Koľajisko Romana a Martina Svobodových

Naše domácí kolejiště je v měřítku TT a rozkládá se na ploše 6metrů čtverečních. Tvar rámu je do písmene L. Je zde položeno cca 55 m profilového kolejiva a 39 výhybek. Jednokolejná trať měří 14 m, jednokolejná elektrifikovaná trať měří 11 m, vedlejší lokálka má 5 m. Jsou zde 3 nádraží, 1zastávka a 2 skrytá nádraží.

Hlavní a uzlová je žst. KAMENICE.

Prochází jí jednokolejná trať, končí zde elektrifikovaná jednokolejka a odbočuje lokálka. Součástí stanice je menší depo pro provozní ošetření a zbrojení lokomotiv, které obsluhují lokálku, posun ve stanici a manipulační vlaky. Dále tu máme odstavné nákladní nádraží, protože v KAMENICI spousta nákladních vlaků končí a sestavují se nové. Jsou tady koleje pro sklad a vlečka továrny ORION. Protože se ve stanici protíná elektrická a dieslová trakce dochází často k přepřahům lokomotiv na vlacích osobní i nákladní dopravy. KAMENICE je příhraniční stanice a proto se tady objevují i elektrické lokomotivy spolkových drah a dochází k setkání se stroji ČD, ČSD

Na jednokolejné trati je další žst. LHOTKA.

Slouží k vykřižování vlaků a má manipulační kolej pro vykládku nákladních vozů.

Stanice KAROLINKA je koncová na lokálce, ale i tady panuje rušný provoz.

Máme tu manipulační kolej s rampou, vlečku dřevařských závodů a kontejnerový terminál ZLINTRANS. Pro posunku je tu malá remíza. Mimo klasických manipuláků pro obsluhu vlečky a skladu, tady končí ucelené kontejnerové vlaky někdy až úctyhodných délek. K tomu jěště pravidelná osobní doprava převážně motorovými vozy M 152 / 810 /. Dělat výpravčího v KAROLINCE je někdy hodně těžké zvláště, když kolejí není na rozdávání. Uklidňujícím prvkem je krásný výhled na sředověký hrad Brtník.

Na vlacích jezdí hlavně lokomotivy ČD,ČSD a občas DB.

Stavba kolejiště stále pokračuje.

Roman a Martin SVOBODOVÍ