Dopravné správy

Železnice musí za lidmi, ne naopak, říká muž, který dohlíží na česká nádraží

Správa železnic, coby majitel tuzemských nádraží, rozjela plán na oživení svých více než šestnácti set nádražních budov. „Klíčové je nalákat cestující i veřejnost dovnitř a pouhou pokladnou s jízdenkami se to už opravdu nepovede,“ říká v rozhovoru pro Forbes Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Asociace cestujících: Mistrovství Evropy ve fotbale ukázalo slabiny železnice

Jak dobře nebo špatně se daří železnicím během mistrovství Evropy ve fotbale? Zástupci cestujících zhodnotili situaci. A pro německé železniční dopravce to nedopadlo vůbec dobře. Zejména v místní dopravě jsou nedostatky patrné zejména s ohledem na mnohá zpoždění a přeplněné vlaky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky pod Prahou vyjdou na dvě stě miliard korun. Alternativa není

Síť železničních tunelů, kam by se v budoucnu měla přesunout regionální železniční doprava směřující do metropole, vyjde zhruba na dvě stě miliard korun. Celkem Správa železnic pracuje se třemi variantami, které počítají s rozdílnou délkou tunelů a obslužných stanic. V nejambicióznější variantě jde o zhruba sedmnáct kilometrů tunelů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Kurucz z Alstomu: Železniční tendry v Česku ovlivňuje dlouholetá rutina

Některé části železničního trhu jsou v České republice dlouhodobě provozovány pouze jedním subjektem a změnit to bude těžké, v rozhovoru na to upozorňuje generální ředitel společnosti Alstom pro Českou republiku a Slovensko Dan Kurucz. Hovoří také o tom, že dodávka vysokorychlostních vlaků by se měla soutěžit ve stejném čase jako výstavba vysokorychlostních tratí a že pro regionální tratě má smysl využití vodíku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Uzavrú železničné priecestie, naplánovaná je jeho rekonštrukcia

Od 01.07.2024 od 08.00 hod. do 12. 07. 2024 do 17.00 hod. dôjde k úplnej uzávierke železničného priecestia na ceste č.III/3400 medzi obcami Veľká Ida a Komárovce v okrese Košice-okolie. Podľa informácií košickej krajskej policajnej hovorkyne Jany Mésarovej je dôvodom rekonštrukcia železničného priecestia.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bratislava má konečne prvý TIOP. Zastávka vo Vrakuni je dokončená a vstupuje do prevádzky

Železničná doprava má v budúcnosti tvoriť jeden zo základných pilierov verejnej dopravy v meste. Jej použiteľnosť sa má zlepšiť vďaka vybudovaniu siete terminálom integrovanej osobnej prepravy – TIOPov – ktoré majú umožniť pohodlný prestup medzi vlakmi a mestskou hromadnou dopravou. Po dlhých rokoch príprav bol dokončený prvý z nich.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná trať od Čadce po hranicu s Českom prechádza modernizáciou. Ako postupujú práce?

Železničná trať od Čadce po hranicu s Českom prechádza modernizáciou. Rekonštrukciou prechádzajú železničné mosty, trakčné vedenie, železničný zvršok aj spodok. V lokalite pribudnú protihlukové steny aj nové zabezpečovacie zariadenie. Železničný koridor v dĺžke takmer 5 kilometrov začali rekonštruovať v auguste roku 2022. Po ukončení prác by mala byť doprava rýchlejšia, plynulejšia a bezpečnejšia. Aktuálny stav celej stavby prináša v najnovšom videu youtube kanál Popradská okružná. Videť v ňom môžete tieto úseky stavby:

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Policajná akcia si posvietila na železnice: Priestupky v radoch zamestnancov?!

Polícia v rámci dvojdňovej akcie s názvom Aktívny štít zistila porušenia zákona vrátane neoprávneného prechádzania cez koľaje. Jej cieľom bolo zvýšiť bezpečnosť v železničnom sektore. Celkovo vyriešila 112 priestupkov, pričom boli uložené pokuty vo výške 1610 eur.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Cestujícím na Liberecku zkomplikují život rozsáhlé opravy železniční trati...

Rekonstrukce tratí přeruší od pondělí 8. července železniční spojení z Liberce do Frýdlantského výběžku. Všechny osobní vlaky z Liberce do Frýdlantu, Černous a Jindřichovic pod Smrkem a také do Raspenavy a Bílého Potoka pod Smrkem budou nahrazeny až do 20. září autobusovou dopravou. Médiía o tom ve čtvrtek informoval Filip Medelský, mluvčí Českých drah, které tam dopravu zajišťují.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

O víkendu se s Cyklohráčkem můžete vydat na lokálku Straškov-Zlonice a navštívit železniční muzeum

Už jen necelé tři týdny mají železniční fandové možnost projet podřipskou lokálku pravidelným spojem uvedeným v jízdním řádu. Trať Zlonice-Straškov na hranici Středočeského a Ústeckého kraje po ukončení pravidelného provozu v říjnu 2021 znovu oživil Cyklohráček, speciální vlaková souprava pro rodiny a cyklisty. Ta na trase bude jezdit až do 16. července 2024 díky výluce na jeho obvyklé trase Hostivice-Podlešín. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pod Baltem roste nejdelší silniční a železniční tunel světa. Propojí Dánsko s Německem

Výrazně zkrátit cestu mezi Dánskem a Německem. To je cílem silničního a železničního tunelu, jenž aktuálně vzniká pod Baltským mořem a který bude po dokončení se svými 18 kilometry nejdelším svého druhu na světě. Jeden z nejrozsáhlejších infrastrukturních projektů v Evropě vyjde na více než sedm miliard eur (přes 174 miliard korun).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Žiadne priecestie nie je bezpečné, upozorňuje odborník. Železnice sú dlhodobo podfinancované, dodáva

Máme sa my, občania, báť cestovať vlakom? Sú mnohé trate stále v havarijnom stave? Môžu vodiči dôverovať signalizácii a závorám na železničných priecestiach? Diskutovali o tom generálny riaditeľ Sekcie železničnej dopravy a dráh Filip Hlubocký, riaditeľ Oblastného riaditeľstva Trnava Ivan Sovič, riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej a Matej Ferencei z Odborovej asociácie výpravcov a dispečerov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Starý Smokovec spája s Novým Targom víkendová autobusová linka

Návštevníci Vysokých Tatier majú možnosť využiť nové medzinárodné autobusové spojenie medzi Slovenskom a Poľskom. Linka premáva zo Starého Smokovca do Nového Targu počas víkendov. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová s tým, že spája populárne turistické destinácie a umožňuje pohodlný a priamy presun medzi oboma krajinami

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak na koľaji nemal čo robiť, vyhlásil minister dopravy. ZSSK pochybenie rušňovodiča vylúčila

Tragickú nehodu pri Nových Zámkoch spôsobilo viacero faktorov. Trať bola vylúčená z prevádzky a vlak na nej nemal čo robiť. Informoval o tom minister dopravy Jozef Ráž na piatkovej (28. 6.) tlačovej konferencii. Šéf rezortu dopravy skonštatoval, že išlo pravdepodobne len o individuálne ľudské zlyhanie, nie technické či systémové.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

ZSSK vypraví počas Levočskej púte špeciálne vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví počas Levočskej púte (6. - 7. 7.) špeciálne vlaky na trati Spišská Nová Ves - Levoča. V piatok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zažili sme jednu z najkrajších ciest vlakom po Švajčiarsku: Aké sú ceny a čo všetko môžeš vidieť?

Švajčiarske vlaky fungujú s presnosťou švajčiarskych hodiniek. Okrem toho však ponúkajú scenérie ako žiadne iné. Za panoramatickými oknami sa striedajú horské masívy, malebné dedinky, jazerá, vodopády vyvierajúce v skalách a občas aj čierno-čierna tma tunelov, vďaka ktorým sa tieto trate stali realitou.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Slovensko je po tragickej zrážke v šoku. Ľudia sa na pomoc vyzbierali už tisíce eur

Vo štvrtok (27.6.) v podvečerných hodinách došlo k zrážke vlaku a autobusu na priecestí pri Nových Zámkoch v smere na Dvory nad Žitavou. Tragédia si vyžiadala životy siedmich ľudí, ktorí sa nachádzali v autobuse. Niekoľko ďalších osôb sa zranilo. Na platforme Donio vznikla zbierka na podporu pozostalých a pomoc zraneným. Vyzbieralo sa už niekoľko tisíc eur. 

Celú správu a reportáž TV Markíza nájdete na tomto odkaze.

Železniční trať mezi Brnem a Vyškovem stojí, srazily se pracovní stroje

Lidé cestující po železniční trati mezi Brnem a Vyškovem se musí připravit na komplikace. Před devátou hodinou ráno se tam totiž srazily dva pracovní stroje. Vlaky kvůli tomu nemohou po trati projíždět, a cestující tak musí přesedat do autobusů. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, ani jeden ze strojů podle dostupných zpráv nevykolejil.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Prípravy na stavebné práce v rámci modernizácie železnice pod Tatrami pokračujú

Pod Tatrami naďalej pokračujú prípravy na stavebné práce v rámci modernizácie železničnej trate Poprad-Tatry - Vydrník. Pôjde na ne 369 miliónov eur. Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky Vladimíry Bahýlovej si zhotoviteľ stavby začal plniť svoje povinnosti vyplývajúce zo Zmluvy o dielo v časti takzvanej geologickej úlohy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ÚHP: Preprava vo vlakoch po zavedení nového grafikonu vzrástla o 6 %

Preprava cestujúcich vo vlakoch sa po zavedení novej koncepcie grafikonu vlakovej dopravy zvýšila o 6 %. Tržby Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v tomto období vzrástli o 3 %. Najvyužívanejšie trasy sú Bratislava - Žilina - Košice a Bratislava - Nové Zámky, kde po zavedení nového grafikonu narástla preprava o 8 %. Vyplýva to z analýzy, v ktorej Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) a ZSSK hodnotili vplyvy nového konceptu grafikonu vlakovej dopravy, ktorý bol zavedený na konci roka 2022.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.