to nějak řešit. Ať už výzvou k vysvětlení, nebo mazáním podvodného inzerátu. Ale pardon, nechtějte pro mě, abych lustroval každý inzerát a pátral po serióznosti sám. Jak máme upozornit na podvod? Na základě čeho? Vlastního šetření? Je to na vás, abychom eliminovali spekulanty - ostatně, několikrát jsme to už v minulosti dělali.
2. Jak napsal Igi, burza není nosnou částí webu, je doplňkem, službou pro vás.
3. speciálně pro Presporaka: Redakce to dělá dobrovolně, po práci a zadarmo. Nejsme aukční portál, kde se za inzerci platí.
4. Obchod uzavřený na burze je vždy jen věcí prodávajícího a kupujícího. Vlaky.net nehrají roli zprostředkovatele. Nenesou a ani nemohou nést za obchod odpovědnost.
5. Pokud dá někdo podnět, a nedoloží jej důkazem svého tvrzení, je to jen jeho názor a pane Presporak, do doložení důkazem má blíže k pomluvě než podnětu pro prověření podvodu, to pokud se chcete vypravit do světa zákonů.
6. Cena jako podmínka inzerce už tu byla. Já jsem to podporoval, ale po volání na zrušení této podmínka, už není vyžadovaná.
Vyhověli jsme vždy všem oprávněným připomínkám. Několik prodejců mělo či dodnes má znemožněný přístup k inzerování na vlaky.net, protože jste nám poskytli dostatek argumentů k tomu, aby s tak stalo. Upozornili jste nás, že vám vadí staré inzeráty. 2 400 jsme jich, pěkně jeden po druhém vymazali. Bylo to několik hodin práce. Na úkor vlastních rodin a zadarmo, protože jsme vám chtěli vyhovět.
Protože nejsme jasnovidci, a nepoznáme ihned, kdo přichází se slušnou nabídkou a kdo je spekulant, je jen několik možností, jak z toho.
- Můžete nám pomoci a upozornit na špatného prodejce. Ať již tady ve fóru nebo v poště. Potřebujeme ale nějaký důkaz, třeba konverzaci s podvodníkem, která vaše slova potvrdí. Potom nemáme problém zakročit.
- Můžete o nás tvrdit to, co napsal Presporak. Uleví se vám, ale ničemu to nepomůže.
- Můžeme burzu zrušit.
Závěrem jenom připomínka: Ať se snažíš jak chceš, podvodník je vždy krok před tebou .... Na to musí pamatovat každý.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755260/
Pan presporak: Precitajte si prosim este raz a pozorne moj prispevok, a kludne aj xy prispevkov, ktore sa tu prejednavaju a hlavne o com sa tu bavime. Verim, ze viete identifikovat rozdiel medzi podvodnikom a niekym, ktory ma svoje dovody na nereagovanie, predaj inemu, ... (dovody rodinne, eticke, ....). Ale kludne dajte trestne oznamenie na policii ked Vam niekto nepreda vagon, ktory vam slubil len preto, lebo ho predal inemu za vyssiu cenu. A potom ma prosim informujte ako dopadlo sudne pojednavanie.
Preto este raz - ak mate dokazy a jedna sa podvodnika, nahlaste to redakcii aj s dokazmi a hotovo. A kludne to tu dajte aj do fora. Ale ak mate zaujem tu riesit nejake eticke otazky o charaktere predavajuceho (co je cisto subjektivny pohlad a casto krat stazujuci sa zamlci par faktov) a lamentovat tu nad tym, ze preco vagon nepredal vam ale niekomu inemu .... to je trochu mimo misu ..... A spekulovanie ... sorry, ale ak predavam 10 modelov, niekomu jeden slubim a potom sa mi ozve niekto iny, ze zoberie vsetko - nie je o com. Tomu co som slubil jeden napisem, ze sorry, ale je pre mna vyhodnejsie to predat vsetko naraz - alebo mi snad ten dotycny vykryje stratu z toho, ze potom nepredam vsetky modely co som chcel ? To je proste biznis a tak to je uz desiatky rokov. Funguje to tak na akejkolvek burze (nielen vlaky net), dokonca to takto fungovalo este za cias inzeratov v casopise modelar .... mne sa to stalo neraz aj ako kupujucemu, a nic som neriesil - proste to chapem a hotovo ...
P.S: Moj posledny prispevok k tejto teme, lebo to nikam nevedie a niekto bude mat stale dojem, ze sa mu tu ublizuje ....
Preto este raz - ak mate dokazy a jedna sa podvodnika, nahlaste to redakcii aj s dokazmi a hotovo. A kludne to tu dajte aj do fora. Ale ak mate zaujem tu riesit nejake eticke otazky o charaktere predavajuceho (co je cisto subjektivny pohlad a casto krat stazujuci sa zamlci par faktov) a lamentovat tu nad tym, ze preco vagon nepredal vam ale niekomu inemu .... to je trochu mimo misu ..... A spekulovanie ... sorry, ale ak predavam 10 modelov, niekomu jeden slubim a potom sa mi ozve niekto iny, ze zoberie vsetko - nie je o com. Tomu co som slubil jeden napisem, ze sorry, ale je pre mna vyhodnejsie to predat vsetko naraz - alebo mi snad ten dotycny vykryje stratu z toho, ze potom nepredam vsetky modely co som chcel ? To je proste biznis a tak to je uz desiatky rokov. Funguje to tak na akejkolvek burze (nielen vlaky net), dokonca to takto fungovalo este za cias inzeratov v casopise modelar .... mne sa to stalo neraz aj ako kupujucemu, a nic som neriesil - proste to chapem a hotovo ...
P.S: Moj posledny prispevok k tejto teme, lebo to nikam nevedie a niekto bude mat stale dojem, ze sa mu tu ublizuje ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755253/
Ja len doplním, že burza VLAKY.NET je len doplnok. Nie hlavné zameranie tohto portálu. Takže možno bude naozaj lepšie, keď sa zruší a bude tu pokoj. No a potom si môžete inzerovať a sťažovať sa inde.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755250/
Nedalo mi to, ale nakoniec zareagujem. Obávam sa, že burza na tejto stránke stojí za dve veci a poviem aj prečo. Po prvé neexistuje admin, ktorý by upozorňoval na porušovanie pravidiel a po druhé dáva priestor pre činnosť podvodníkov a iných ktorí zneužívaj modelársku verejnosť vo svoj prospech. Teda špekulácie a iné nefér pravidlá. Je alibistické tvrdiť pán Mikinko, že si ich netreba všímať a reagovať na nich. Tak sa pýtam, nie je to podnet na zamyslenie a takýchto upozorňovať na určité pravidlá? Toto je registrovaná stránka a zbavovať sa takto zodpovednosti je obzvlášť nezodpovedné, stačí si pozrieť iné stránky, kde funguje aj nahlásanie podvodu, podozrení a dokonca nie raz sa spolupracovalo s orgánmi činnými v trestnom konaní. Akonáhle tu dávajú záujemcovia podnety, tak to treba riešiť, alebo celú burzu zrušiť a nasmerovať ja tam, kde si aj s takýmito špekulantmi spravia poriadok raz dva tri. Vlaky net nie je jediná stránka a treba sa pozrieť aj inde, ako to tam funguje a diskutuje sa a koná sa. Mali by sme držať ako modelári spolu a bojovať proti každému, ktorý nás chce oklamať, nejedná čestne a špekuluje. ďalším faktom je skutočnosť, že ak sa niekto cíti byť dotknutý, treba to riešiť, to znamená, predávajúceho upozorniť na fakt, čo sa deje a upozorniť ho na to, že takto sa nemá jednať so záujemcami a pri ďalšom priestupku sa dostane na black list. Alebo sme tu všetci taký, že dávame hlavu do piesku? Prosím Vás, habím sa a veľmi. A Vy pán Shalomek, Vy by ste to mali vedieť najlepšie ako člen redakcie, že takét drobnosti odrádzajú ďalších od návštev tejto stránky a potom tu ostane len pár skalných, ktorý sa časom vyčlenia zo skutočnej modelárskej komunity svojím postojom, názormi a správaním.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755249/
Ja som rad ze tu burza je,nie preto ze co to obcas predam alebo kupim a preto by bola skoda ju zrusit.No tiez ma zaraza fakt,ze pred istym casom,tu bolo pisane ze inzeraty bez uvedenej ceny nebudu uverejnene.No neustale sa tu objavuju inzeraty typu cena dohodou atd...,.Prosim objasnite mi teda,ako to je.Navrhujem zaviest povinne okienko pri zadavani inzeratu s cennou a bude myslim menej problemov
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755244/
to shalomek: Na tvojom mieste by som na tieto plky vobec nereagoval. Robis si svoju pracu, podla mna dobre, venujes tomu svoj cas. Reagoval by som len v tom pripade, ze dotycny stazujuci sa predlozi padne dokazy, fakty o poruseni pravidiel burzy. A nie to, ze niekto sa citi urazeny spravanim predavajuceho a tak to tu musi rozmazavat na 10-tich stranach ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755235/
Ja sa Vam cudujem, ze Vas to bavi riesit taketo malichernosti. Riesit to, preco niekto nepredal, a potom modely opat dal na burzu, preco sa niekto neozval, alebo predal inemu. Ak sa Vam nepaci, tak fakt chodte inzerovat inde, lebo toto uz presahuje vsetky moznosti kontroly a spravy inzeratov. Ja mam napriklad tiez zoznam ludi, na ktorych uz ani nereagujem (stacilo, ze ma okaslali jeden krat), tiez som mal par modelov ze urcite beriem na 100%, tak som to stiahol z burzy a kedze sa nasledne nic nekonalo tak som ich tam hodil znova, tiez je mnoho ludi, ktori daju prednost predaju celej zbierky naraz pred jednotlivym kusom ... Ale toto tu riesit je detinske. Takyto predavajuci, kupujuci ziadne pravidlo neporusil. A ak mate konkretne dokazy o aukcii, napiste konkretne udaje shalomekovi a hotovo. ALebo ak nemate co na praci, spiste 300 stranovy zakonnik burzy, co vsetko sa smie a nesmie a ustanovte na to specialny sud. A zacnite prosim rozlisovat medzi podvodnikom a medzi ludmi, ktori proste maju svoje dovody na to, aby reagovali tak ako reagovali. Pretoze co ak ste pricinou reakcie boli prave Vy a vas pristup (co ste mozno taktne zamlcali). Ako ma Shalomek vediet, kde je pravda. Co ma vymenovat inzertny sudny tribunal na posudzovanie kazdeho inzeratu. Ak ste nespokojni s danym inzerujucim, tak ho proste ignorujte. Je to urcite lepsie ako nekonecne mlatenie prazdnej slamy (cim sa znehodnocuje aj toto forum, kde by mali byt riesene vecne pripomienky).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755234/
Shalomek: zrusit burzu nie je riesenie, je to radikalny KO night... Vlk syty a ovca cela je tu na mieste. Je vsetkym jasne, ze kontrolovat cestnost u predavajuceho nie je v silach a moznostiach adminov, ide tu len o zverjnenie skusenosti z burzy, aky si kto z tohot urobi zaver je jeho osobna vec. Vy len dohliadajte nech sa neprdavaju kraviny...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755233/
shalomek: este raz. ti dotycni podali nove inzeraty na dane modely. asi tak. tu islo o poukazanie na necestne praktiky inzerujucich o tom ze akze zaujemcovi dali dovod na cakanie na balik miesto toho vyckavali ci im miekto nepon7kne viac za ne a stiahli inzerat po mejak9m case aby vzniklo zdanie ze je predany. a po cca 2 az 3 tyzdnoch dali dane modely opet na burzu. za tu istu cenu ako prv. . takze o com to svedci? vraj o nasej neschopnosti mazat si po sebe stare inzeraty alebo vypocitavost s tym ze dany m9del predam drahsie ako som kupil hoc som mal uz x zaujemcov?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755222/
myslim ale ze je odveci ak je tu inzerat kde predavajuci po tom ako zaujemcovi oznami ze dany model si kupil niekto iny ale pritom sa dany model objavuje na burze dalej aj 4 mesiace
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755215/
Upozornil někdo na to, že si z toho někdo dělá aukci? Všechny nářky byly jen o tom, že "já jsem to chtěl, a on mi to neprodal. Slova "cena už je jinde, tady čtu poprvé. Proč neupozorníte konkrétně a přesně v době, kdy je to aktuální? Když jsme dokázali vymazat 2 400 inzerátů, které někteří z vás byli líní si po sobě za posledních sedm let vymazat, zvládli bychom jeden další taky smazat.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755213/
Zaujimava debata.Stretol som sa aj ja z nesieroznym kupujucim,ale na inom portaly.Pekne som tovar zabalil a po vzajomnej dohode som priniesol na dohodnute miesto a cakal som na kupujuceho a nedockal som sa...a ked som zavolal,tak sa mi ozvalo zname hlasenie:cislo ktore volate prave neni v dosahu....Islo ma normalne porazit.Clovek musi mat asi v dnesnej dobe stastie na seriozneho zaujemcu alebo predavajuceho.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755210/
sak som mu jasne napisal ze nema zaujem a ako som sa dpocul od jedneho tak jemu navrhol o cca 10 eur vyssiu cenu ako mne. tak o com to svedci. o auklcii? igi nieco ti poviem. zopar jednotlivcov co inzeruju tu na burze su otvorene priekupnici. mysli si o mne co chces aj ze si to namyslam ale skutocne je to tak
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/755201/