Dopravné správy

Most přes Orlík už má hotovou nosnou konstrukci. V srpnu přestanou jezdit vlaky přes ten původní

Stavbaři Metrostavu a Metrostavu TBR dobetonovali zbývající horní část nosné konstrukce mostu Červená a k dokončení hrubé stavby jim schází jen dotáhnout betonáž říms. Z vlaku na trati Písek – Tábor už tedy mohou cestující obdivovat kompletní siluetu nového mostu. Ale jen do poloviny srpna, protože pak začne výluka kvůli přepojení kolejí z původního mostu. Nová trať by měla být uvedena do zkušebního provozu už na podzim.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky tuto noc srazily pět lidí, čtyři zemřeli

Čtyři mrtvé a jednoho zraněného si v noci z pondělí na úterý vyžádaly střety vlaků s osobami. Novinkám to řekl mluvčí Správy železnice Pavel Tesař. Celkem se jednalo o pět srážek, z jedné vyvázla jedna osoba se zraněním. „Celkově jsme řešili pět střetů vlaků s osobami, z toho čtyři lidé srážky nepřežili a jeden člověk utrpěl zranění,“ uvedl mluvčí Pavel Tesař.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Očima šotouše: prohlédněte si nejkrásnější fotografie Peršingů a Es

V červnu jsme se v naší fotografické soutěži Očima šotouše zaměřili na dvě ikonické lokomotivy – Eso a Peršing. V hlasovací galerii jste mohli sami vybrat nejkrásnější snímky těchto legend od našich čtenářů, dva vítězní autoři od nás získávají cestovní vouchery Českých drah.

Celú správu a fotogalériu nádjete na tomto odkaze.

Fiala: ČR do roku 2030 značně zrychlí dopravu na trati z Prahy k hranici se SRN

Česko plánuje do roku 2030 výrazně zrychlit železniční dopravu z Prahy přes Plzeň a Domažlice na hranici s Německem. Příští rok začne modernizace tohoto koridoru, který pokračuje na Norimberk a Mnichov. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Fiala, který v Bavorsku jednal se zemským premiérem Markusem Söderem a s představiteli příhraničních bavorských i českých regionů. Bavorští zástupci uvedli, že chtějí od spolkové vlády získat prostředky na kvalitní dvojkolejné přeshraniční propojení Východu se Západem.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Polská vláda představila obnovenou koncepci vysokorychlostního spojení

Polský premiér Donald Tusk oznámil novou koncepci projektu Centrálního komunikačního přístavu (Centralny Port Komunikacyjny – CPK). Jedná se o plánovaný přestupní uzel v Baranowě mezi Varšavou a Lodží, který má integrovat leteckou, železniční a silniční dopravu. Když se na konci loňského roku dostala k moci současná vláda, rychle zahájila revizi plánů předchozí administrativy na tento program. Tusk uvedl, že toto přezkoumání bylo nezbytné „k objektivnímu zhodnocení stavu projektu a odstranění politického vlivu v něm“. Vlaky mají jezdit rychlostí 300 až 320 kilometrů za hodinu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Trolejové vedení získají další tři železniční tratě, jedna z nich je na Klatovsku

Elektrické vlaky vyjedou do dalších míst v Česku. Umožní to výstavba trolejového vedení hned na několika tratích, kterou připravuje Správa železnic. Pro takzvanou prostou elektrizaci nyní vybrala Správa železnic zhotovitele přípravných dokumentací úseků Klatovy – Železná Ruda, Kralupy nad Vltavou – Kladno a Zdice – Písek. Samotné zahájení prací se předpokládá v roce 2027.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Dopravní spojení do Frýdlantského výběžku omezila uzavírka i vlaková výluka

Do Frýdlantského výběžku se lidé dostanou pouze jedinou cestou. Kvůli opravám je tam další příjezdová silnice zavřená, železniční výluka zastavila také vlaky. Vedení Frýdlantu chce jednat o tom, jak zvládnout situaci, kdyby jedinou přístupovou cestu uzavřela dopravní nehoda. Starosta kvůli tomu svolá tento týden mimořádnou bezpečnostní radu.

Celú správua  reportáž ČT nájdete na tomto odkaze.

Až o polovinu lehčí! Čína odhalila první vlak z uhlíkových vláken, zvládne až 140 km/h

Čína dosáhla dalšího pozoruhodného milníku v oblasti technologických inovací, když vyrobila první osobní vlak na světě kompletně z uhlíkových vláken. Tento technický zázrak, známý jako Cetrovo 1.0 nebo Carbon Star Rapid Transit (CSRT), byl nedávno představen v Čching-tao v provincii Šan-tung. Tento futuristický vlak se může pochlubit významnými výhodami oproti svým konvenčním ocelovým protějškům a slibuje cestujícím plynulejší, ekologičtější a celkově efektivnější jízdu.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

V týchto dňoch sa radšej cestovaniu vlakom vyhnite. Železnice čakajú veľký nápor, posilňujú dopravu

Na festival Pohoda v Trenčíne, ktorý bude od štvrtka 11. do nedele 14. júla, sa môžu návštevníci dostať okrem pravidelnej aj posilnenou železničnou dopravou. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), partner podujatia, očakáva zvýšený počet cestujúcich najmä v prvý a posledný deň festivalu a počas nich posilní vlakové spojenia štyrmi vlakmi. Dva mimoriadne vlaky vypraví vo štvrtok na trase Bratislava - Trenčín a Košice - Trenčín. Ďalšie dva vlaky pôjdu v nedeľu v opačnom smere. Podľa národného dopravcu na stanici v Trenčíne bude štandardne posilnená aj kyvadlová doprava na trenčianske letisko.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ÚOHS schválil Správě železnic výluky na tratích Vlkov – Křižanov i Lipník – Drahotuše

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který od letošního ledna převzal pravomoci Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI), schválil na konci června v prvostupňovém rozhodnutí výluky na tratích Vlkov – Křižanov a Lipník – Drahotuše. Rozhodnutí zatím není pravomocné, jeden z účastníků řízení proti němu podal rozklad. O věci tak bude rozhodovat předseda ÚOHS.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Aký osud čaká hlavnú stanicu v Bratislave? Kapacitne nebude stíhať, upozorňujú železnice

Hlavná stanica v Bratislave v budúcnosti nebude kapacitne vyhovovať. Spôsobí to očakávaný nárast železničnej dopravy. Uviedla to hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Vladimíra Bahýlová. Povedala to v súvislosti s nedávnym vyjadrením ministra dopravy Jozefa Ráža (nominanta Smeru-SD). Ráž koncom júna povedal, že štát zvažuje stavbu novej hlavnej stanice.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

 

 

Počasie na východe nehýbe len stromami, ale aj cestovným poriadkom. Týmito úsekmi vlaky neprejdú

Železničnú dopravu v okrese Košice-okolie a Gelnica ovplyvnili v pondelok popoludní horúčavy a následné búrky. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Vladimíra Bahýlová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

K zodpovednosti za tragédiu na železnici pri Nových Zámkoch sa nikto nehlási

Príčiny tragickej nehody vlaku s autobusom na železničnom priecestí pri Nových Zámkoch z konca júna má ukázať až vyšetrovanie. Okrem polície ho vedú aj na Ministerstve dopravy SR, v Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR) a Železničnej spoločnosti Slovenska (ZSSK).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bude premávať vlak z Myjavy priamo do Hodonína? Črtá sa nové vlakové spojenie

Myjavčania, ktorí radi cestujú vlakom, sa potešia. Priame vlakové spojenie z Myjavy do Hodonína bude zrejme v prevádzke už budúci rok. Naznačuje to návrh grafikonu vlakovej dopravy na rok 2025. Myjavská samospráva ešte v januári tohto roka informovala o možnom vstupe ďalších súkromných dopravcov na slovenské železničné trate. Medzi nimi aj na myjavskú “štreku”, o ktorú prejavila záujem spoločnosť ARRIVA s úmyslom prepojiť Trenčiansky a Juhomoravský kraj pravidelným spojom až do Hodonína.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nešťastie na koľajisku: Osobný vlak zrazil mladého muzikanta

Tridsaťtri ročného mladíka zrazil osobný vlak. Stalo sa to skoro ráno vo Vrábľoch. O život prišiel muzikant z miestnej kapely. Podľa predbežných zistení vošiel na koľajisko v momente, keď prichádzal vlak.

Celú správu a reportáž TV JOJ nájdete na tomto odkaze.

Medzi európskymi mestami je šesťkrát viac priamych letov než priamych železničných spojení

Medzi európskymi mestami je šesťkrát viac priamych letov než priamych železničných spojení. Hlavné mesto Slovenska, Bratislava, skončilo šestnáste spomedzi 45 miest. Vyplýva to z novej analýzy od mimovládnej organizácie Greenpeace. Tá súčasne vyzýva vlády európskych krajín a Európsku úniu, aby posilnili železničné spojenia. Organizácia je toho názoru, že vlakové spojenia v Európe by sa mohli viac než strojnásobiť, keby sa naplno využili už existujúce trate. Nevyužité trate ľudí motivujú k tomu, aby radšej lietali ako cestovali vlakom, a to aj napriek škodlivému vplyvu leteckej dopravy na planétu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

První vlak do Brna z Vídně nedojel, měl nehodu. Tisíce nadšenců se nedočkaly

Vlaková nádraží obvykle nejsou místa plná nadšených lidí. To však neplatilo před 185 lety, kdy chtěly tisíce lidí spatřit první jízdu na trati Vídeň-Břeclav-Brno. Jejich zápal by jistě opadl, kdyby tušili, že se slavnostní zahájení provozu zároveň zapíše do dějin železniční stanice ve Vranovicích na Brněnsku jako místo první srážky vlaků ve střední Evropě.

Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/zeleznice-prvni-srazka-vlaky-vranovice-historie.A240703_151309_brno-zpravy_krut

ZSSK v letnej sezóne opäť prevádzkuje výletné vlaky, ktoré jazdia vo viacerých regiónoch

Sezónne vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v letných mesiacoch dopĺňajú štandardné spoje v cestovnom poriadku. Zároveň približujú viaceré turisticky vyhľadávané miesta a zaujímavosti, čím podporujú domáci cestovný ruch. Výletné a posilnené vlaky premávajú na viacerých linkách v rôznych regiónoch Slovenska denne a cez víkendy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Šeď a barvy socialistického cestování. Autobusy a trolejbusy za železnou oponou

Hromadná doprava je od nepaměti součástí každého města, lidé se musí z místa na místo nějak dostávat a vlastní auto není standardem, byť to dnes může vypadat trochu jinak. Rozhodně nebylo standardem za minulého režimu ve východním bloku. Právě za železnou oponu a její městskou hromadnou dopravu vás zavede následující galerie.

Celý článok aj s fotogalériou nájdete na tomto odkaze.

Najdlhší podvodný tunel sveta má už časť hotovú: Spojí dve európske krajiny, zmeny pocítime aj my

Dopravné projekty sú čoraz ambicióznejšie. V Saudskej Arábii práve budujú najväčšie letisko sveta, ale rastie tam aj pozdĺžne púštne ultramoderné mesto Neom, či dvetisíc metrov vysoká budova, ktorá sa stane najvyššou stavbou našej planéty.

Bombastické projekty neobchádzajú ani Európu. Stále žije myšlienka prepojiť mostom Sicíliu a taliansku pevninu či podmorským tunelom spojiť Európu a Afriku, a to už do roku 2030.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.