Dopravné správy

To se v japonském vlaku nesmí stát. Strojvůdce si zpíval, dopravce se omlouvá

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve vagonech se k nim totiž linula melodie baseballové písně Fighters Sanka v podání strojvůdce vlaku. Ten si totiž zapomněl vypnout mikrofon a jeho pobrukování slyšel celý vlak. Tokijské metro se pasažérům omluvilo.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/japonsko-vlak-strojvudce-tokio-metro-zpev-omluva.A240706_140645_zahranicni_vajo

České dráhy vypraví na festival Colours of Ostrava speciální vlaky

České dráhy i letos vypraví speciální vlaky na oblíbený festival Colours of Ostrava. „Colours expres“ pojede z Prahy do Ostravy ve středu 17. července. Po skončení akce odvezou účastníky festivalu dva vlaky, první vyjede z Ostravy v neděli 21. července hned nad ránem a druhý krátce po 10. hodině dopoledne. České dráhy pak také každý den ve večerních hodinách po skončení denního programu festivalu vypraví ze stanice Ostrava střed speciální vlaky ve směru Třinec, Opava a Frýdek-Místek.
 
Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na někdejším nádraží v Bubenči se otevře volnočasové centrum

V bývalé nádražní budově v Praze-Bubenči se 28. srpna slavnostně otevře kulturní a volnočasové centrum Stanice 6. Bude to přesně na den deset let poté, co tam zastavil poslední vlak. Ve zrekonstruovaných prostorech nedaleko Stromovky vznikne multifunkční sál, galerie, bistro na peronu či půjčovna kol, pořádat se tu budou koncerty, výstavy, sportovní aktivity, debaty a různé komunitní akce. V radničním časopise Šestka o otevření centra informovala Praha 6, která budovu spravuje.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Proměna smíchovského nádraží pokračuje. Začaly bourací práce

Stavební práce na pražském smíchovském nádraží se rozjely naplno. Podél stávajících nástupišť jezdí bagry, část nádražní budovy je zbouraná a vstupy pro cestující jsou omezené. Správa železnic už také pro rekonstrukci nynější budovy nádraží vybrala projektanty stavby, dokumentaci vytvoří za 39,5 milionu korun firmy SUDOP Praha a SUDOP EU. Stavební práce se uskuteční v koordinaci s výstavbou Terminálu Smíchov v letech 2026 až 2028.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Kvůli nové železniční trati musí kraj změnit územní dokumentaci

Kvůli plánované modernizaci železničního spojení z Prahy na Liberec a dál do Polska musí Liberecký kraj změnit územní dokumentaci.

Není potřeba vymezovat zcela nový koridor, je ale třeba upravit ty současné. Veřejné projednávání změn se uskuteční ve středu 10. července na krajském úřadu v Liberci, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Úpravu si vyžádala studie proveditelnosti, kterou loni pro modernizaci trati schválila centrální komise ministerstva dopravy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ŽOS Trnava vyrobí 200 horných plošín autovozňov pre americkú firmu

Spoločnosť ŽOS Trnava vyrobí 200 kusov horných plošín autovozňov pre americkú firmu Greenbrier. Plošiny majú byť povrchovo upravené s vykonaním montáže všetkých ich komponentov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.
 

Správa železnic nechá opravit své servisní vozy. Zakázku za stamiliony získala šumperská Škoda

Šumperský závod Škoda Group získal zakázku v hodnotě čtvrt miliardy korun. V rámci ní v průběhu několika let pro Správu železnic opraví 43 vozů, které Správa používá ke kontrole trakčního vedení. Dokončení celého projektu je naplánováno na rok 2029.
 
Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nadšenci utratili úspory za motorový vlak. Teď s ním vozí cestující

arta železničních nadšenců z Kroměříže si splnila sen a pořídila si skutečný motorový vlak. Občas s ním vyjedou z depa, a dokonce vozí cestující. Padly na něj úspory, opravami strávili spoustu času, teď už se renovovaným vláčkem prohánějí po kolejích. Ladislav Pešák je elektrikář, nechybí u žádné vyjížďky a ve vlaku dělá průvodčího. To Cyril Zubalík je strojvůdcem i v civilu. Když to jen trochu jde, moderní lokomotivy vymění za 70letý motorák. Parta nadšenců už v depu opravuje další dva stroje – tentokrát dieselové lokomotivy.

Celú reportáž nájdete na tomto odkaze.

ZANIKLÉ TRATĚ: Dráhu na kraji Prahy pohltilo ruzyňské letiště

Zaniklé tratě nás dnes zavedou jen kousek za hranice metropole. Tři kilometry slavné Pražsko-duchcovské dráhy v 60. letech 20. století nejprve pohltilo ruzyňského letiště, další kilometr byl pak opuštěn o půl století později. Zamíříme na úsek Litovice–Středokluky.

Zdroj: https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/zanikle-trate-litovice-stredokluky-letiste-praha-prazsko-duchcovska-draha.A240702_174850_po-cesku_vrja

Historické nádraží v Kladně jde k zemi, demolice uzavře přilehlou ulici

Bourání hlavního kladenského nádraží začíná, od soboty do 14. července bude uzavřená ulice Milady Horákové, která k němu přiléhá. Správa železnic (SŽ) v blízkosti původní budovy postaví nové nádraží. Jde o součást modernizace trati Praha – Kladno. Především chodce vedení kladenské radnice prosí o zvýšenou opatrnost po dobu platnosti uzavírky ulice.

Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/kladno-nadrazi-demolice-uzavirka-ulice-modernizace-zeleznicni-trati.A240702_161410_praha-zpravy_vich

Železniční trať z Rožmitálu pod Třemšínem do Březnice oslaví 125 let, i jízdami parního vlaku

Zahájení provozu na železniční trati z Rožmitálu pod Třemšínem do Březnice připomene v sobotu 27. července akce na rožmitálském vlakovém nádraží. Program ke 125. výročí bude přichystán od 11.00 do 16.00.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Už to jede, nebo co? Apka PID Lítačka nově ukazuje, kde se zasekl váš autobus

Aplikace PID Lítačka už dávno není jen nástrojem pro kontrolu jízdenek. Nyní nabízí širokou škálu funkcí, které mají za úkol usnadňovat každodenní cestování po Praze a Středočeském kraji. Nově si v mobilu můžete zobrazit mapu se všemi vozy metra, tramvají, busů i vlaků v reálném čase.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pozor výluka. Ze Žďáru do Brodu vlaky nejedou. Mizí mosty

Tři silniční mosty od soboty 6. července do úterý 9. července mizí mezi Přibyslaví a Stříbrnými Horami. Začaly práce na rekonstrukci trati z Přibyslavi do Pohledu. Vlaky nahradí autobusy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tragédie ve Vršovicích: Ženu (†73) přejel vlak. Sebevražda? 120 lidí evakuovali

Obrovská tragédie se v sobotu ráno stala na nádraží v pražských Vršovicích. Ženu (†73) tam srazil vlak, na místě zemřela. Podle policistů šlo nejspíš o sebevraždu, z vlaku, který ženu srazil, bylo evakuováno 120 lidí. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hru, která baví fanoušky tramvají, autobusů a trolejbusů, vyvíjí 13 let

Tisíce lidí si na internetu stáhly počítačovou hru Simt Simulator, u jejíhož zrodu stál Tomáš Faina z Plzně. I na nedávné akci 125 let od založení MHD v Plzni měl u stánku se simulátorem, kde byl i s dalšími kolegy ze společné firmy Viafox games, největší frontu. Hlavně děti si totiž chtěly zajezdit virtuální tramvají či trolejbusem a byly ochotné vystát i půlhodinovou frontu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/pocitacova-hra-simt-simulator-tomas-faina-pmdp-virtualni-tramvaj-autobus-sotous.A240703_124618_plzen-zpravy_vb

Spomíname v Tatrách: Tatranskej Štrbe pomohla železnica aj majstrovstvá sveta v lyžovaní

Vo Vysokých Tatrách sa nachádzajú desiatky pamätníkov, pomníkov či pamätných tabúľ. Niektoré sú dostatočne známe a viditeľné, o ďalších verejnosť veľa informácií nemá. Jednou z takých je pamätná tabuľa osadená na žulovej skale na sídlisku v Tatranskej Štrbe, ktorú odhalili v roku osláv 120-teho výročia vzniku Tatranskej Štrby v septembri 2000. Takmer identická pamätná tabuľa ako na sídlisku Lieskovec, ktorá však pre zmenu pripomína 720-te výročie prvej písomnej zmienky o obci Štrba, stojí pred tamojším obecným úradom v Štrbe.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Stará budova kladenského nádraží má odzvoněno, za pár dní ji stavebníci začnou rozebírat

Stará budova kladenského nádraží bude již za několik dnů minulostí. V následujících dnech totiž dojde k jejímu zbourání. Starou budovu pak nahradí nová. Ke zbourání staré budovy nádraží na Kladně dochází v rámci modernizace tratě Kladno – Kladno Ostrovec.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nový výtoňský most se lidem líbí, kritici jsou jen hodně slyšet, říká jeho autorka

Nová verze železničního mostu mezi pražskou Výtoní a Smíchovem má již virtuální podobu a nyní čeká na doplňující posudky. Chystaný návrh společnosti 2T z dílny Ivety Torkoniakové, který uspěl ve vypsané architektonické soutěži, si našel mnoho fanoušků, ale i nesmlouvavé kritiky. „Naprosté většině lidí se náš návrh líbí a berou za hotovou věc, že bude nový most. Otázkou je jen kdy,“ říká architektka.

Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/torkoniakova-most-vysehrad-vyton-zeleznice-architektura-urbanismus.A240704_112227_praha-zpravy_rts

Parní lokomotiva je jako milenka.Stojí spoustu času a lásky,usmívá se šéf železnice v Čierném Balogu

Je to přesně 41 let, co se v Čierném Balogu na středním Slovensku začaly organizovat dobrovolnické tábory. Nadšenci se tehdy rozhodli obnovit svého času nejdelší lesní železnici v zemi. Dnes staré parní lokomotivy místo vytěženého dřeva vozí 50 tisíc turistů ročně. Kdo sem před desítkami let přišel, často podlehl kouzlu krásných strojů a vrací se každý rok. Kolem černých mašin tedy i dnes zní čeština.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnice chystajú modernizáciu tratí: Na týchto úsekoch by sa mohlo jazdiť dvestovkou!

Stav železníc na Slovensku nie je ani zďaleka na takej úrovni, ako by mohol byť. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) preto chystajú modernizáciu viacerých úsekov. Pri niektorých žiadajú v skrátenom konaní o vydanie osvedčenia o strategických investíciách.

Plány ŽSR na modernizáciu železničných tratí vyplývajú z dokumentov zverejnených na webe slov-lex.sk. Dostali do skráteného medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.