Dopravné správy

Ze Strašic vyrazí zájemci po stopách krále železnic barona Strousberga

Třetí víkend otevřených vrat ve strašickém Muzeu dopravy nabídne v sobotu 13. i v neděli 14. července tematickou výpravu po stopách krále železnic Bethela Henry barona von Strousberga. Muže, který se narodil roku 1823 a v šedesátých letech 19. století usiloval o proměnu Podbrdska v centrum železářského průmyslu.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Železniční muzeum se stovkami exponátů vybudoval na zahradě místo pergoly...

Začalo to nudou po operaci lokte a touhou zkrášlit si pergolu. Za 10 let vytvořil Daniel Suk v Tochovicích na Příbramsku na své zahradě železniční muzeum. Lidé se tam podívají do starého vagonu, nebo uslyší, jak zní stará zvonková návěst.

Celú správu, fotogalériu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

V sobotu do Zoo Ostrava historickými vozy

Dopravní podnik Ostrava připravil na sobotu 13. července tradiční jízdy historických vozů. Na trase Poruba – zoologická zahrada ve Slezské Ostravě autobusy, z Přivozu do Zoo trolejbusy. Prázdninové jízdy historickými vozy jsou už neodmyslitelnou tradicí léta v Ostravě. Také letos Dopravní podnik Ostrava na tuto příjemnou akci nezapomíná. První historická zážitková jízda je na programu už tuto sobotu 13. července.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Železnice plánujú zrekonštruovať vonkajšie osvetlenie pri Malej stanici

Jedna z košických nelegálnych osád sa nachádza v blízkosti Malej stanice v mestskej časti Juh. Tamojší obyvatelia sa zvyknú pohybovať v okolí železničnej trate, čím je ohrozené ich zdravie a bezpečnosť. Košičania sa okrem iného sťažujú na nedostatočné verejné osvetlenie v tejto lokalite, pričom podľa nich je často nefunkčné.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnica mešká desať rokov, s diaľnicou ani nezačali. Štát chce urýchliť výstavbu infraštruktúry...

Ministerstvo dopravy zverejnilo prvý zoznam strategických investícií. Znamená to, že štát môže urýchliť ich výstavbu. Ide o desať cestných a šesť železničných stavieb, medzi nimi sú aj dva dopravné projekty na Liptove. Jednou z podmienok je, že ich hodnota musí byť vyššia ako 50 miliónov eur.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Po strete s človekom odstavili v Štrbe vlak na dlhé hodiny. Stovky minút meškania odôvodnili...

Vlak RJ 1012, ktorý vyrazil v piatok 12. júla z Košíc o 7:53 hod. a mal naplánovaný príchod do Prahy o 16:07 hod., bol v Štrbe odstavený na dlhé hodiny. Železnice Slovenskej republiky o tom informovali v príspevku na sociálnej sieti. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Předstihnout České dráhy a pak prodat. Jančura má s RegioJetem jasno

Největší soukromý dopravce na české železnici bude na prodej. Stane se to ale až po jeho expanzi na tuzemských kolejích, řekl deníku E15 majitel společnosti Radim Jančura. Ten prodej začal zvažovat ve chvíli, kdy pandemie covidu zasáhla jak provoz železniční i autobusové dopravy, tak i prodej letenek, který je dalším segmentem Jančurova podnikání.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

SVOD Bohemia: Železnice patří k nejbezpečnějším způsobům dopravy. ETCS její bezpečnost ještě zvýší

Po nedávném železničním neštěstí, kdy po čelní srážce vlaků v blízkosti stanice Pardubice hlavní nádraží zahynuli 4 cestující, se bezpečnost železničního provozu stala předmětem veřejné diskuse. V této souvislosti považujeme za důležité zmínit následující: 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nákupem pivního speciálu můžete podpořit opravu parní lokomotivy Šlechtična

Pivní speciál Šlechtična nabízí ČD Minibary, železniční muzeum v Lužné u Rakovníka a nově i restaurace Zastávka by Pivstro na plzeňském hlavním nádraží. Z každého načepovaného pivního speciálu v této restauraci bude poskytnuto 5 Kč na opravu lokomotivy. Načepovaná piva budou na podzim sečtena a částka bude darována Plzeňským Prazdrojem na účet Nadace Okřídlené kolo, kde se shromažďují finance na opravu parní lokomotivy 475.179 „Šlechtična“.

Celú správu nájdete na tomto odkaze,

Konečně začala rekonstrukce železničního nádraží Ostrava - Vítkovice

Přesněji kompletní rekonstrukce památkově chráněné výpravní nádražní budovy, která byla postavena v roce 1967 v bruselském stylu, na tzv. Polanecké spojce. Autorem nádražní budovy byl Ing. arch. Josef Danda.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Do Velké Chuchle se pojede bezpečně nadjezdem, pro chodce vznikne podchod

Častá čekání před staženými závorami ve Velké Chuchli budou už brzy minulostí, Správa železnic vybrala zhotovitele výstavby nadjezdu. Ve výběrovém řízení uspěly společnosti Váhostav a Colas, které podaly nejlepší nabídku ve výši 474,6 milionu korun. Podle smlouvy nejprve vypracují projektovou dokumentaci, příští rok na jaře pak dojde k zahájení samotných stavebních prací. Ty potrvají do začátku roku 2027. Dokončení nadjezdu přinese výrazné zvýšení bezpečnosti silničního i železničního provozu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak má vždycky přednost. Při nehodě fyzikální zákony nepřemůžete

Jen v několika málo případech je viníkem srážky auta a vlaku strojvedoucí. V drtivé většině je chyba na straně řidičů, kteří si myslí, že to stihnou, ignorují výstražná světla a mnohdy i závory. Následky srážky s vlakem jsou přitom pro posádku v autě vždy minimálně velmi bolestivé, často však tragické.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Do konce prázdnin můžete zavítat na výstavu, která srovnává současný a budoucí most na Výtoni

Správa železnic zahájila venkovní panelovou výstavu, která bude přístupná do konce prázdnin. Expozice s podtitulem Lepší spojení, lepší život ve městě se zaměřuje na estetické i praktické aspekty a zdůrazňuje výhody, které nový most přinese nejen dopravě, ale i hlavnímu městu a jeho obyvatelům.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Inteligentní systém pro detekci sesuvu půdy hlídá další železniční trať v ČR. Zvyšuje bezpečnost...

Železniční trať Mosty u Jablunkova nyní monitoruje systém detekce sesuvů půdy (SSSP) české firmy ZAT a.s., a to kvůli rizikovému nestabilnímu svahu, který způsoboval poruchy geometrické polohy koleje. Doposud musel nebezpečný úsek denně kontrolovat správce tratě, což však nezaručovalo kontinuální přehled o stavu trati. Nový systém, který funguje na principu bezdrátových čidel, se osvědčil už v roce 2022 v Karlových Varech, kde nepřetržitě sleduje rizikové úseky a při zjištění svahových pohybů automaticky zašle notifikaci o zjištěném náklonu čidel. Pro Správu železnic to znamená nejen ekonomickou a personální úsporu, ale především zajištění bezpečnosti železničního provozu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Prevezte sa retrovlakom! Mládežnícky expres Tatran vyrazí cez víkend na Liptov

Pokiaľ ešte nemáte plány na najbližší víkend, Železničný klub Tatran ich vymyslí za vás! V sobotu 13. júla vyrazí na liptovské koľajnice retrovlak.Pôjde o prvú z troch plánovaných jázd mládežníckeho expresu Tatran počas tohto leta. Súprava ťahaná rušňom Bobina prejde trasou z Liptovského Hrádku cez Liptovský Mikuláš a Ružomberok do Ľubochne a späť.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Biznisové prekvapenie roka: RegioJet hľadá nového majiteľa...

Podnikateľ Radim Jančura, majiteľ dopravnej spoločnosti RegioJet, ktorá prevádzkuje žlté vlaky a autobusy, sa chystá firmu predať. V súčasnosti už zbiera ponuky od investorov, no s predajom údajne neponáhľa. Informuje o tom ekonomický denník E15

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky na Záhorí budú jazdiť oveľa rýchlejšie. Železnice chcú povolenia riešiť v zrýchlenom konaní

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) riešia už od roku 2019 modernizáciu viacerých úsekov. Pri niektorých projektoch dokonca žiadajú v skrátenom konaní o vydanie osvedčenia o strategických investíciách. Štátu by totiž mohli hroziť hospodárske straty. Na Záhorí majú vlaky po rekonštrukcii trate jazdiť minimálne dvakrát rýchlejšie. V hre sú rôzne ďalšie benefity.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Extrémne teploty ovplyvňujú aj železnice: Evidujú problémy! Nasadili potrebné opatrenia

Pri vysokých teplotách má železničná koľajnica tendenciu sa predlžovať. Keďže na väčšine tratí Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sú koľajnice navzájom zvarené do dlhých pásov, musí sa zamedziť predĺženiu koľajníc, aby nedošlo k vybočeniu koľaje. Pre TASR to priblížila hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová s tým, že v súčasnosti evidujú dve vybočenia, a to v úseku Moldava nad Bodvou - Turňa nad Bodvou a Podunajské Biskupice - Nové Košariská.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

 

Búrky v Česku: Medzinárodné vlakové spoje sa omeškali o niekoľko hodín

Silné búrky v Česku v stredu na niekoľko hodín zastavili medzinárodnú vlakovú dopravu. Na koridorovej trati z Prahy smerom na Pardubice spadlo na trať viacero stromov. Vlaky majú podľa Českých dráh meškania aj niekoľko hodín, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Najhoršia situácia bola medzi Kolínom a Pardubicami, kde bola trať úplne neprejazdná. Konkrétne v úseku Záboří nad Labem a Řečany nad Labem poškodili popadané stromy trakčné vedenie.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnice vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti tratí

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničných tratí. "Nepozornosť a zbytočný hazard sú dlhodobo najčastejšou príčinou ťažkých zranení a úmrtí na koľajniciach," upozornila hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.