Dopravné správy

Vodič autobusu MHD na linke 80: O cestujúcich by každý kolega vedel napísať knihu

Martin Novotka robí prácu, ktorá ho baví. Už 15 rokov pracuje ako vodič bratislavskej MHD. Stretnúť s ním sa môžete takmer každý deň na linke autobusu číslo 80.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

​Budimex zajistí stavbu nejdelšího tunelu v Polsku

Stavební skupina Budimex získala v konsorciu s tureckými partnery zakázku na výstavbu doposud nejdelšího železničního tunelu v Polsku. Nové 3,8 kilometru dlouhé podzemní dílo, které vznikne mezi obcemi Męcina a Mordarka, přispěje k výraznému zkrácení doby cestování na trase mezi Krakovem a Západními Karpaty. Cena modernizace úseku Limanowa–Klęczany, do něhož tunel náleží, dosahuje 11,2 miliardy korun. Trať bude hotová za necelé tři roky. Stavba samotného tunelu však potrvá jen 10 měsíců.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Povzbudil francouzský zákaz letů na krátké vzdálenosti lidi, aby jezdili vlakem?

Francie loni v červnu zavedla zákaz vnitrostátních letů na krátké vzdálenosti ve snaze snížit emise uhlíku. O nařízení se hodně diskutovalo a platí něco málo přes rok. Nařízení francouzské vlády zakazuje lety tam, kde existuje železniční alternativa kratší než 2,5 hodiny cesty. Kritici nařízení tvrdili, že nezašlo dost daleko, zaměřovalo se prý na málo tras a nezahrnovalo navazující lety. Letecké společnosti lapidárně namítaly, že je nařízení nespravedlivé.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Česku sa vykoľajil historický vlak

V nedeľu popoludní o 12:30 sa v Česku vykoľajil osobný vlak zložený z historických koľajových vozidiel. Stalo sa tak na železničnej trati medzi Lednicou a Břeclavou, len pár kilometrov od slovenských hraníc. „Pri nehode nebol nikto zranený a škody na mieste boli zatiaľ odhadnuté na 2 miliony Kč (1 mil vlak, 1 mil Kč trať,“ priblížila česká železničná inšpekcia. V prepočte celková škoda predstavuje zhruba 80-tisíc eur, 40-tisíc eur na vlakovej súprave a 40-tisíc eur na trati.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Situáciu na železnici na Spiši skomplikovali popadané stromy po búrke

Popoludňajšie búrky skomplikovali situáciu na železničnej trati na Spiši. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na webovej stránke informovala, že vlakové spoje medzi stanicami Stará Ľubovňa a Spišská Belá nahradili autobusmi. Popoludňajšie spoje medzi Podhoranmi pri Kežmarku a Starou Ľubovňou museli odrieknuť. Dôvodom sú popadané stromy na trati.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky sú obrovské kolosy: Železnice Slovenskej republiky varujú pred hazardom na koľajniciach

„Nepozornosť a zbytočný hazard sú dlhodobo najčastejšou príčinou ťažkých zranení a úmrtí na koľajniciach,“ upozornila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky, Vladimíra Bahýlová. Zároveň apelujú na rodičov, aby deťom vysvetlili, že** železnica nie je miesto pre hry** a ako sa môže zdanlivo nevinná hra vypomstiť a skončiť až tragicky. „Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne,“ dodala hovorkyňa.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ministerstvo plánuje umožniť nákup jednotného cestovného lístka na vlaky a autobusy

Ministerstvo dopravy SR (MD SR) chce zjednodušiť a zatraktívniť verejnú dopravu. Plánuje preto umožniť nákup jednotného cestovného lístka na vlaky a autobusy. Takýto lístok by pokryl cestu z bodu A do bodu B v rámci celého Slovenska bez ohľadu na dopravný prostriedok či prestupy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vídeň objednala další tramvaje Flexity

Vídeňský městský dopravce Wiener Linien využil opci na nákup nových tramvají Flexity Wien, které si město objednalo ještě u Bombardieru v roce 2015, kdy kanadsko-německý výrobce pro mnohé překvapivě ovládl výběrové řízení, na jehož základě se město zaručilo odebrat fixně 119 vozů, k nimž si bylo možné v rámci opce dokoupit dalších 37 tramvají o délce bezmála 34 m.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cenník lístkov MHD Martin po jej zapojení do IDS ŽSK

Mesto Martin a Dopravný podnik mesta Martin (DPMM) podpísali dodatok k zmluve o službách vo verejnom záujme, ktorým sa zmení cenník cestovných lístkov MHD Martin v súvislosti s pripravovaným rozšírením Integrovaného dopravného systému v Žilinskom samosprávnom kraji (IDS ŽSK) o región Turiec, vrátane martinskej MHD. Termín rozšírenia IDS ŽSK a teda aj začiatku platnosti nového cenníka zatiaľ nebol oznámený.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Liberecký kraj plánuje výstavbu přestupního terminálu veřejné dopravy

Liberecký kraj chce propojit železniční a autobusovou dopravu výstavbou terminálu veřejné dopravy tzv. Central Station. Již na podzim tohoto roku chce Liberecký kraj, statutární město Liberec a Správa železnic zadat architektonickou soutěž. Účastníci v ní zpřesní, jakou podobu má mít v budoucnu celá oblast kolem libereckého vlakového nádraží a jaké služby tam cestující, návštěvníci i obyvatelé naleznou. Samotná výstavba nového terminálu by mohla začít zhruba za pět let.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

​Inteligentní systém pro detekci sesuvu půdy hlídá další železniční trať v ČR

Železniční trať Mosty u Jablunkova nyní monitoruje systém detekce sesuvů půdy (SSSP) české firmy ZAT, a. s., a to kvůli rizikovému nestabilnímu svahu, který způsoboval poruchy geometrické polohy koleje. Doposud musel nebezpečný úsek denně kontrolovat správce tratě, což však nezaručovalo kontinuální přehled o stavu trati. Nový systém, který funguje na principu bezdrátových čidel, se osvědčil už v roce 2022 v Karlových Varech, kde nepřetržitě sleduje rizikové úseky a při zjištění svahových pohybů automaticky zašle notifikaci o zjištěném náklonu čidel. Pro Správu železnic to znamená nejen ekonomickou a personální úsporu, ale především zajištění bezpečnosti železničního provozu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Búrka vážne poškodila na juhu Slovenska železničné trate, vlaky odkláňajú cez Maďarsko

Búrka, ktorá sa v piatok 12. júla večer prehnala okresom Nové Zámky, zanechala po sebe rozsiahle materiálne škody. Silná veterná smršť, ktorú sprevádzal dážď udrela vo viacerých obciach i v Šuranoch. Vážne poškodila aj železničnú infraštruktúru. Padnuté stromy spôsobili poškodenie trolejového vedenia a podmytie tratí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

AKTUÁLNE: Pripravte sa na odrieknuté či meškajúce VLAKY. Na tratiach sú popadané stromy

Veľké problémy majú po včerajších búrkach aj železničiari. Mnohé vlaky majú od rána meškanie, pretože mnohé trate sú plné popadaných stromov. Obrňte sa preto dávkou trpezlivosti, ak sa práve chystáte na cestu vlakom. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze,

Alstom dodá až 374 vlaků metra pro hamburskou Hochbahn

Alstom se stal vítězem velkého kontraktu na dodání až 374 vlaků pro systém metra v Hamburku, jenž je označován s ohledem na historický vývoj jako hamburská nadzemní dráha (Hamburger Hochbahn). Celková hodnota zakázky je 2,8 mld. €, tedy okolo 71,4 mld. Kč. Kontrakt je rozdělen na 254 vlaků s částečně automatizovaným řízením a 120 plně automatických. Oba druhy vozidel mají shodně po čtyřech vozech, celkem je tedy možné dodat 1 494 vozů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ústecké muzeum získalo unikátní památky na tramvajové neštěstí z roku 1947

Ústecké muzeum dnes získalo upomínky na tramvajové neštěstí, při kterém v roce 1947 zemřelo 30 lidí. Úlomek skla a proštípnutou jízdenku z daného vozu daroval po pietním aktu u pomníku obětem Jindřich Mach. Vracel se tehdy s rodiči z Telnice z výletu tramvají, která v klesání vinou přetíženosti a zřejmě i selhání brzd nabrala rychlost 70 kilometrů v hodině a v ústecké čtvrti Bukov vykolejila a narazila do soupravy na vedlejší koleji. Jsou to jediné dvě originální památky na tragédii, třetím darem je dopis, v němž Machův otec referoval o události.

Celú správu nájdete na tomto odkaze,

CAF dodá tramvaje do americké Omahy

Stavba nových tramvajových systémů ve Spojených státech amerických stále pokračuje, byť zůstává hluboko za predikcemi z počátku tisíciletí. Jedním z měst, které by se mělo dočkat návratu tramvají, je Omaha ve státě Nebraska. Zahájení provozu na první lince se zde očekává v roce 2027.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Eurobus zabezpečí MHD v Spišskej Novej Vsi a Smižanoch ďalších 10 rokov

Mesto Spišská Nová Ves a obec Smižany začiatkom júla ukončili verejné obstarávania na poskytovateľa služieb MHD na ďalšie 10-ročné obdobie. Stalo sa tak 1,5 roka po skončení predchádzajúcich 14-ročných kontraktov. Odvtedy je MHD zabezpečovaná opakovane na základe mestom/obcou uloženej povinnosti poskytovať služby MHD. Nový kontrakt opäť získal dopravca Eurobus Košice, ktorý tieto služby poskytuje aj v súčasnosti. V oboch súťažiach bol zároveň jediným uchádzačom.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Prevádzka MHD v Martine vlani stála viac ako 3,5 milióna eur

Mestská hromadná doprava (MHD) stála v roku 2023 martinskú samosprávu viac ako 3,5 milióna eur. Vyplýva to zo správy o činnosti a hospodárení Dopravného podniku mesta Martin (DPMM), ktorú na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva predložil riaditeľ Ján Slamka. Celkové náklady mestského dopravného podniku vlani presiahli 6,2 milióna eur.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Byt přednosty i zachovalý kryt. Redaktor si před demolicí prošel jihlavské nádraží

Desítky zájemců o jihlavskou historii se koncem týdne symbolicky rozloučily s budovou městského nádraží. Stanice z roku 1887 má totiž na konci roku ustoupit novému terminálu, který na jeho místě chystá Správa železnic společně s městem. Železniční historik Richard Cila proto uspořádal sérii tří komentovaných prohlídek s nebývalým ohlasem.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Vlaky z Liberce do Prahy mají zrychlit. Obyvatelé mají obavy

Rychlejší vlakové spojení mezi Libercem a Prahou si vyžádá změny územních dokumentů nejen kraje, ale i některých obcí. Výhrady měli při středečním veřejném projednávání změn Zásad územního rozvoje Libereckého kraje zástupci Liberce, ale také Hodkovic nad Mohelkou nebo Čtveřína. Představitelé obcí se obávají ohrožení svého rozvoje, ale například i hluku. Lhůta pro podání námitek a připomínek navíc končí 17. července, takže mají na projednání málo času, upozornili zástupci samospráv.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.