Dopravné správy

Začal boj o javor před pardubickým nádražím, lidé budou protestovat

Správa železnic chce při přestavbě výpravní budovy pardubického nádraží porazit vzrostlý javor. Ekologické spolky s tím nesouhlasí a budou proti tomu v úterý protestovat.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

České dráhy vrší dluhy. Vydaly dluhopisy za osm miliard, uvažují i o vysokých úvěrech

Největší tuzemský železniční dopravce si dopřál významnou finanční injekci. České dráhy emitovaly dluhopisy v hodnotě osmi miliard korun s pevnou úrokovou sazbou 5,5 procenta ročně a pětiletou splatností. Emisi zajišťovaly Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank. Získané prostředky dráhy použijí mimo jiné na investice do modernizace vlakové flotily, aby cestujícím dopřály avizovanou „revoluci na kolejích“, uvedl pro e15 generální ředitel drah Michal Krapinec.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České firmy mohou získat zakázky za miliony z Indie. Má zájem o železniční technologie

Indie má zájem o nákup a dovoz železničních technologií a výrobků z Evropy. Do rozvoje železnice asijská země masivně investuje, zejména do bezpečnosti, zrychlení a pohodlí. V tiskové zprávě to 24. června uvedla Asociace českého železničního průmyslu. Firmy českého železničního průmyslu by v Indii mohly získat zakázky v řádu stovek milionů korun, řekla ředitelka ACRI Marie Vopálenská.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničiari pozývajú na zážitky do Zvolena, akcia Študuj dopravu predstaví žiakom možnosti štúdia..

Možnosti štúdia a perspektívy práce v oblasti dopravy priblíži akcia Študuj dopravu. Zámerom je zvýšiť záujem žiakov 2. stupňa základných škôl o štúdium na stredných odborných školách a vysokých školách a popularizovať povolania v sektore dopravy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Niekoľko hodinová výluka na trati Blhovce - Hájnačka. Spoje budú nahradené autobusovou dopravou

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) informuje cestujúcich o plánovanej výluke na železničnej trati medzi stanicami Blhovce a Hajnáčka, ktorá sa uskutoční dňa 25. júna 2024 v čase od 8:00 do 11:10 hod. Z dôvodu výluky nepôjdu vlaky Os6309, Os 6310 a Os6313. Rovnako nepôjdu ani rýchliky Gemeran 912 a 915. Všetky vlakové spoje budú nahradené autobusovou dopravou. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

S letnými prázdninami sa menia aj cestovné poriadky prímestskej dopravy

S príchodom letných školských prázdnin - od 1. júla 2024 - prechádzajú dopravcovia v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK) na prevádzkový režim školských prázdnin. V MHD, v regionálnej vlakovej aj v autobusovej doprave prichádza tiež k čiastkovým úpravám cestovných poriadkov. Informovala nás o tom hovorkyňa BID Eva Vozárová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cestovanie vlakom na východe skomplikujú výluky. Dopravca za ne nasadil autobusovú dopravu

Železničná spoločnosť Slovensko informuje o aktuálnych výlukách na viacerých tratiach na východe Slovenska z dôvodu prebiehajúcich úprav infraštruktúry. Na dotknutých úsekoch preto nebudú jazdiť vlaky a dopravca za niektoré z nich nasadí náhradnú autobusovú dopravu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaková doprava medzi Púchovom a Považskou Bystricou je prerušená. Na trati uviazol nákladný vlak

V týchto chvíľach je prerušená vlaková doprava medzi Púchovom a Považskou Bystricou. Informovala o tom stránka Obmedzenia na tratiach ŽSR, ktorá ako dôvod mimoriadnej udalosti uviedla uviaznutie nákladného vlaku na trati. Ľudia, ktorí práve cestujú vlakom cez Považie sa tak skoro do svojho cieľa nedostanú. Predpokladané meškanie vlakov zatiaľ nespresnili.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bratislava ukončí prevádzku trolejbusov Škoda 25 Tr Irisbus (od 1.7.2024)

Dopravný podnik Bratislava od 1. júla 2024 ukončí prevádzku kĺbových trolejbusov Škoda 25 Tr Irisbus s prídavným diesel-elektrickým agregátom, ktoré od roku 2006 zabezpečovali premávku na linke 33 na ostrovnej dlhodielskej trolejbusovej trati. Z pôvodných šiestich vozidiel do dnešných dní premávajú už iba tri, ktoré sa pre časté poruchy a fakt, že nie sú klimatizované, rozhodol dopravca definitívne vyradiť z prevádzky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Porucha na českom koridore spôsobila meškania medzinárodných vlakov

Poškodené trakčné vedenie v Českej Třebovej narušilo dopravu na hlavnom českom železničnom koridore. Spoje, vrátane medzinárodných vlakov, nabrali výrazné meškania. Prevádzku obnovili krátko po 9:00, informuje portál Novinky.cz.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Začiatkom prázdnin dôjde k úprave cestovných poriadkov v Bratislave

Začiatkom letných prázdnin dôjde v Bratislave k úprave trás aj cestovných poriadkov viacerých liniek. Od 1. júla začnú všetky linky mestskej hromadnej dopravy (MHD) premávať v pracovných dňoch podľa cestovného poriadku platného pre pracovne dni - školské prázdniny. Študentská linka 7 nebude počas prázdnin premávať. Tento režim bude platiť do 30. augusta. Dopravný podnik Bratislava (DPB) o tom informoval na svojom webe.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Revízor si nebol istý, či platba prešla. Júliinu kartu priložil k čítačke viackrát...

Istota je železná košeľa. Aj tak by sa dal opísať prípad jedného z revízorov bratislavskej MHD. Júlia tvrdí, že jej kreditnú kartu priložil k čítačke viackrát. Nebol si istý, či platba prešla. Výsledok? Platba naozaj prešla a nielen raz. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Modernizace Masaryčky je v plném proudu. Stavební práce se dotknou i letního provozu

Rekonstrukce pražského Masarykova nádraží bude pokračovat i v období letních prázdnin. V souvislosti se stavebními činnostmi dojde ke změnám tras některých vlaků. Cílem Správy železnic je, aby modernizační práce měly co nejmenší dopad na běžný provoz. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Legiovlak zastaví na nádraží v Krnově, přístupný bude několik dní

Za tři týdny dorazí do železniční stanice Krnov pojízdné muzeum Legiovlak, unikátní souprava 14 zrekonstruovaných vozů, představující věrnou repliku legionářského vlaku, v němž žili a bojovali příslušníci naší zahraniční armády v Rusku v letech 1918 až 1920.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Řidič nepřežil srážku s vlakem na přejezdu v Malém Újezdu

Tragická nehoda se stala na železničním přejezdu v Malém Újezdu v neděli krátce před šestou večer. Podle prvních informací vjel na přejezd řidič s osobním autem a došlo ke střetu s projíždějícím vlakem. Pro šoféra auta měla srážka fatální následky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na trať, kterou poškodily deště, se vrátily vlaky

Na železniční trati mezi Plzní a Starým Plzencem, kterou začátkem června poškodil sesuv půdy po vydatných přívalových deštích, se v pátek vrátil provoz. Správa železnic dokončila více než dvoutýdenní opravy ve čtvrtek odpoledne, řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. České dráhy obnovily provoz v pátek ráno, řekl jejich mluvčí Filip Medelský.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Připravované železniční spojení z Prahy do Mnichova by mělo zkrátit cestu...

Modernizaci železničního koridoru z Plzně přes Domažlice až na státní hranici s Německem intenzivně připravuje Správa železnic (SŽ). Je rozdělena na čtyři stavby. Tři nejdelší z nich jsou ve fázi územního řízení a jedna má územní rozhodnutí. Měly by se začít budovat do pěti let, reálné je dokončení do osmi let. Spojení z Prahy přes Plzeň, Domažlice, Řezno a Norimberk až do Mnichova by se mělo výhledově zkrátit ze sedmi hodin zhruba na polovinu.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Taktová autobusová doprava spojí dve ďalšie mestá v Nitrianskom kraji

Ľudia, ktorí sa potrebujú autobusom dostať z Nitry do Šale, to budú mať jednoduchšie. Arriva v spolupráci so župou zavádza taktovú dopravu na linke 403 423. Novinka začne platiť od 1. júla. Ide o trasu Nitra – Cabaj-Čápor – Trnovec na Váhom – Šaľa. „Počas pracovných dní budú spoje premávať každú hodinu, počas víkendov a sviatkov každé dve hodiny,“ informuje Arriva Nitra.  Nadväzujú tak na úspech pilotného projektu taktovej dopravy na trase Nitra – Vráble – Levice. Odštartoval presne pred rokom a podľa dopravcu prispel k nárastu počtu cestujúcich.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Informačné centrum na Štrbskom Plese je po novom na železničnej stanici

Turistické informačné centrum (TIC) na Štrbskom Plese je od tejto letnej sezóny presťahované do nových priestorov. Návštevníci jedného z centier cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách ho od piatka nájdu priamo v budove stanice Tatranskej elektrickej železnice. Jeho služby tak budú podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucie Blaškovej omnoho dostupnejšie.

Clú správu nájdete na tomto odkaze.

Nemecké železnice profitujú z fanúšikov, ktorí cestujú na Euro 2024

Nemecká železničná doprava profituje z futbalových fanúšikov z celej Európy, ktorí pricestovali do krajiny, aby sledovali zápasy Euro 2024. Doprajú si pritom občerstvenie aj nápoje vo vlakoch, keď idú z jedného zápasu na druhý. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.