Dopravné správy

Pod Baltem roste nejdelší silniční a železniční tunel světa. Propojí Dánsko s Německem

Výrazně zkrátit cestu mezi Dánskem a Německem. To je cílem silničního a železničního tunelu, jenž aktuálně vzniká pod Baltským mořem a který bude po dokončení se svými 18 kilometry nejdelším svého druhu na světě. Jeden z nejrozsáhlejších infrastrukturních projektů v Evropě vyjde na více než sedm miliard eur (přes 174 miliard korun).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Žiadne priecestie nie je bezpečné, upozorňuje odborník. Železnice sú dlhodobo podfinancované, dodáva

Máme sa my, občania, báť cestovať vlakom? Sú mnohé trate stále v havarijnom stave? Môžu vodiči dôverovať signalizácii a závorám na železničných priecestiach? Diskutovali o tom generálny riaditeľ Sekcie železničnej dopravy a dráh Filip Hlubocký, riaditeľ Oblastného riaditeľstva Trnava Ivan Sovič, riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej a Matej Ferencei z Odborovej asociácie výpravcov a dispečerov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Starý Smokovec spája s Novým Targom víkendová autobusová linka

Návštevníci Vysokých Tatier majú možnosť využiť nové medzinárodné autobusové spojenie medzi Slovenskom a Poľskom. Linka premáva zo Starého Smokovca do Nového Targu počas víkendov. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová s tým, že spája populárne turistické destinácie a umožňuje pohodlný a priamy presun medzi oboma krajinami

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak na koľaji nemal čo robiť, vyhlásil minister dopravy. ZSSK pochybenie rušňovodiča vylúčila

Tragickú nehodu pri Nových Zámkoch spôsobilo viacero faktorov. Trať bola vylúčená z prevádzky a vlak na nej nemal čo robiť. Informoval o tom minister dopravy Jozef Ráž na piatkovej (28. 6.) tlačovej konferencii. Šéf rezortu dopravy skonštatoval, že išlo pravdepodobne len o individuálne ľudské zlyhanie, nie technické či systémové.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

ZSSK vypraví počas Levočskej púte špeciálne vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví počas Levočskej púte (6. - 7. 7.) špeciálne vlaky na trati Spišská Nová Ves - Levoča. V piatok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zažili sme jednu z najkrajších ciest vlakom po Švajčiarsku: Aké sú ceny a čo všetko môžeš vidieť?

Švajčiarske vlaky fungujú s presnosťou švajčiarskych hodiniek. Okrem toho však ponúkajú scenérie ako žiadne iné. Za panoramatickými oknami sa striedajú horské masívy, malebné dedinky, jazerá, vodopády vyvierajúce v skalách a občas aj čierno-čierna tma tunelov, vďaka ktorým sa tieto trate stali realitou.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Slovensko je po tragickej zrážke v šoku. Ľudia sa na pomoc vyzbierali už tisíce eur

Vo štvrtok (27.6.) v podvečerných hodinách došlo k zrážke vlaku a autobusu na priecestí pri Nových Zámkoch v smere na Dvory nad Žitavou. Tragédia si vyžiadala životy siedmich ľudí, ktorí sa nachádzali v autobuse. Niekoľko ďalších osôb sa zranilo. Na platforme Donio vznikla zbierka na podporu pozostalých a pomoc zraneným. Vyzbieralo sa už niekoľko tisíc eur. 

Celú správu a reportáž TV Markíza nájdete na tomto odkaze.

Železniční trať mezi Brnem a Vyškovem stojí, srazily se pracovní stroje

Lidé cestující po železniční trati mezi Brnem a Vyškovem se musí připravit na komplikace. Před devátou hodinou ráno se tam totiž srazily dva pracovní stroje. Vlaky kvůli tomu nemohou po trati projíždět, a cestující tak musí přesedat do autobusů. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, ani jeden ze strojů podle dostupných zpráv nevykolejil.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Prípravy na stavebné práce v rámci modernizácie železnice pod Tatrami pokračujú

Pod Tatrami naďalej pokračujú prípravy na stavebné práce v rámci modernizácie železničnej trate Poprad-Tatry - Vydrník. Pôjde na ne 369 miliónov eur. Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky Vladimíry Bahýlovej si zhotoviteľ stavby začal plniť svoje povinnosti vyplývajúce zo Zmluvy o dielo v časti takzvanej geologickej úlohy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ÚHP: Preprava vo vlakoch po zavedení nového grafikonu vzrástla o 6 %

Preprava cestujúcich vo vlakoch sa po zavedení novej koncepcie grafikonu vlakovej dopravy zvýšila o 6 %. Tržby Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v tomto období vzrástli o 3 %. Najvyužívanejšie trasy sú Bratislava - Žilina - Košice a Bratislava - Nové Zámky, kde po zavedení nového grafikonu narástla preprava o 8 %. Vyplýva to z analýzy, v ktorej Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) a ZSSK hodnotili vplyvy nového konceptu grafikonu vlakovej dopravy, ktorý bol zavedený na konci roka 2022.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Minister Ráž chce novú hlavnú železničnú stanicu v Bratislave, v hre sú 3 lokality...

Bude mať Bratislava do roku 2030 novú hlavnú železničnú stanicu? Minister dopravy Jozef Ráž zo Smeru SD hovorí o ambicióznom pláne vybudovať stanicu na novom mieste. Kde presne, to zatiaľ nechce prezradiť. Viac má priniesť štúdia, ktorú minister sľubuje do konca tohto mesiaca. Na výstavbu novej hlavnej stanice chce Slovensko využiť európske peniaze. Expert na železničnú dopravu reaguje, že štúdií tu už bolo množstvo a termín, ktorý spomenul Ráž, nie je reálny.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK upraví cestovný poriadok v úseku Nové Mesto nad Váhom - Vrbovce

Vlaky v úseku Nové Mesto nad Váhom a Vrbovce budú od 1. júla odchádzať skôr. Na úpravu cestovného poriadku vo štvrtok upozornila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s tým, že dôvodom zmeny je obmedzenie na strane Železníc SR. Informoval o tom hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Po vykoľajení vlaku v Rusku zomreli dve osoby. Desiatky pasažierov sa zranili

Najmenej dve osoby prišli o život a ďalšia je nezvestná po tom, čo sa v stredu v Komijskej republike na severe Ruska vykoľajil vlak. Jedna osoba je nezvestná a desiatky utrpeli zranenia. Ruské železnice informovali, že nehoda sa stala o 18.12 h moskovského času (17.12 h SELČ) na úseku medzi mestami Inta a Ugoľnyj. Ruské médiá s odvolaním sa na záchranárov uviedli, že zranenia utrpelo najmenej 50 ľudí.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Viaceré vlaky medzi Prešovom a Kysakom nejazdia niekoľko hodín, obmedzenia potrvajú do piatku

Železničná osobná doprava medzi Prešovom a Kysakom je počas troch dní čiastočne obmedzená. Dôvodom sú plánované práce na úprave infraštruktúry od 26. do 28. júna. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) o tom informovala s tým, že v prípade väčšieho meškania nie je zaručené čakanie prípojných vlakov. Cestujúci môžu využiť v čase výluky denne náhradnú autobusovú dopravu od rána v rozsahu viac ako štyroch hodín.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Nových Zámkoch sa zrazil vlak s autobusom. Hlásia päť obetí aj zranených

Na železničnom priecestí na Dvorskej ceste v Nových Zámkoch došlo krátko po piatej popoludní k vážnej dopravnej nehode. Pri zrážke EC vlaku s autobusom zomreli piati ľudia a ďalších päť utrpelo zranenia, informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby. Zásah namieste stále prebieha a viacerí zranení sú vo vážnom stave.

Celú tragickú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Část linky metra B kvůli poruše stála, doprava na Andělu kolabovala

Kvůli poruše zabezpečovacího zařízení ve stanici Smíchovské nádraží byl přibližně na dvě hodiny ve špičce zastaven provoz metra na lince B. Cestující mezi Florencí a Novými Butovicemi museli využít tramvaje, část trasy obsluhovaly i autobusy.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Tunel i vysoký most. Vysokorychlostní trať u Světlé zná svou trasu a podobu

Úsek plánované vysokorychlostní trati ze středních Čech do Světlé nad Sázavou už má svou definitivní trasu. U města budou odbočky na konvenční trať, tunely i jeden z nejvyšších mostů. Součástí stavby bude i rekonstrukce dnešního nádraží. Zaznělo to na veřejné besedě se zástupci Správy železnic.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Po Vajnorskej radiále sa opravy dočká aj trať druhej najväčšej mestskej časti Bratislavy

Rekonštrukcia Vajnorskej radiály sa zaobišla bez zdržania a skončila sa načas. Prvá fáza sa začala v októbri 2023. Cestujúci pociťovali obmedzenia v podobe výluk len pár mesiacov, od mája mohli trať využívať na plnej dĺžke až po konečnú na Zlatých pieskoch. Po Dúbravsko-karlovoveskej radiále ide o druhú rekonštrukciu električkovej trate v meste.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Je rozhodnuto! Kladenské nádraží půjde k zemi, nahradí ho moderní stavba

Budova hlavního kladenského nádraží půjde k zemi. Odpůrci demolice, kteří se dlouhodobě snažili získat pro objekt památkovou ochranu, neuspěli. Ministerstvo kultury nádražní budovu za památku neprohlásilo. Výsledky průzkumů v nádražní hale navíc ukázaly, že je v horším stavu, než se původně předpokládalo. Správa železnic proto vybuduje na hlavním kladenském nádraží moderní objekt.

Celú správu, fotogalériu a video nádjete na tomto odkaze.

Spor o městskou linku do Běchovic. Zrušte ji, požadují nákladní dopravci

Problém s napjatou kapacitou železniční trati mezi Prahou a Kolínem vyústil ve spor mezi nákladními dopravci a Prahou a Středočeským krajem. Nákladní dopravci vyzvali objednatele, aby odložil zavedení linky S61, která má napojit sídliště na východě metropole do centra a na metro ve stanici Depo Hostivař.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.