Dopravné správy

Češi před prodlouženým víkendem plní vlaky, policisté posilují hlídky

Češi vyrážejí na prodloužený prázdninový víkend. Dopravci na železnici hlásí obsazeno, někteří ale přidávají další vagony. Například České dráhy doporučují cestujícím, aby zkusili v okolí velkých měst i regionální spoje, které mohou být obsazené méně než dálkové vlaky. Na následující tři dny se připravují také policisté, do terénu vyšlou navíc stovky hlídek. Zaměří se na rychlost, telefonování za volantem, technický stav aut nebo bezpečnostní pásy.

Túto správu a video nádjete na tomto odkaze.

Japonská spoločnosť využíva na údržbu železničnej trate humanoidného robota

Západojaponská železničná spoločnosť JR West začala od začiatku tohto mesiaca na údržbu železničných tratí a ich okolia využívať humanoidného robota. Informovala o tom agentúra AFP. Hlava robota s dvojicou kamier slúži operátorovi na orientáciu a vzhľadom pripomína robota z filmu "Číslo 5 žije" z roku 1986.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ľudia sú zúfalí, prestavba železnice na Kysuciach sa drasticky predĺžila. Cena sa zvýšila o milióny

Modernizácia zhruba päťkilometrovej železničnej trate na Kysuciach, ktorú má na starosti Združenie ŽSR, KYSUCE zložené z TSS Grade a Váhostav – SK, zdražela počas dvoch rokov takmer o desať percent na zhruba 71,8 milióna eur bez DPH. 

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Črtá sa priame spojenie vlakom z Myjavy cez Vrbovce do Hodonína

Priame vlakové spojenie z Myjavy do Hodonína už zrejme budúci rok. Naznačuje to návrh grafikonu vlakovej dopravy na rok 2025. “V januári tohto roka sme informovali o možnom vstupe ďalších súkromných dopravcov na slovenské železničné trate. Medzi nimi aj na tu našu myjavskú “štreku”, o ktorú prejavila záujem spoločnosť ARRIVA s úmyslom prepojiť Trenčiansky a Juhomoravský kraj pravidelným spojom až do Hodonína,” informuje hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vozne z 80. rokov, tragické nehody a chýbajúci celoeurópsky varovný systém...

Tento text je reakciou Respektu na tragickú nehodu vlakov v Pardubiciach, ktorá sa stala necelý mesiac pred zrážkou vlaku a autobusu pri Nových Zámkoch. V tejto chvíli je ťažké povedať, čo majú obe nehody spoločné a čím sa líšia, isté však je, že bezpečnosť železničnej dopravy nebola v oboch krajinách už dávno tak na pretrase.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Krajšie ulice aj stabilnejšie napájanie trolejbusových tratí v Bratislave...

Dopravný podnik Bratislava (DPB) uplynulý týždeň úspešne dokončil výmenu podzemných napájacích trakčných káblov a výmenu technológií štyroch meniarní, ktoré napájajú trolejové siete. Výmena technológie meniarní zabezpečí spoľahlivú prevádzku nových veľkokapacitných vozidiel s vyššími energetickými nárokmi.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nový terminál v Liberci má propojit vlaky, autobusy a MHD. Jeho podobu určí soutěž

Správa železnic (SŽ), Liberecký kraj a město Liberec vypíšou na podzim architektonickou soutěž, která by měla určit podobu nového dopravního terminálu Central Station na libereckém vlakovém nádraží. V budoucnu by měl propojit železniční, autobusovou i městskou hromadnou dopravu. Podobný projekt je zatím v Česku ojedinělý, řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Polské PKP Cargo je v úzkých, čeká ho reorganizace. Je to jediná šance na přežití

Představenstvo polského PKP Cargo se rozhodlo podat k soudu návrh na zahájení reorganizace. Informovala o tom společnost. „Dnes je pro společnost reorganizační řízení jedinou reálnou šancí na přežití. Zvláště v situaci nesouhlasu se sociální stránkou,“ uvedl nákladní dopravce.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Jedno z najnehodovejších priecestí Bratislavy možno zanikne. Obchádzať sa bude asi cez Pharos

Žiadne závory, oplotenie ani chodníky, len svetelná signalizácia upozorňujúca na prejazd vlakov a problém neriešený už 27 rokov. Železničné priecestie na Ivanskej ceste patrilo v roku 2012 k trom najnehodovejším úsekom republiky a ani za vyše desaťročie sa mu reputácia nenapravila.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

V Prešovskom kraji sú znova v prevádzke cyklobusy

 Počas letnej sezóny sú pre cyklistov, ktorí chcú spoznávať aj trasy mimo svojho regiónu, v Prešovskom kraji opäť k dispozícii cyklobusy. Túto letnú sezónu obslúžia cyklistov v Poloninách, Pieninách, na Domaši, Čergove, Bachurni i v Slanských vrchoch. Každý autobus disponuje cyklonosičom pre šesť bicyklov. TASR o tom informovala Lea Lehotská z oddelenia komunikácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

ŽOS Trnava uzavrela kontrakt s americkým výrobcom vagónov Greenbrier

ŽOS Trnava získala nový kontrakt s americkým výrobcom vagónov. Ako informuje spoločnosť, ešte v júni minulého roka vedenie divízie jej strojárskej výroby nadviazalo kontakt s významným výrobcov nákladných železničných vozňov s celosvetovou pôsobnosťou, americkou firmou Greenbrier. Na úvodnom stretnutí boli vytypované viaceré oblasti možnej spolupráce, okrem iných aj vo výrobe a dodávkach horných plošín autovozňov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Historické nádraží v Kladně jde k zemi, demolice uzavře přilehlou ulici

Bourání hlavního kladenského nádraží začíná, od soboty do 14. července bude uzavřená ulice Milady Horákové, která k němu přiléhá. Správa železnic (SŽ) v blízkosti původní budovy postaví nové nádraží. Jde o součást modernizace trati Praha – Kladno. Především chodce vedení kladenské radnice prosí o zvýšenou opatrnost po dobu platnosti uzavírky ulice.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Nádraží na Smíchově se změní, nabídne více služeb pro cestující

Železniční stanice na pražském Smíchově se v následujících letech promění v moderní dopravní terminál. Jeho součástí bude i stávající nádražní budova, která projde celkovou rekonstrukcí. Nyní vybrala projektanty stavby – společnosti SUDOP Praha a SUDOP EU. Jejich nabídková cena ve výběrovém řízení byla 39,5 milionu korun. Stavební práce budou probíhat v letech 2026 až 2028 v koordinaci s výstavbou terminálu Smíchov. 

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Magistrát Bratislavy reaguje na slová ministra, že hlavná stanica by sa mohla presunúť...

Magistrát Bratislavy reaguje na vystúpenie ministra dopravy Jozefa Ráža o tom, že bratislavská hlavná stanica by sa mohla presunúť do inej lokality. „Je nám ľúto, že viac informácií k tomu ministerstvo dopravy s nami nezdieľalo, napriek úsiliu, ktoré sme tomu aj spoločne posledné roky venovali,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ozývajú sa hlasy za zrušenie vlakov zadarmo. Peniaze by využili na modernizáciu...

Nedávna tragická zrážka vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch opäť otvára tému bezpečnosti na slovenských železniciach. Len približne polovica priecestí na Slovensku je riadne zabezpečená. Pri ostatných chýba svetelná signalizácia či závory. Národní kontrolóri na to upozorňovali už pred viac ako dvoma rokmi. Železnice aj ministerstvo dopravy tvrdí, že ide o priecestia so slabou premávkou. Opozícia vidí celkový problém v nesystematickom financovaní železničného sektora. Žiadajú preto jasný plán do budúcna.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky nahradia autobusy. Banskoštiavničania si musia zvyknúť na dočasné obmedzenia

Banská Štiavnica na svojom webe informuje o novej autobusovej doprave, ktorá dočasne nahradí vlakové spoje. Táto zmena je platná od dnešného dňa (3. júla 2024). Vlaky v úseku Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica a späť budú nahradené náhradnou autobusovou dopravou (NAD) až do odvolania. Vlaky Os 5722 a Os 5755 budú nahradené NAD v úseku Zvolen os.st. – Banská Štiavnica.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Letné cestovanie so Železničnou spoločnosťou Slovensko je tu

Naplánujte si dovolenku na Slovensku a spoznajte počas leta rôznorodé prírodné zákutia či historické pamiatky. Navštívte zaujímavé podujatia alebo akvaparky a rozcestujte sa ekologickou dopravou, vlakmi Železničnej spoločnosti Slovensko. Cez leto ušetríte s populárnou letnou ponukou celosieťových cestovných lístkov SLOVAK. Za zvýhodnené ceny môžete cestovať počas celých letných prázdnin do 31. augusta. Nezabudnite, že každý vlak môže byť výletný vlak!

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Muž zomrel počas jazdy vlakom, cestujúci si nič nevšimli. Jeho telo prešlo vyše 500 kilometrov...

Vo vlaku v Japonsku jazdilo 12 hodín na tratiach okolo Tokia telo muža, ktorý cestou zomrel. Jeho smrť si nikto nevšimol a mŕtvola urazila 652 kilometrov, kým ju našiel zamestnanec pripravujúci súpravu na návrat do depa, keď z nej vystúpili všetci cestujúci. Informovali o tom zahraničné médiá.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Návrh nového vlakového grafikonu pre obdobie 2024/2025

Spoločnosť BID, a. s., ktorá je organizátorom Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, zverejnila rámcový návrh nového grafikonu vlakovej dopravy pre Bratislavský kraj, ktorý bude platiť od decembra 2024 do decembra 2025. Cestujúci si môžu pozrieť navrhované cestovné poriadky a prípadné pripomienky k nim môžu zaslať spolu so zdôvodnením elektronickou poštou na adresu odp@bid.sk do 14. júla 2024. Pripomienky bude BID následne komunikovať zástupcom železníc, samospráv, objednávateľov a dopravcov pri ďalších rokovaniach o finálnej podobe nového grafikonu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Silný déšť poškodil trať mezi Lovosicemi a Žalhosticemi, vlaky nahradily autobusy

U železniční stanice Žalhostice se vlivem červnových dešťů a podmáčené půdy sesunul svah a vlakové spoje tak dopravci nahrazují autobusy. Pracuje se na stabilizaci trati a její opravě. Omezení potrvá minimálně do 4. srpna.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.