Dopravné správy

Pri Dunajskej Strede spadol na trať strom, narazil do neho vlak...

Vysoké meškania vlakov na trati z Dunajskej Stredy na Bratislavu a opačne dnes potrápia cestujúcich. Dôvodom je strom, ktorý spadol na železničnú trať medzi Dunajskou Stredou a Dolným Štálom. Následne do stromu narazil osobný vlak. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bratislavský kraj vydal po troch rokoch kolaudačné rozhodnutie na časť Dúbravsko-karloveskej radiály

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vydal koncom júna kolaudačné rozhodnutie pre časť zmodernizovanej Dúbravsko-karloveskej električkovej radiály v Bratislave. Pre zvyšné stavebné objekty povolil časovo obmedzené predčasné užívanie stavby. Uviedla to Lucia Forman, hovorkyňa BSK ako špeciálneho stavebného úradu pre mestské dráhy.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Počasí komplikuje dopravu. Vlaky z Prahy do Ostravy stály tři hodiny

Počasí omezilo provoz vlaků z Prahy do Ostravy. Provoz na trati mezi Prahou a Pardubicemi, v úseku Záboří nad Labem a Řečany nad Labem je omezen. Vlaky mají více než 180 minutové zpoždění. Na vině je strom na kolejích a poškozené trakční vedení. Vlaky se po 20.15 hodin znovu rozjely.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Začalo bourání nádraží v Kladně, nahradí ho nový terminál

Správa železnic začala s bouráním hlavního kladenského nádraží. Místo něj by měl vzniknout nový terminál. Práce jsou součástí modernizace trati, která v budoucnu propojí Prahu, Kladno a Letiště Václava Havla. Ta obnáší také stavbu nové nádražní budovy ve stanici Praha-Bubny a úpravy Masarykova nádraží.

Celú správu a reportáž ČT nájdete na tomto odkaze.

Vraky z tragické nehody mizí od trati, nebezpečný přejezd se předělávat nebude

Téměř až po půl roce od tragické nehody rychlíku s uvázlou těžkotonážní soupravou na železničním přejezdu v Dolní Lutyni na Karvinsku začalo odklizení lokomotivy a jednoho vagonu. Trosky od ledna ležely u trati poblíž místa neštěstí. Filip Medelský z tiskového odboru Českých drah upozornil, že likvidace drážních vozidel má pravidla, podle kterých musí postupovat.

Celú správu, fotogalériu a video nádjete na tomto odkaze.

Fotovoltaika na železničních tratích. V Itálii probíhají testy

Fotovoltaické panely jsou stále rozšířenější. Za nárůstem jejich popularity stojí především potřeba šetřit energií v souvislosti s rostoucími cenami elektřiny. Stále více lidí v Česku i v celé Evropě se rozhoduje pro instalaci „solárních panelů“. V Itálii společnost Greenrail již několik let vyvíjí technologii panelů umístěných na železničních tratích.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Krkonošské parní víkendy -parním vlakem po trati Pojizerského Pacifiku

Po celý víkend jezdí na trati vlak tažený parní lokomotivou Velký Bejček 423.094 se soupravou historických vozů.

Celú správu a program nájdete na tomto odkaze.

​SVOD Bohemia: ETCS bezpečnost železnice zvýší, výhradní provoz je však třeba zavádět koordinovaně

Po nedávném železničním neštěstí, kdy po čelní srážce vlaků v blízkosti stanice Pardubice hlavní nádraží zahynuli 4 cestující, se bezpečnost železničního provozu stala předmětem veřejné diskuse. V této souvislosti považujeme za důležité zmínit následující: Na silnici zahynulo za posledních 10 let 5,5 tisíce cestujících. Na železnici 7. Uvedl to Petr Moravec, výkonný ředitel Svazu osobních železničních dopravců (SVOD Bohemia).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vysoké teploty môžu spôsobiť komplikácie na železnici

Vysoké teploty aktuálne neovplyvňujú situáciu a vlaky na tratiach. Situácia sa však pre očakávané horúčavy môže zmeniť. Uviedol to hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický. Zároveň odporučil sledovať profil ZSSK na sociálnej sieti či ich webovú stránku, kde zverejňuje aktuálne informácie o meškaniach a operatívnych zmenách.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vláda odklepla 16 strategických dopravných projektov. Opozícia pripomína, že jeden kľúčový ignoruje

Desať diaľničných a šesť železničných úsekov. Vláda schválila strategické dopravné projekty. Zatiaľ nejde o finálny zoznam, ďalšie stavby by mali postupne pribúdať. Podľa opozičných liberálov štát ignoruje rekonštrukciu hlavnej stanice v Bratislave.

Celú správu a reportáž TA3 nájdete na tomto odkaze.

Vojna autobusárov: Kontroverzie s náhradnou dopravou šokujú cestujúcich

Je to šialené a katastrofálne. Cítim sa ohrozený a aj ostatní cestujúci majú strach o život. Tak opisuje pasažier Marek situáciu s náhradnou autobusovou dopravou na Hornom Zemplíne. Pre elektrifikáciu trate tam vlaky dočasne nahradili autobusy. Podľa vyjadrení cestujúcich si niektorí vodiči v noci pospia v spacáku v autobuse tri hodiny a potom šoférujú ďalej. Preverovať to začali inšpektori práce. Rozdali pokuty za tisíce eur.

Celú správu a reportáž TV JOJ nájdete na tomto odkaze.

Slovenské vlaky budú môcť riadiť tínedžeri: Ministerstvo chce znížiť minimálny vek rušňovodičov

Požadovaný vek pre osoby žiadajúce o vydanie preukazu rušňovodiča platného na území Slovenska by sa mal znížiť na 19 rokov. Zároveň by sa mali zjednodušiť podmienky na prevádzkovanie špeciálnych dráh. Vyplýva to zo zmeny zákona o dráhach, ktorý v stredu na návrh Ministerstva dopravy SR schválila vláda.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Slováci majú za meškanie vlaku nárok na kompenzáciu. ZSSK však hovorí o viacerých „výnimkách“

 

Áno, znie to možno neuveriteľne, no aj na Slovensku majú cestujúci vlakovou dopravou určité práva. Dokonca v celej Európskej únii máš v prípade meškania vlaku nárok na to, aby ti vrátili cestovné, alebo ti inak nahradili škodu. Prinášame ti prehľad práv, ktoré si môžeš nabudúce uplatniť.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hlavní nádraží v Hradci Králové čeká rekonstrukce, práce začnou v závěru roku

Správa železnic aktuálně hledá zhotovitele rozsáhlé modernizace hlavního nádraží v Hradci Králové. Samotné práce by měly začít ještě v letošním roce a dokončení je plánováno v roce 2030. Projekt modernizace a zdvoukolejnění železnice mezi Pardubicemi a Hradcem Králové se přesouvá do druhého jmenovaného města. V závěru letošního roku se na tamním hlavním nádraží rozběhne jeho celková modernizace.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Jak se stavěl Branický most: Měly se po něm převážet tanky! Teď vydrží 100 let

Práce na komplexní přestavbě Branického mostu za 2,15 miliardy korun začaly 1. 7. 2023, nyní je vše hotovo a vlaky budou jezdit po této dopravní stavbě nově dvoukolejně. Zvýší se tak počet spojů, které tudy mohou projet, což umožní odklon souprav mezi hlavním a smíchovským nádražím při plánované rekonstrukci železničního mostu mezi Podskalím a Smíchovem.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Počas posledného mesiaca došlo na železničných tratiach k 11 zrážkam, až 10 z nich bolo smrteľných

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) za obdobie od 3. júna do 8. júla 2024 zaznamenali celkovo 11 zrážok vlaku s osobami, pričom 10 z týchto nehôd malo smrteľné následky. „Okrem toho došlo k jednej zrážke vlaku s cyklistom a siedmim zrážkam vlaku s cestným motorovým vozidlom, z ktorých jedna skončila tragicky usmrtením siedmich osôb,“ uviedla Vladimíra Bahýlová, hovorkyňa ŽSR.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Holanďanom zrušili vlakové spojenie, do Dortmundu museli letieť

Holandskí futbalisti museli na stredajší semifinálový zápas ME proti Anglicku odcestovať leteckou dopravou. Dôvodom bola výluka na železničnej trati z ich základného tábora vo Wolfsburgu, stretnutie sa odohrá v Dortmunde vzdialenom 250 kilometrov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná doprava v úseku Mníšek nad Hnilcom - Švedlár ostáva prerušená

Vlaková doprava v úseku Mníšek nad Hnilcom - Švedlár v okrese Gelnica ostáva naďalej prerušená. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) predpokladajú jej spustenie v utorok o 15.00 h, uviedla hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová. K podmytiu a zaplaveniu trate došlo v pondelok 8. júla pre silnú búrku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Príprava modernizácie Ružinovskej radiály je v záverečnej fáze

Hlavné mesto finišuje s prípravou dlhoočakávanej modernizácie električkovej trate v Ružinove. V týchto dňoch prebieha hlavné stavebné konanie na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja, ktorého výsledkom bude vydanie stavebného povolenia pre modernizáciu samotnej električkovej trate, meniarní a zastávok. Pre niektoré ďalšie stavebné objekty, ktoré budú súčasťou modernizácie, vydala stavebné povolenie už v závere mája tohto roka MČ Ružinov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Jihomoravský kraj plánuje prodloužit linku S2 do Holubic, chce tím nabídnout alternativu...

Prodloužení trasy je plánováno od změny jízdních řádů v prosinci 2024. V současné době probíhají stavební práce na rekonstrukci a rozšiřování dálnice D1 na území města Brna. Tato dlouhodobě žádaná stavba ale logicky výrazně zhoršuje průjezdnost dálnice a denně dochází k velkým kolonám a zácpám jak na příjezdu do Brna, tak i při jeho průjezdu. Jihomoravský kraj společně s KORDIS JMK a Správou železnic nabídne lidem nově alternativní řešení dopravy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.