Dopravné správy

Nová funkcia varuje pred blížiacim sa vlakom. Funguje aj na Slovensku

Vozidlá značky Škoda dostávajú novú funkciu, ktorá ešte viac zvyšuje ich bezpečnosť. Ponúka ju aplikácia Traffication, ktorá upozorní na blížiaci sa vlak pri prejazde železničným priecestím. Aplikácia, ktorá je dostupná pre väčšinu vozidiel značky Škoda, tak rozširuje existujúce bezpečnostné funkcie a možnosti aplikácie, ako je výstraha pred vozidlami v protismere a upozornenie na riziko neúmyselného vjazdu do protismeru, napríklad na diaľnici.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky na okraji Bratislavy a v Gbeloch pre nehody zastavili, zrazili ľudí na koľajniciach

Prerušenie železničnej dopravy na bratislavskom úseku Lamač – Devínska Nová Ves a na meškali Záhorí v Gbeloch spôsobili dve nehody. V oboch prípadoch vlaky zrazili ľudí. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) o tom informovala na sociálnej sieti v súvislosti s mimoriadnosťami na železniciach.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Uprostřed „špinavého hlaváku” vznikl moderní salonek. Ale jen pro někoho

Málokteré vlakové nádraží v Evropě je synonynem čistoty a luxusu. To pražské není v tomto směru výjimkou, i když se spousta lidí shoduje, že v posledních letech došlo ke zlepšení. Nechvalně proslulé je také okolí „hlaváku”. Vrchlického sadům nikdo neřekne jinak než Sherwood. V tomto místě, i přes snahy o zlepšení, běžně pobývají bezdomovci a narkomani.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Světlá nad Sázavou má nové vlakové nádraží. Povedlo se, chválí opravu cestující

Mnohem lepší než to bylo. To je podle názoru cestujících nové vlakové nádraží ve Světlé nad Sázavou. Rekonstrukce historické nádražní budovy, odkud se před víc než sto lety spisovatel Jaroslav Hašek společně s malířem Jaroslavem Panuškou vydal pěšky na Lipnici, stála Správu železnic víc než 50 milionů korun s přispěním evropských dotací.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Štát chce zaradiť prekládku trate pri Liptovskom Mikuláši medzi strategické investície

Národná rada Slovenskej republiky schválila zákon o strategických investíciách. Ten by mal, okrem iného, znamenať zrýchlenie času prípravy veľkých projektov, ku ktorým sa radia aj diaľnice a železnice. Strategickou investíciou pre štát by sa mal stať aj projekt prekládky železničnej trate pri Liptovskom Mikuláši. Odhadované náklady na jej výstavbu sú momentálne 600 miliónov eur. Povedala to Denisa Žiláková, štátna tajomníčka ministerstva dopravy.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

ZSSK od soboty obnoví vlakovú dopravu v úseku Kúty a Šaštín-Stráže

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od soboty 4. mája obnoví vlakovú dopravu v úseku Kúty a Šaštín-Stráže. Náhradné autobusy, ktoré jazdili počas výluky, budú zrušené. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Odstavené vozne ako plátno: Neznámy páchateľ ich posprejoval grafitmi

Neznámy páchateľ posprejoval grafitmi viaceré železničné vozne odstavené na železničnej stanici Bratislava východ. TASR o tom informoval hovorca bratislavskej krajskej polície Michal Szeiff.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

​Spojení Praha-Liberec-Görlitz zařadil parlament EU do transevropské sítě

Železniční spojení Praha – Mladá Boleslav – Liberec – Frýdlant v Čechách – Zgorzelec – Görlitz zařadil Evropský parlament do sítě hlavních evropských železnic TEN-T. Zvýšila se tím šance, že se trať po desetiletích dočká modernizace a elektrifikace a na projekt bude možné čerpat i evropské dotace. Trať do Liberce se prakticky dostává na podobnou úroveň důležitosti jako ostatní koridory v republice, řekl k rozhodnutí liberecký hejtman Martin Půta.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cestujúci z Zürichu sa dostanú do Bratislavy, železnice pripravili náhradné riešenia

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zareagovala na technickú poruchu súpravy rakúskeho dopravcu Österreichische Bundesbahnen (ÖBB). Railjet xpress s odchodom z Zürichu v utorok o 12:40, ktorý mal prísť do Bratislavy o 21:51, ukončí svoju jazdu vo Viedni. Národný vlakový osobný dopravca informoval, že pre cestujúcich z Zürichu do Bratislavy pripravil náhradné riešenia.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel do Pardubic informovat ředitel stavební správy vysokorychlostních tratí Správy železnic Jakub Bazgier.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

O provoz linek v okolí Prahy mají zájem i dopravci z Rakouska a Slovenska

Do předběžných konzultací k třicetileté zakázce na provoz elektrických vlaků na příměstských linkách v okolí Prahy a ve Středočeském kraji se přihlásily rakouské ÖBB nebo Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK. Celkem zájem projevilo pět firem. Kromě zmíněných i České dráhy, RegioJet a Arriva.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Začíná velká modernizace tratě na Vysočině. Degradaci kolejí urychlila nadměrná doprava

Železničáři zahájili opravu více než dvaceti kilometrů železniční tratě na Žďársku. Modernizaci dvou úseků na Vysočině, která přijde na zhruba sedm miliard korun, chce Správa železnic (SŽ) dokončit na jaře roku 2027. Cestujícím má přinést větší bezpečnost a pohodlí. Na železniční trati by se mělo také jezdit rychleji. Trať byla poškozená nadměrnou dopravou, kdy všechny vlaky z Brna směrem na Prahu musely několik let jezdit právě přes Vysočinu.

Celú správu a reportáž nájdete na tomto odkaze.

České dráhy a Deutsche Bahn zavádí přes léto na vlaky směřující do Hamburku povinnou rezervaci

Jedná se o vlaky EC mezi ČR a Německem na lince z Prahy přes Drážďany a Berlín do Hamburku a dalších severoněmeckých měst. Od 1. června do 1. září 2024 je tyto vlaky možné použít jen s povinnou místenkou. Tuto dočasnou změnu zavádí partnerský dopravce Deutsche Bahn, který tyto vlaky provozuje na území Německa. Důvodem je očekávaná vyšší poptávka po cestování mimo jiné i v souvislosti s konáním Mistrovství Evropy ve fotbale EURO 2024.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Praha se Středočeským krajem chystají ve velkém nakupovat vlaky. Investují 40 miliard

Tendr na provoz železniční dopravy na 30 let za více než 40 miliard korun chystají společně Praha a Středočeský kraj. Vítěz by nakoupil vlaky a provozoval je od roku 2029 do roku 2059. Tendr má být vypsán letos na podzim a vítěze chtějí metropole a kraj vybrat nejpozději příští rok v červnu. Uzavření smlouvy se poté předpokládá v říjnu. Na středočeském krajském úřadu řto dnes prozradili radní Středočeského kraje pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN) a náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti)

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Moderna na trati mezi Brnem a Střelicemi. Staré vlaky nahradil nový RegioPanter

Cestující mohou od úterý 30. dubna na kolejích spatřit nové bezbariérové vlaky RegioPanter. České dráhy je ve spolupráci s Jihomoravským krajem nasadily na linku S4 z Brna do Střelic. Nahradily tím starší motorové vlaky a podle národního dopravce mají zjednodušit cestování pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Liberec je nově na mapě evropské železnice

Evropský parlament ve středu 24. dubna 2024 schválil revizi sítě hlavních evropských železnic TEN-T a rozšířil ji i o spojení Praha - Mladá Boleslav - Liberec - Frýdlant v Čechách - Zgorzelec - Görlitz. Dlouholetá snaha Libereckého kraje o zlepšení železnice mezi Libercem a Prahou si tak připsala důležitý dílčí úspěch.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Modernizace tratě omezí provoz vlaků na Třebíčsku, ČD zajistí náhradní autobusovou dopravu

Správa železnic zahájí v úterý 30. dubna modernizaci tratě v úseku mezi Střelicemi a Zastávkou u Brna. Stavební práce omezí provoz vlaků i do Rapotic na Třebíčsku. České dráhy zajistí náhradní autobusovou dopravu, výlukové jízdní řády budou platit do 14. prosince 2024.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ve vlacích přibývají cestující a jezdí na delší trasy. Průměrná přepravní vzdálenost byla loni 57 km

Osobní železniční dopravci v roce 2023 realizovali přepravní výkon 10,5 miliardy osobokilometrů. Železnici se daří získávat jak nové cestující, tak současně roste průměrná ujetá vzdálenost, která v roce 2023 činila 57 km. Je to nejvíce za posledních 5 let, a to včetně předcovidového roku 2019, kdy byla průměrná přepravní vzdálenost 56 km. Během covidových let došlo k propadu až na 50 km.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vandal způsobil stotisícovou škodu na železniční trati u Vrahovic

Policisté šetří od neděle případ vandalství. Přišlo se na něj až teď, ale zařízení za více než sto tisíc poničil někdo na železniční trati z Prostějova do Olomouce možná už před dvěma měsíci.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Stavenisko v rámci modernizácie železnice pri Poprade plánujú odovzdať v júli

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) predpokladajú, že stavenisko v rámci modernizácie železničnej trate pri Poprade odovzdajú zhotoviteľovi v júli tohto roka. Uviedla to ich hovorkyňa Vladimíra Bahýlová. S prácami v Poprade plánuje zhotoviteľ podľa jej slov začať následne po odovzdaní staveniska v zmysle schváleného harmonogramu prác.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.