Dopravné správy

Jazdíte vlakmi medzi Žilinou a Rajcom? Cestujúcich čaká dočasná zmena

Využívate pri presune zo Žiliny do Rajca a späť železničnú dopravu? Železničná spoločnosť Slovensko a.s. upozorňuje cestujúcich na výluky, s ktorými sa stretnete už budúci týždeň vo štvrtok 27. júna a v piatok 28. júna. Železničná doprava na trati Lietavská Lúčka – Rajec bude dočasne obmedzená kvôli rekonštrukčným prácam za účelom zlepšenia bezpečnosti. V dôsledku prác na uvedenom úseku bude pre cestujúcich zabezpečená náhradná autobusová doprava (NAD).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Košicích obnoví provoz trolejbusů. Na dva dny

Na dva dny by se do Košic měl vrátit trolejbusový provoz s cestujícími. V rámci povinného nájezdu zkušebních kilometrů pod napěťovou sekcí 750 V DC se ve městě objeví jeden z prešovských parciálních trolejbusů SOR TNS 12.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Přestavba železničního uzlu Brno má stát 73 miliard korun

Přestavba brněnského železničního uzlu, jejíž hlavní součástí je přesun hlavního nádraží o kilometr na jih na současné dolní nádraží, by měla stát 73 miliard korun, avizoval generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Centrální komise ministerstva dopravy schválila záměr projektu. Podle Správy železnic by se mělo stavět v letech 2028 až 2035.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Správa železnic připravuje modernizaci železničního koridoru z Plzně na Domažlice a Německo

Správa železnic (SŽ) intenzivně připravuje modernizaci železničního koridoru z Plzně přes Domažlice až na státní hranici s Německem. Je rozdělena na čtyři stavby, z nichž tři nejdelší jsou ve fázi územního řízení a jedna má územní rozhodnutí. Měly by se začít budovat do pěti let, reálné je dokončení do osmi let. Spojení z Prahy přes Plzeň, Domažlice, Řezno a Norimberk až do Mnichova by se mělo výhledově zkrátit ze sedmi hodin zhruba na polovinu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na letní výlet vlakem? Počítejte s výlukami

Ani o letních prázdninách se nezastaví výluky na kolejích. Během července a srpna se cestující mají připravit na čtyři omezení na tratích v celém Olomouckém kraji. Olomoucký Report zjišťoval, kde to nepojede. „Kromě uvedených oprav pokračuje rekonstrukce koridorového úseku Lipník nad Bečvou – Drahotuše, v jeho části vlakům během stavebních prací slouží jedna traťová kolej,“ uvedl pro Olomoucký Report tiskový mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V České Třebové by měla začít oprava železničního uzlu za zhruba 20 miliard korun

Ještě letos by měla začít přestavba železničního uzlu Česká Třebová. Projekt za téměř 20 miliard korun už schválila Centrální komise Ministerstva dopravy. Pro Správu železnic to bude největší zakázka za posledních deset let.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Železniční síť je přetížená. Správa železnic svolává jednání s dopravci

Kapacita železniční sítě v České republice je na řadě úseků na svých maximech. Ukazuje se to i při plánování nového jízdního řádu, který by měl začít platit v prosinci. Vlakům hrozí zpoždění, které se následně bude přenášet na další spoje. Na přetížení upozorňuje Správa železnic například v úsecích Praha – Český Brod, Ústí nad Orlicí – Česká Třebová či Ostrava-Svinov – Ostrava hlavní nádraží či Velim – Záboří nad Labem. Státní organizace kvůli tomu svolala na červenec podle mluvčí Nely Eberl Friebové jednání s objednateli dopravy a dopravci, kde se chce dohodnout na konkrétních opatřeních.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železniční modeláři a jejich díla v Opavě

O víkendu 15. a 16. června 2024 byla příležitost zhlédnout v Opavě modely různých vlaků včetně krajiny kolem. O akci nám poreferovala čtenářka Eva Raidová. Děkujeme za text i fotografie.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Vlak jel od Brandýsa. Na nechráněném přejezdu se střetl s autem

Provoz na železniční trati mezi Brandýsem nad Labem a Čelákovicemi zastavil ve středu v podvečer zhruba na dvě hodiny střet osobního vlaku s osobním autem. Nikdo nebyl zraněn, řekla mluvčí policie Michaela Richterová. Provoz byl obnoven ve 20:00, řekl mluvčí hasičů Správy železnic (SŽ) Martin Kavka.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Spolkové země kývly na urychlení výstavby silniční a železniční infrastruktury

Dvě klíčové novely zákonů v pátek 14. 6. 2024 prošly legislativním procesem. Podle Spolkového ministerstva hospodářství a klimatu jde o zcela zásadní usnadnění pravidel pro strategicky důležité stavby. Stavební řízení, dlouhodobě největší brzda nové výstavby, by mohlo výrazně zrychlit u staveb, které pomohou s úsporami emisí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tatravagónka v spolupráci s agentúrou NATO dodá pre OSSR 13 špeciálnych nákladných vozňov

Popradský výrobca vagónov dodá Ministerstvu obrany 13 špeciálnych nákladných vozňov typu Samms určených na prepravu ťažkej vojenskej techniky. Pre rezort obrany ich objednávala agentúra NSPA, ktorá pre členské štáty Severoatlantickej aliancie zabezpečuje logistickú podporu a obstarávacie služby.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Po rokoch sa dočkali. Stanica má nové informačné tabule, chystá sa jej veľká rekonštrukcia

Na železničnej stanici vo Vrútkach sa o príchode a odchode vlakov dozvedali cestujúci roky len zo statickej informačnej tabule alebo z hlásení staničného rozhlasu. Z nich ale prípadné meškanie svojho spoja či zmenu nástupišťa nevyčítali.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Sekuliach prestali zastavovať vlaky, podľa železničného experta hrozí ešte horší scenár

Obcou Sekule na Záhorí prechádza dôležitá medzinárodná vlaková linka z Bratislavy, cez hraničnú obec Kúty až po Prahu. Denne tu zastavia desiatky vlakov. Od pondelka 15. apríla 2024 však nastala zmena. Železničná spoločnosť Slovensko obmedzila zastavenie siedmich vlakových spojení. Obyvatelia vyhlásili petíciu. Podľa ministerstva dopravy však petícia situáciu nevyrieši. Expert na železnice hovorí, že riešenie bude trvať dlho a situácia sa môže rapídne zhoršiť či skončiť fatálne.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná doprava v okolí Trebišova je obmedzená, výluky sa týkajú viacerých vlakov

Železničná osobná doprava v okolí Trebišova je obmedzená pre plánované výlukové práce. Cestujúci majú k dispozícii náhradnú autobusovú dopravu, ktorú za vlaky zaviedla Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Zároveň upozornila na predpokladané meškanie vlakov dotknutých obmedzeniami v trvaní približne 15 minút. Vo štvrtok na úseku Trebišov – Úpor a v piatok na úseku Úpor – Michaľany od rána počas zhruba štyroch hodín nepremáva desať osobných vlakov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Revoluce na kolejích: Jak modernizace vozového parku Českých drah přináší komfort a inovace...

V exkluzivním rozhovoru s generálním ředitelem Českých drah, panem Krapincem, se dozvíte o rekordním tempu modernizace vozového parku. Nové soupravy ComfortJet, inovativní technologie a klíčoví partneři – to vše přináší nové standardy v železniční dopravě. Jaké další změny můžeme očekávat, jaké technologie jsou klíčové pro budoucnost a jak se České dráhy staví k ekologickým výzvám? Přečtěte si podrobnosti v našem rozhovoru.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Práce na Masarykově nádraží omezí dopravu, část cestujících pojede jinam

Správa železnic (SŽ) zahájí 1. července další část prací na rekonstrukci Masarykova nádraží v Praze a bude pracovat také na obnově části trati v Karlíně. Vlaky linek S2 a S22 z Prahy přes Lysou nad Labem do Kolína a Milovic budou jezdit na hlavní nádraží místo Masarykova. Vlaky linky S34 z Masarykova nádraží do Čakovic budou končit ve Vysočanech.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Veletrh RAIL BUSINESS DAYS 2024 meziročně opět narostl...

Mezinárodní železniční veletrh a konference RAIL BUSINESS DAYS se letos již podruhé konal v ostravském Trojhalí Karolina, a to ve dnech 11.–13. června. Za tři dny jej navštívilo 11 344 železničních odborníku, nadšenců a studentů, toto číslo tak překonalo dosavadní rekord z roku 2022 v Brně s vystavenou jednotkou TGV.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

​Dopravci musí za určitých podmínek používat zabezpečovač ETCS již od srpna

Dopravci na hlavních železničních tratích budou už od 1. srpna povinni používat nový evropský zabezpečovač ETCS, a to při splnění tří podmínek. Traťový úsek bude vybaven tímto systémem, lokomotiva bude mít mobilní část ETCS a strojvedoucí absolvuje patřičný výcvik. Novinářům to řekl ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář po pondělním jednání komise k zavádění ETCS v Česku. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na Žižkově se schyluje ke stavbě nové tramvajové trati

Drážní těleso bývalého Nákladového nádraží Žižkov se přemění v tramvajovou trať. Stane se tak v Česku vůbec poprvé. V jednom z největších pražských brownfieldů má okolo nové tramvajové trati vzniknout také městská čtvrť pro tisíce lidí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Kvůli bezpečnosti se musí upravit padesát železničních přejezdů

Pět desítek přejezdů bude potřeba upravit, aby se zvýšila jejich bezpečnost. Vyplynulo to z kontroly Správy železnic (SŽ), která u více než stovky z nich měřila výškový rozdíl mezi přejezdy a silnicemi. Ke kontrolám přistoupila po lednové srážce vlaku s kamionem na přejezdu u Dolní Lutyně na Karvinsku, při které se zranilo dvacet lidí a strojvedoucí zemřel. Jednou z možných příčin bylo uváznutí kamionu na přejezdu kvůli profilu silnice v tomto úseku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.