Dopravné správy

Nádraží Vyšehrad se dočká nového hávu

Dlouhodobě zanedbávané nádraží Vyšehrad čeká rekonstrukce. Místostarosta městské části Praha 2 Jan Recman (ODS) spolu  se zástupcem nového vlastníka historické budovy nádraží Vyšehrad Miloradem Miškem Miškovićem to na schůzi ztvrdili podpisy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Stanice metra na Hlavním nádraží je znovuotevřená: Na nástupiště se v sobotu zřítila omítka

Stanice pražského metra Hlavní nádraží na lince C je od ranního zahájení provozu otevřená už bez omezení. V sobotu před 08:00 bylo nutné jedno nástupiště ve směru na Háje uzavřít poté, co na něj spadla betonová omítka ze stropu. Nikomu se nic nestalo, omezení ale zkomplikovalo cestu lidem, kteří první prázdninový den v hojné počtu směřovali na nejvytíženější nádraží v zemi. Dopravní podnik poškozený strop opravil, místo posoudil statik, uvedla na dotaz ČTK mluvčí společnosti Aneta Řehková.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tallinn zastaví od 1. 11. 2024 provoz trolejbusů. Do doby dodání nových

Tallinnský Dopravní podnik (TLT; Tallinna Linnatransport) zastaví od 1. 11. 2024 svůj trolejbusový provoz a nahradí jej autobusy. Oznámil to ve své tiskové zprávě. Důvodem má být dohoda s tallinnskou radnicí (resp. jejím dopravním úřadem), která má reflektovat skutečnost, že vozidla již údajně nemají odpovídat standardům požadovaným při zajišťování služeb ze strany TLT.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tragický střet vlaku s dělníky na Strakonicku: podle inspekce Správa železnic nezajistila bezpečnost

Příčinou loňského tragického střetu vlaku se zaměstnanci Správy železnic (SŽ) na trati u Bělčic na Strakonicku bylo i nedostatečné zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví ze strany SŽ. Na závěrečnou zprávu, kterou k události vydala Drážní inspekce, v sobotu upozornil server Zdopravy.cz. Při neštěstí zemřeli dva pracovníci a dva byli zranění. Správa železnic na dotaz serveru uvedla, že zvýšila kontroly zaměřené na dodržování podmínek bezpečné práce.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Nymburku málem došlo k železniční nehodě. Vlak projel návěstidlo stůj, trať tři hodiny stála

Vlak na nymburském hlavním nádraží v sobotu odpoledne projel návěstidlo stůj, hned poté zastavil. Nemělo to žádné další následky. Provoz na trati stál zhruba tři hodiny. Nikdo se nezranil. Událost vyšetřuje Drážní inspekce, řekl mluvčí drážních hasičů Martin Kavka. Vlak projel kolem návěstidla v 15:00. „Hned za ním zastavil,“ uvedl mluvčí. Z vlaku bylo evakuováno 19 lidí do nádražní budovy. Důvodem bylo horké počasí.

Celú správu nájdete na tomto dokaze.

Polícia v Bratislave od rána kontroluje technický stav železničných priecestí

Policajti Odboru železničnej polície v Bratislave realizujú od skorých ranných hodín kontrolu funkčnosti zabezpečovacích zariadení, ako aj kontrolu rozhľadových pomerov na komunikáciách pred železničnými priecestiami. Kontrola, ktorá je realizovaná na území celého bratislavského kraja je zameraná predovšetykým na kontrolu technického stavu ako aj funkčnosti samotných železničných priecestí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Osobný vlak usmrtil osobu medzi Šenkvicami a Pezinkom. Vlaky na trati naberajú meškania

Železničná spoločnosť Slovensko informuje na sociálnom médiu Mastodon o nehodovej udalosti v úseku Šenkvice – Pezinok. Osobný vlak s označením 3008, ktorý smeroval z Trnavy do Bratislavy, totiž zrazil a usmrtil osobu neoprávnene sa pohybujúcu v koľajisku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na stanici metra Hlavní nádraží spadol zo stropu kus betónovej omietky

Na pražskej stanici metra Hlavní nádraží sa v sobotu ráno zrútil zo stropu kus betónovej omietky. Na mieste zasahovali hasiči. Informuje o tom TASR na základe správy spravodajského portálu Novinky.cz. K incidentu došlo o 7.55 h, uviedol pražský dopravný podnik (DPP). "Technická porucha – havarijné práce na stropnej konštrukcii na nástupisku v smere (do stanice) Háje," napísal na svojom webe.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.
 

Otázniky okolo tragickej zrážky vlaku s autobusom: Hovoriť o zlyhaní ľudského faktoru...

V prípade tragickej zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch je podľa názorov niektorých odborníkov predčasné hovoriť, že zlyhal ľudský faktor. Hoci minister dopravy naznačil, že išlo o individuálne zlyhanie, dôležité je podľa nich počkať na závery vyšetrovania. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) povedal, že po nehode vylúčili technické a systémové zlyhanie.

Celú správu a reportáž RTVS nájdete na tomto odkaze.

Ružomberok hľadá nového dopravcu MHD. Zmluva s predošlým vraj bola nevýhodná

Mesto Ružomberok predčasne ukončilo zmluvu s prevádzkovateľom pravidelnej mestskej autobusovej dopravy Blaguss Slovakia. Dopravné služby pre mesto však bude poskytovať naďalej, kým samospráva vo verejnom obstarávaní nenájde nového dopravcu. Dôvodom na ukončenie spolupráce je zámer zefektívniť a optimalizovať mestskú hromadnú dopravu.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Železnice musí za lidmi, ne naopak, říká muž, který dohlíží na česká nádraží

Správa železnic, coby majitel tuzemských nádraží, rozjela plán na oživení svých více než šestnácti set nádražních budov. „Klíčové je nalákat cestující i veřejnost dovnitř a pouhou pokladnou s jízdenkami se to už opravdu nepovede,“ říká v rozhovoru pro Forbes Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Asociace cestujících: Mistrovství Evropy ve fotbale ukázalo slabiny železnice

Jak dobře nebo špatně se daří železnicím během mistrovství Evropy ve fotbale? Zástupci cestujících zhodnotili situaci. A pro německé železniční dopravce to nedopadlo vůbec dobře. Zejména v místní dopravě jsou nedostatky patrné zejména s ohledem na mnohá zpoždění a přeplněné vlaky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky pod Prahou vyjdou na dvě stě miliard korun. Alternativa není

Síť železničních tunelů, kam by se v budoucnu měla přesunout regionální železniční doprava směřující do metropole, vyjde zhruba na dvě stě miliard korun. Celkem Správa železnic pracuje se třemi variantami, které počítají s rozdílnou délkou tunelů a obslužných stanic. V nejambicióznější variantě jde o zhruba sedmnáct kilometrů tunelů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Kurucz z Alstomu: Železniční tendry v Česku ovlivňuje dlouholetá rutina

Některé části železničního trhu jsou v České republice dlouhodobě provozovány pouze jedním subjektem a změnit to bude těžké, v rozhovoru na to upozorňuje generální ředitel společnosti Alstom pro Českou republiku a Slovensko Dan Kurucz. Hovoří také o tom, že dodávka vysokorychlostních vlaků by se měla soutěžit ve stejném čase jako výstavba vysokorychlostních tratí a že pro regionální tratě má smysl využití vodíku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Uzavrú železničné priecestie, naplánovaná je jeho rekonštrukcia

Od 01.07.2024 od 08.00 hod. do 12. 07. 2024 do 17.00 hod. dôjde k úplnej uzávierke železničného priecestia na ceste č.III/3400 medzi obcami Veľká Ida a Komárovce v okrese Košice-okolie. Podľa informácií košickej krajskej policajnej hovorkyne Jany Mésarovej je dôvodom rekonštrukcia železničného priecestia.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bratislava má konečne prvý TIOP. Zastávka vo Vrakuni je dokončená a vstupuje do prevádzky

Železničná doprava má v budúcnosti tvoriť jeden zo základných pilierov verejnej dopravy v meste. Jej použiteľnosť sa má zlepšiť vďaka vybudovaniu siete terminálom integrovanej osobnej prepravy – TIOPov – ktoré majú umožniť pohodlný prestup medzi vlakmi a mestskou hromadnou dopravou. Po dlhých rokoch príprav bol dokončený prvý z nich.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná trať od Čadce po hranicu s Českom prechádza modernizáciou. Ako postupujú práce?

Železničná trať od Čadce po hranicu s Českom prechádza modernizáciou. Rekonštrukciou prechádzajú železničné mosty, trakčné vedenie, železničný zvršok aj spodok. V lokalite pribudnú protihlukové steny aj nové zabezpečovacie zariadenie. Železničný koridor v dĺžke takmer 5 kilometrov začali rekonštruovať v auguste roku 2022. Po ukončení prác by mala byť doprava rýchlejšia, plynulejšia a bezpečnejšia. Aktuálny stav celej stavby prináša v najnovšom videu youtube kanál Popradská okružná. Videť v ňom môžete tieto úseky stavby:

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Policajná akcia si posvietila na železnice: Priestupky v radoch zamestnancov?!

Polícia v rámci dvojdňovej akcie s názvom Aktívny štít zistila porušenia zákona vrátane neoprávneného prechádzania cez koľaje. Jej cieľom bolo zvýšiť bezpečnosť v železničnom sektore. Celkovo vyriešila 112 priestupkov, pričom boli uložené pokuty vo výške 1610 eur.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Cestujícím na Liberecku zkomplikují život rozsáhlé opravy železniční trati...

Rekonstrukce tratí přeruší od pondělí 8. července železniční spojení z Liberce do Frýdlantského výběžku. Všechny osobní vlaky z Liberce do Frýdlantu, Černous a Jindřichovic pod Smrkem a také do Raspenavy a Bílého Potoka pod Smrkem budou nahrazeny až do 20. září autobusovou dopravou. Médiía o tom ve čtvrtek informoval Filip Medelský, mluvčí Českých drah, které tam dopravu zajišťují.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

O víkendu se s Cyklohráčkem můžete vydat na lokálku Straškov-Zlonice a navštívit železniční muzeum

Už jen necelé tři týdny mají železniční fandové možnost projet podřipskou lokálku pravidelným spojem uvedeným v jízdním řádu. Trať Zlonice-Straškov na hranici Středočeského a Ústeckého kraje po ukončení pravidelného provozu v říjnu 2021 znovu oživil Cyklohráček, speciální vlaková souprava pro rodiny a cyklisty. Ta na trase bude jezdit až do 16. července 2024 díky výluce na jeho obvyklé trase Hostivice-Podlešín. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.